Ε.Ε.: Το 87% των ευρωβουλευτών ψήφισε την οδηγία για την εργασία σε πλατφόρμες, παρά τις πολυετείς διαφωνίες
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε χθες υπέρ της οδηγίας για την εργασία σε πλατφόρμες, μετά την επεξεργασία του κειμένου από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρά τις πολυετείς διαμάχες σχετικά με το κείμενο της οδηγίας, η τελική συμφωνία -που υπεγράφη από τα κράτη μέλη τον Μάρτιο- έλαβε μεγάλη πλειοψηφία από τους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο, με 554 ψήφους υπέρ, δηλαδή το 87% του Κοινοβουλίου. Πενήντα έξι ψήφισαν κατά, ενώ 24 απείχαν.
Η οδηγία για την εργασία σε πλατφόρμες επιδιώκει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εικονικής αυτοαπασχόλησης με την καθιέρωση ενός νομικού τεκμηρίου απασχόλησης, ενός νομικού μέσου για τον προσδιορισμό του εργασιακού καθεστώτος. Ωστόσο, αφήνει τα κράτη-μέλη να αποφασίσουν για τις σημαντικές λεπτομέρειες αυτού του νομικού τεκμηρίου.
Η οδηγία δημιουργεί επίσης ένα νέο σύνολο δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες όσον αφορά την αλγοριθμική διαχείριση, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να γνωρίζουν ποια δεδομένα τηρούνται για εκείνους και του δικαιώματος ανθρώπινης εποπτείας επί σημαντικών αυτοματοποιημένων αποφάσεων, όπως το αν θα ανασταλεί ή θα απενεργοποιηθεί ο λογαριασμός ενός εργαζομένου.
Η ευρωβουλευτής Ελιζαμπέτα Γκουαλμίνι, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την οδηγία για την εργασία σε πλατφόρμες, μιλώντας στους ευρωβουλευτές πριν από την ψηφοφορία, δήλωσε: «Όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενεργεί με αποφασιστικότητα και ενότητα, τότε η Ε.Ε. καταφέρνει να αλλάξει πραγματικά τη ζωή των πολιτών προς το καλύτερο».
Επισήμανε ότι η οδηγία είναι «ένα θαυμάσιο μήνυμα και είναι κάτι που θα μείνει στην ιστορία αυτού του Κοινοβουλίου», προσθέτοντας ότι περίπου 6 εκατομμύρια εργαζόμενοι που σήμερα είναι ψευδοαυτοαπασχολούμενοι στην Ε.Ε. «θα διέπονται πλέον από αντικειμενικές συνθήκες απασχόλησης».
Η Γκουαλμίνι αναφέρθηκε στον Σεμπαστιάν Γκαλάσι, έναν 26χρονο διανομέα της Glovo, ο οποίος έχασε τη ζωή του το 2022 στην Φλωρεντίας από ατύχημα κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Ο Γκαλάσι «απολύθηκε από ρομπότ» από την Glovo επειδή δεν έκανε τις παραδόσεις μετά τον θάνατό του. «Σήμερα λέμε “όχι, δεν το αποδεχόμαστε αυτό», δήλωσε η ευρωβουλευτής.
Η ευρωβουλευτής Λέιλα Σαΐμπι, η οποία ηγήθηκε των εργασιών της ομάδας «Η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» σχετικά με την οδηγία για την εργασία σε πλατφόρμες, δήλωσε μετά την ψηφοφορία: «Αυτή η οδηγία θα αλλάξει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Με το τεκμήριο της μισθωτής εργασίας, περισσότεροι από 6 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε πλατφόρμες θα έχουν επιτέλους πρόσβαση στο εργατικό δίκαιο, σε πληρωμένες άδειες, στον κατώτατο μισθό, στη σύνταξη…».
Και πρόσθεσε: “Ακόμη και αν αυτή η συμφωνία απέχει πολύ από τις αρχικές φιλοδοξίες του Κοινοβουλίου, αποφεύγει να επιτρέψει στη Γαλλία και στα [άλλα] κράτη μέλη να μην υποταχθούν στην αρχή του τεκμηρίου της μισθωτής απασχόλησης”.
Πλέον, υπάρχει ένα περιθώριο δύο ετών για την ενσωμάτωση της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών, ενώ αναμένεται να υπάρξει αντίδραση από ορισμένες από τις μεγαλύτερες ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας στην Ευρώπη.
Την Τρίτη, το Euractiv δημοσίευσε πληροφορίες που αποκάλυψε το Παρατηρητήριο για την Εταιρική Ευρώπη, οι οποίες δείχνουν ότι η Bolt, μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες της Ευρώπης, κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να επηρεάσει την εσθονική κυβέρνηση σχετικά με την οδηγία για την εργασία σε πλατφόρμες.
Η Εσθονία ανήκε σε μια ομάδα τεσσάρων κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, που είχαν αντιταχθεί στη συμβιβαστική συμφωνία που είχε προταθεί τον Φεβρουάριο, πριν από μια στροφή της τελευταίας στιγμής μαζί με την Ελλάδα στο Συμβούλιο της 11ης Μαρτίου.
Η Uber, σχολιάζοντας την απόφσαη υποστηρίζοντας ότι πρόκειται απλώς για «το status quo», καθώς οι αποφάσεις σχετικά με το καθεστώς απασχόλησης θα εξακολουθούν να λαμβάνονται «από χώρα σε χώρα και από δικαστήριο σε δικαστήριο».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Deliveroo, Γουίλ Σου, δήλωσε στους επενδυτές ότι είναι βέβαιος ότι οι διανομείς της εταιρείας στη Γαλλία θα συνεχίσουν να είναι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς αυτή είναι η πολιτική του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και η οδηγία σημαίνει ότι «η εθνική νομοθεσία θα συνεχίσει να καθορίζει τις τελικές αποφάσεις για το καθεστώς απασχόλησης, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα».
Η αντίσταση των πλατφορμών στο καθεστώς απασχόλησης έχει ήδη εκδηλωθεί στην Ισπανία, όπου ο νόμος Rider θέσπισε το νομικό τεκμήριο της απασχόλησης το 2021. Ενώ η Just Eat τηρεί τον νόμο απασχολώντας τους αναβάτες της ως υπαλλήλους, η Uber Eats και η Glovo δεν το έκαναν, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια σε πρόστιμα, αλλά και να εξοικονομήσουν χρήματα από το εργατικό κόστος κερδίζοντας παράλληλα μερίδιο αγοράς έναντι της Just Eat.
Υπό το πρίσμα των πιθανών συγκρούσεων που θα προκύψουν σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για την εργασία σε πλατφόρμες, ο συνομοσπονδιακός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Λούντοβιτς Βόετ ζήτησε τη σύσταση ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων για την υποστήριξη της ενσωμάτωσης της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο κάθε κράτους μέλους.