Τα τιμολόγια των ταξί στην Αυστρία

Οι αυστριακοί ναύλοι ταξί δεν καθορίζονται από τις πόλεις ή τις περιφέρειες, αλλά από τα ομόσπονδα κρατίδια και σε ορισμένες περιπτώσεις περιέχουν ειδικά χαρακτηριστικά.

Στην Αυστρία υπάρχουν περισσότεροι από 15 ναύλοι (αν υπολογίσουμε και τους ενιαίους για πολλές πόλεις). Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Δημοκρατία της Αυστρίας, με τα εννέα κρατίδια της, δεν είναι τόσο ολοκληρωμένα εξοπλισμένη με τιμολόγια ταξί όσο άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ότι ο αριθμός των μεγάλων πόλεων είναι μικρότερος και οι μετακινήσεις με ταξί είναι συχνότερες μεταξύ διαφορετικών δήμων παρά εντός μιας πόλης.

Η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Βιέννη, με κάτι λιγότερο από δύο εκατομμύρια κατοίκους  είναι η μεγαλύτερη πόλη στον γερμανόφωνο κόσμο μετά το Βερολίνο, αλλά είναι επίσης η μόνη πόλη της Αυστρίας με περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους. Άλλες μεγάλες πόλεις (δηλαδή άνω των 100.000 κατοίκων) είναι οι πρωτεύουσες των επαρχιών Γκρατς, Λιντς, Σάλτσμπουργκ, Ίνσμπρουκ και Κλάγκενφουρτ. Ογδόντα μία πόλεις έχουν πληθυσμό μεταξύ 10.000 και 100.000 κατοίκων.

Εκτός από το κρατίδιο της Βιέννης, μόνο τα ομόσπονδα κρατίδια Φόραλμπεργκ και Στύρια έχουν σχεδόν εθνικό και τυποποιημένο τιμολόγιο ταξί. Τα κόμιστρα των ταξί στην Αυστρία καθορίζονται πάντα για όλους τους δήμους ή τις περιφέρειες από τον κυβερνήτη. Οι πόλεις που δεν ανήκουν σε περιφέρεια ή δήμο ονομάζονται θεσμοθετημένες ή ελεύθερες πόλεις στην Αυστρία.

Στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας (συχνά συντομογραφείται ως OÖ), ο κυβερνήτης του κρατιδίου έχει καθορίσει ένα κοινό κόμιστρο ταξί μόνο για τις δύο μεγαλύτερες πόλεις του κρατιδίου, την πρωτεύουσα Λιντς και τη Βελς, το οποίο τροποποιήθηκε τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2022. Είναι συγκριτικά φθηνό για τους επιβάτες: η βασική τιμή των 6,40 ευρώ περιλαμβάνει και τη χρέωση των 1,72 ευρώ για το πρώτο χιλιόμετρο. Μετά από πέντε χιλιόμετρα, κάθε επιπλέον χιλιόμετρο κοστίζει 1,50 ευρώ.

Τη νύχτα, τις Κυριακές και τις αργίες η βασική τιμή, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου χιλιομέτρου, είναι 7,20 ευρώ. Μέχρι τα πέντε χιλιόμετρα, το χιλιόμετρο κοστίζει 1,90 ευρώ και στη συνέχεια 1,65 ευρώ. Η Άνω Αυστρία έχει θεσπίσει μια ζώνη τιμών για τις διαδρομές με ταξί, στην οποία ορίζεται ένα κατώτατο όριο αλλά κανένα ανώτατο όριο.

Στο γειτονικό κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας, το μεγαλύτερο αυστριακό κρατίδιο, που περιβάλλει την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Βιέννη, ο τοπικός κυβερνήτης έχει θεσπίσει τιμές ταξί για τέσσερις από τις επτά μεγαλύτερες πόλεις και για την πολυπληθέστερη περιφέρεια.

