Oλλανδία: Ψηφιακός έλεγχος των χρόνων εργασίας των οδηγών ταξί σε πραγματικό χρόνο

Η καταγραφή και παρακολούθηση των χρόνων εργασίας και ανάπαυσης των οδηγών ταξί τίθεται σε εντελώς νέα βάση στην Ολλανδία, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε, στις 2 Απριλίου, την τροποποίηση του νόμου περί επιβατικών μεταφορών του 2000 και του διατάγματος για τον χρόνο εργασίας των εργαζομένων στις μεταφορές. Ο ολλανδικός τομέας των ταξί αποκτά έτσι νέα νομοθεσία.
Με την απόφαση αυτή, η ολλανδική κυβέρνηση ενέκρινε επίσημα τη δημιουργία της κεντρικής βάσης δεδομένων για τις μεταφορές ταξί (CDT), σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής εποπτείας στον κλάδο. Πρότυπο αποτέλεσε η γειτονική Φλάνδρα, στο Βέλγιο, όπου οι εταιρείες ταξί διαβιβάζουν αυτόματα τα δεδομένα των οχημάτων τους στην κεντρική βάση δεδομένων Chiron εδώ και χρόνια.
Με την επικύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, οι νέοι κανονισμοί είναι έτοιμοι για δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, από τις εταιρείες ταξί έως την αρχή επιβολής του νόμου ILT, πρέπει να προετοιμαστούν για την υιοθέτηση του νέου συστήματος, το οποίο θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2028.
Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκεται η CDT, μια κεντρική βάση δεδομένων στην οποία καταγράφονται ψηφιακά και άμεσα τα στοιχεία για τις περιόδους εργασίας και ανάπαυσης των οδηγών. Αυτή δίνει στη Διεύθυνση Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Κυκλοφορίας τη δυνατότητα παρακολούθησης της εργασίας των οδηγών σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία επιθεωρητή. Το παλιό σύστημα, που βασιζόταν σε εσωτερικό υπολογιστή ταξί (BCT), θα τεθεί σταδιακά εκτός λειτουργίας. Με τον τρόπο αυτό εξαλείφονται κοστοβόρες και χρονοβόρες διαδικασίες, όπως η ανταλλαγή καρτών.
«Αυτό που κάποτε ξεκινούσε με μια αναφορά διαδρομής σε χαρτί έχει πλέον μετατραπεί σε ένα πλήρως ψηφιακό δίκτυο στο οποίο κάθε κίνηση του οδηγού καταγράφεται με ακρίβεια», ανακοίνωσε η ILT. Πριν από την αλλαγή του νόμου, η ρυθμιστική αρχή διεξήγαγε έρευνες για την πρακτική σκοπιμότητα του νέου συστήματος. Το αποτέλεσμα των ερευνών αποκάλυψε διάφορα σημαντικά ζητήματα, τα οποία τώρα εξετάζονται περαιτέρω. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να διευκρινιστούν ορισμένες διατάξεις και ο ρόλος των παρόχων που θα είναι υπεύθυνοι για την ψηφιακή σύνδεση με το CDT. Επιπλέον, πρέπει να υπάρξουν σαφείς συμφωνίες σχετικά με το τι συμβαίνει σε περίπτωση τεχνικών διαταραχών, τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και μεταξύ των ίδιων των εταιρειών ταξί.
Τώρα που το μέτρο έχει οριστικοποιηθεί, εναπόκειται στον κλάδο να προετοιμαστεί για τη μετάβαση στο διάστημα των δυόμισι ετών που απομένουν. Για πολλές εταιρείες, αυτό σημαίνει επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και προσαρμογή των μεθόδων εργασίας. Η κυβέρνηση έχει ορίσει μια μεταβατική περίοδο, προκειμένου οι επιχειρηματίες να έχουν χρόνο να προσαρμοστούν. Το παλιό BCT επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μέχρι το τέλος του 2027. Από τον Ιανουάριο του 2028, θα επιτρέπεται μόνο το CDT.
Η θέσπιση αυτών των νέων κανονισμών δεν αποτελεί μόνο διοικητικό ορόσημο, αλλά προαναγγέλλει επίσης μια θεμελιώδη αλλαγή για όλους όσοι εργάζονται στον τομέα του ταξί. Ο κλάδος βρίσκεται επομένως στις παραμονές ενός ψηφιακού μέλλοντος που, σύμφωνα με τις Αρχές, θα πρέπει να είναι «αυστηρό, διαφανές και αποτελεσματικό».
Απομένει, ωστόσο, μια ακόμη μικρή πρόκληση για την εφαρμογή του νέου συστήματος: πρέπει να βρεθεί άλλη (ψηφιακή) λύση για την εγγραφή του οδηγού, διότι το τσιπ στην κάρτα οδήγησης σύντομα θα καταργηθεί (η άδεια οδήγησης στην Ε.Ε. θα είναι μόνο ψηφιακή στα τέλη του 2030).