Αυτά τα πέντε τιμολόγια είναι σε μεγάλο βαθμό δομημένα με τον ίδιο τρόπο και περιλαμβάνουν ζώνες τιμών, αλλά διαφέρουν μεταξύ τους σε λεπτομέρειες. Υπάρχουν δύο ζώνες κομίστρου σε καθεμία από τις τέσσερις πόλεις του κρατιδίου. Εντός της εσωτερικής ζώνης της πόλης, η διαδρομή με ταξί είναι φθηνότερη από ό,τι αν μέρος της διαδρομής πραγματοποιείται στην περιφερειακή τιμολογιακή ζώνη.

Στην περιφέρεια του Μπάντεν με τους 30 δήμους που αριθμούν από 900 έως 26.000 κατοίκους, το κόμιστρο κατανέμεται ανάλογα με τον δήμο από τον οποίο ξεκινάει η διαδρομή και τους υπόλοιπους δήμους από τους οποίους διέρχεται το ταξί, αντί για τις ζώνες χρέωσης.

Στην Κάτω Αυστρία, οι ναύλοι ταξί ενθαρρύνουν την κοινή χρήση: Εάν, στην περίπτωση διαδρομών που προπαραγγέλλονται, κατά τη στιγμή της παραγγελίας υπάρχει η προσφορά να μοιραστεί η διαδρομή με άλλους επιβάτες οι οποίοι θα επιβιβαστούν/αποβιβαστούν σε διαφορετικές τοποθεσίες, οι χρήστες πρέπει να ενημερώνονται εκ των προτέρων για τον αναμενόμενο μεγαλύτερο χρόνο διαδρομής και για το ποσοστό μείωσης του ναύλου. Ο ναύλος ανά επιβάτη υπολογίζεται διαιρώντας το συνολικό ποσό με τον συνολικό αριθμό των επιβατών».

Οι ζώνες τιμών των τιμολογίων της Κάτω Αυστρίας κυμαίνονται από περίπου 5% κάτω από την τιμή που ισχύει για τη διαδρομή έως και 20% πάνω από αυτήν.

Στην επαρχία του Σάλτσμπουργκ, ο κυβερνήτης θέσπισε τιμές ταξί για 21 από τους 119 δήμους. Ένα από τα τρία τιμολόγια ισχύει για την επαρχιακή πρωτεύουσα του Σάλτσμπουργκ και δύο γειτονικούς δήμους, ένα για το θέρετρο χειμερινών σπορ Μπαντ Γκαστάιν με δύο γειτονικούς δήμους και το Σάλμπαχ-Χίντεργκλεμ σε απόσταση 50 χιλιομέτρων και ένα για εννέα πόλεις στο Πονγκάου και το Πινζγκάου, συμπεριλαμβανομένων των δύο πρωτευουσών των περιφερειών Σαν Γιόχαν και Μίτερσιλ, καθώς και των Μπίσκοφσχοφεν, Ζελ αμ Σε και Καπρούν.

Αυτή είναι μια μοναδική ρύθμιση: Σε ιδιαίτερα ορεινές περιοχές, επιβάλλονται προσαυξήσεις από 3 έως 90 ευρώ όχι μόνο για την τοποθέτηση αλυσίδων χιονιού (9 ευρώ), αλλά και για τις διαδρομές προς προορισμούς σε μεγάλο υψόμετρο, καθώς η κατανάλωση καυσίμων σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Όπως και στο Ίνσμπρουκ, από την 1η Ιουνίου 2021 τα τιμολόγια στην επαρχία του Σάλτσμπουργκ επιτρέπουν επίσης σταθερές τιμές για τις παραγγελθείσες διαδρομές στο πλαίσιο μιας ζώνης τιμών ανοικτού τύπου, οι ελάχιστες τιμές της οποίας είναι ίδιες με τις τιμές που αφορούν τη διαδρομή – με τον κανόνα ότι οι σταθερές τιμές για τις συγκεντρωτικές διαδρομές πρέπει να μετακυλίονται εξίσου στους επιβάτες.

Λόγω των διαφορετικών βασικών και χιλιομετρικών τιμών, η διαφορά είναι ότι στο τιμολόγιο του Μπαντ Γκάσταϊν κ.λπ. -σε αντίθεση με τα άλλα δύο τιμολόγια- οι διαδρομές με σταθερή τιμή εντός της ζώνης τιμών μπορεί να είναι κάπως φθηνότερες από τις αντίστοιχες διαδρομές με βάση την απόσταση.

Το κρατίδιο της Καρινθίας διαθέτει δύο θεσμοθετημένες πόλεις και οκτώ περιφέρειες – και επομένως δέκα διαφορετικά αρχικά γράμματα (ζεύγη) στις πινακίδες κυκλοφορίας.

Στο νοτιότερο ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας θεσπίστηκε κοινό τιμολόγιο ταξί για τις δύο μεγαλύτερες πόλεις, το Κλάγκενφουρτ αμ Βέρθερσε και το Φίλαχ, το οποίο αναπροσαρμόστηκε για τελευταία φορά τον περασμένο Μάιο. Έχει εξαιρετικά απλή και σαφή δομή: η βασική τιμή είναι 4,40 ευρώ και η τιμή ανά χιλιόμετρο είναι 2,50 ευρώ. Ένα λεπτό αναμονής κοστίζει λίγο λιγότερο από 54 λεπτά και στις δύο πόλεις, ενώ στα ταξί μεγάλης χωρητικότητας καταβάλλεται επιπλέον χρέωση 2,20 ευρώ ανά άτομο από το πέμπτο άτομο και μετά. Στις οκτώ συνοικίες, υπάρχει συμφωνία ελεύθερης τιμής σε όλους τους τομείς.

Στο γειτονικό (ομόσπονδο) κρατίδιο της Στυρίας, το νοτιοανατολικότερο κρατίδιο της Αυστρίας, υπάρχουν επίσης δύο τιμολόγια, όχι όμως για δύο πόλεις, αλλά για δύο τμήματα της χώρας: ένα τιμολόγιο ταξί που ισχύει για την πρωτεύουσα του κρατιδίου Γκρατς (τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας) και την περιφέρεια Γκρατς-Ούμενμπουγκ, και ένα δεύτερο που ισχύει για το υπόλοιπο κρατίδιο, δηλαδή τις υπόλοιπες έντεκα περιφέρειες.

Στη Στυρία είναι δυνατή η εφαρμογή σταθερών ναύλων σε όλη την περιοχή, στο πλαίσιο μιας ανοικτής προς τα πάνω ζώνης τιμών, το κατώτερο όριο της οποίας βρίσκεται εντός του εύρους τιμών για τους ναύλους με βάση τη διαδρομή.

Ο επαρχιακός κυβερνήτης του Τιρόλο θέσπισε τιμολόγιο ταξί μόνο για την πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ίνσμπρουκ. Τροποποιήθηκε για τελευταία φορά στις αρχές του 2023. Για τις διαδρομές που δεν παραγγέλλονται σε σταθερή τιμή, η βασική τιμή των 7,10 ευρώ περιλαμβάνει τα πρώτα 1.000 μέτρα της διαδρομής, διαφορετικά θα ήταν 5,10 ευρώ. Τη νύχτα, τις Κυριακές και αργίες είναι 8,70 ευρώ. Κάθε χιλιόμετρο που διανύεται στο Ίνσμπρουκ κοστίζει πάντα 2,00 ευρώ.

Το κόμιστρο του Ίνσμπρουκ έχει δύο ιδιαιτερότητες: πρώτον, μια επιλογή σταθερής τιμής, η οποία είναι παρόμοια στη δομή με μια ζώνη τιμών χωρίς ανώτατο όριο όπως στη Στυρία, αλλά της οποίας το κατώτατο όριο είναι υψηλότερο από το κανονικό κόμιστρο. Μια διαδρομή που παραγγέλνεται με σταθερή τιμή κοστίζει επομένως τουλάχιστον τη βασική τιμή των 7,50 ευρώ συν μια χιλιομετρική τιμή των 2,50 ευρώ από το 2ο χιλιόμετρο και μετά, χωρίς ανώτατο όριο.

Στο ανατολικό άκρο της Αυστρίας βρίσκεται το ομόσπονδο κρατίδιο στο οποίο δεν έχει θεσπιστεί καθόλου τιμολόγιο ταξί: στο αγροτικό Μπούργκερλαντ, το λιγότερο πυκνοκατοικημένο κρατίδιο της Αυστρίας με μόλις 301.000 κατοίκους, δεν υπάρχουν μεγάλες πόλεις.

Η μεγαλύτερη πόλη του Μπούργκερλαντ και ο μόνος δήμος με πάνω από 10.000 κατοίκους είναι η ελεύθερη πόλη και πρωτεύουσα της επαρχίας Άισενσταντ με 15.700 κατοίκους. Εκτός από τη δεύτερη ελεύθερη πόλη Ρουστ, το Μπούργκενλαντ έχει επτά περιφέρειες.

Στην άλλη άκρη της Αυστρίας βρίσκεται το Φόραρλμπεργκ. Το δυτικότερο κρατίδιο είναι επίσης το μικρότερο αυστριακό κρατίδιο, συνορεύει με το Τιρόλο, τη Βαυαρία, τη λίμνη της Κωνσταντίας, τα ελβετικά καντόνια Σεν Γκάλεν και Γκραουμπίντεν και το Πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν και δεν έχει μεγάλες πόλεις. Επιπλέον, δεν έχει καμία θεσμοθετημένη πόλη και μόνο τέσσερις περιφέρειες. Παρ’ όλα αυτά, είναι η πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία της Αυστρίας. Η μεγαλύτερη πόλη είναι το Ντόρνμπιρν με 51.200 κατοίκους.

Εδώ ισχύει ένα τυποποιημένο τιμολόγιο ταξί για 93 από τους 96 δήμους. Περιέχει δύο επίπεδα τιμής (στα 7,5 και 15 χιλιόμετρα), μια διαφοροποίηση ημέρας-νύχτας και μια ζώνη τιμών για διαδρομές με σταθερή τιμή με ανώτερα και κατώτερα όρια.

Η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Βιέννη αποτελεί ξεχωριστό ομόσπονδο κρατίδιο, το οποίο έχει τη μικρότερη έκταση αλλά τον μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων. Η Βιέννη είναι η πόλη που έχει τον μόνο ναύλο με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι ο χρονοναύλος δεν μετράει μόνο όταν το όχημα είναι ακίνητο (ως χρόνος αναμονής ή κατά την οδήγηση με πολύ χαμηλή ταχύτητα), αλλά και μόνιμα, κατά την κανονική οδήγηση, παράλληλα με τον χιλιομετρικό ναύλο. Αυτό αναφέρεται στον «Κανονισμό του κυβερνήτη της Βιέννης», ο οποίος καθορίζει δεσμευτικά τιμολόγια καθώς και ελάχιστες και μέγιστες χρεώσεις για τις διαδρομές που παραγγέλλονται μέσω υπηρεσίας επικοινωνίας για τον κλάδο των επιβατικών μεταφορών με ταξί (τιμολόγιο ταξί Βιέννης)» στην παράγραφο 2: «Το κόμιστρο για μια διαδρομή αποτελείται από ένα βασικό ποσό, ένα κόμιστρο απόστασης, ένα κόμιστρο χρόνου (παρ. 3, 4) και τυχόν προσαυξήσεις (παρ. 5), όπου […] το κόμιστρο χρόνου είναι ένα χρηματικό ποσό που πρέπει να καταβάλει ο επιβάτης για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την απόσταση που διανύει σε αυτό το χρονικό διάστημα. Το κόμιστρο υπολογίζεται κατά τρόπο ώστε το κόμιστρο απόστασης και το κόμιστρο χρόνου να εφαρμόζονται ταυτόχρονα για ολόκληρη τη διαδρομή».

Το τιμολόγιο της Βιέννης, το οποίο τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2023, διαφοροποιείται ανάλογα με την ώρα της ημέρας/εβδομάδας. Τις καθημερινές από τις 6 π.μ. έως τις 11 μ.μ., το βασικό κόμιστρο είναι 3,80 ευρώ, το χιλιομετρικό κόμιστρο είναι αρχικά 0,95 ευρώ και 0,58 ευρώ μετά από πέντε χιλιόμετρα. Επιπλέον, υπάρχει η χρονοχρέωση, το οποίο αυξάνει το κόμιστρο κατά 0,58 ευρώ ανά λεπτό.

Τη νύχτα, τις Κυριακές και τις αργίες ισχύει βασικό κόμιστρο 4,30 ευρώ (αυξημένο κατά 13,16%). Οι τιμές χιλιομέτρων και λεπτών -και πάλι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό- καθορίζονται κατ’ αποκοπήν κατά 15% υψηλότερες αυτές τις ώρες. Με μαθηματικούς όρους, αυτό σημαίνει τιμή ανά χιλιόμετρο 1,0925 ευρώ πριν και 0,667 ευρώ μετά τα πέντε πρώτα χιλιόμετρα και τιμή ανά λεπτό 0,667 ευρώ. Μια διαδρομή δέκα χιλιομέτρων από τον κεντρικό σταθμό έως την Πέτερ-Αλεξάντερ Πλατς, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει 35 λεπτά σε μια καθημερινή ημέρα με κανονικές συνθήκες κυκλοφορίας, για παράδειγμα, θα κόστιζε περίπου 32 ευρώ.

Στη Βιέννη ισχύει επίσης μια κλίμακα τιμών, η οποία απαιτεί ορισμένους υπολογισμούς λόγω της πολύπλοκης δομής των ναύλων και του γεγονότος ότι οι χρόνοι διαδρομής δεν είναι εύκολο να εκτιμηθούν. Η παράγραφος 8 των κανονισμών τιμολόγησης ορίζει ότι οι σταθερές τιμές για τις παραγγελθείσες διαδρομές (οι οποίες περιλαμβάνουν γενικά μια προσαύξηση 2 ευρώ) μπορούν να είναι έως και 20% πάνω ή κάτω από την τιμή του ταξίμετρου σε σχέση με τη διαδρομή και το χρόνο.

Για να εξασφαλιστεί ωστόσο ένα ελάχιστο επίπεδο ασφάλειας σχεδιασμού, το τιμολόγιο της Βιέννης περιέχει μια υποχρεωτική διάταξη: «Τα στοιχεία που αφορούν τον υπολογισμό του συγκριτικού ναύλου (τόπος αναχώρησης, προορισμός, απόσταση σε χιλιόμετρα, εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής) πρέπει να λαμβάνονται από το πρόγραμμα δρομολόγησης του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Μεταφορών, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, λαμβάνοντας υπόψη την προβλεπόμενη ώρα αναχώρησης. Επιτρέπεται η χρήση παρόμοιων προγραμμάτων σχεδιασμού δρομολογίων ή λογισμικού, υπό την προϋπόθεση ότι ο ναύλος που υπολογίζεται με τη χρήση αυτών των προγραμμάτων βρίσκεται αποδεδειγμένα εντός του επιτρεπόμενου εύρους τιμών που προκύπτει από τη χρήση του προγράμματος σχεδιασμού δρομολογίων του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Μεταφορών, Καινοτομίας και Τεχνολογίας.»

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας (VIE) στη βιομηχανική πόλη Σβέχατ της Κάτω Αυστρίας δεν αποτελεί μέρος της περιοχής υποχρεωτικής μετακίνησης της Βιέννης και, ως εκ τούτου, υπόκειται στη συμφωνία δωρεάν κομίστρου. Ως εκ τούτου, πολλές εταιρείες ταξί χρεώνουν μια κατ’ αποκοπήν προσαύξηση επιπλέον της τιμής του ταξίμετρου όταν ταξιδεύουν προς το αεροδρόμιο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *