Ισπανία: Μελέτη αποκαλύπτει ότι 6 στους 10 οδηγούς δεν μπορούν να μετακινηθούν χωρίς GPS
Σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία έχει φέρει επανάσταση σε κάθε πτυχή της ζωής μας, από τον τρόπο που επικοινωνούμε μέχρι τον τρόπο που μετακινούμαστε από τόπο σε τόπο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το GPS έχει γίνει απαραίτητο εργαλείο για τους περισσότερους οδηγούς. Η ευκολία του να έχουμε ένα σύστημα πλοήγησης για να μας καθοδηγεί σε κάθε μας βήμα έχει απλοποιήσει τη ζωή μας, αλλά σε ποιο σημείο εξαρτόμαστε από αυτήν;
Μια ολοκληρωμένη μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Καταναλωτικής Συμπεριφοράς της Ισπανίας αποκάλυψε ένα ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο: το 60% των οδηγών παραδέχονται ότι δεν μπορούν να βρουν οδηγίες χωρίς να βασίζονται στο GPS. Το εύρημα αυτό όχι μόνο υποδεικνύει την αυξανόμενη εξάρτηση από την τεχνολογία, αλλά εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της κοινωνίας να πλοηγείται χωρίς τη βοήθεια ηλεκτρονικών συσκευών.
Είναι αναμφισβήτητο ότι το GPS έχει κάνει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων ευκολότερη. Πριν από τη διάδοσή του, οι οδηγοί βασίζονταν σε έντυπους χάρτες, οδικές πινακίδες και μερικές φορές ζητούσαν οδηγίες από αγνώστους. Το GPS μείωσε τα επίπεδα του άγχους που σχετίζεται με την πλοήγηση, παρέχοντας ακριβή καθοδήγηση σε πραγματικό χρόνο σε άγνωστους προορισμούς. Ωστόσο, αυτή η τεχνολογική πρόοδος είχε επίσης απροσδόκητες συνέπειες.
Η έρευνα, η οποία διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα οδηγών διαφορετικών ηλικιών και περιοχών, αποκάλυψε ότι το 75% των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί το GPS σε κάθε διαδρομή, ακόμη και σε γνώριμα ταξίδια ή οικείες περιοχές. Αυτό εγείρει το ερώτημα αν η εξάρτηση από το GPS είναι απλώς θέμα ευκολίας ή αν έχει φτάσει σε σημείο που επηρεάζει αρνητικά τις φυσικές μας ικανότητες προσανατολισμού.
Ο δρ Μάρτιν Γκόμεζ, ειδικός στη συμπεριφορική ψυχολογία, σχολιάζει το φαινόμενο: «Η εξάρτηση από το GPS μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική ικανότητα των ανθρώπων να κατανοούν και να θυμούνται οδηγίες. Όταν αφήνουμε την τεχνολογία να καθοδηγεί κάθε μας βήμα, κινδυνεύουμε να χάσουμε την έμφυτη ικανότητά μας να προσανατολιζόμαστε στον χώρο».
Η μελέτη αποκάλυψε επίσης σημαντικές διαφορές στην εξάρτηση από το GPS ανάλογα με την ηλικία. Οι νεότεροι οδηγοί, οι οποίοι έχουν μεγαλώσει σε έναν ψηφιακό κόσμο, παρουσιάζουν μεγαλύτερη εξάρτηση, με το 80% να χρησιμοποιεί GPS σε κάθε διαδρομή, σε σύγκριση με το 50% των οδηγών άνω των 50 ετών. Τα αποτελέσματα αυτά εγείρουν το ερώτημα αν η νεότερη γενιά κινδυνεύει να χάσει τις δεξιότητες πλοήγησης που οι προηγούμενες γενιές θεωρούσαν απαραίτητες.
Επιπλέον, η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ της χρήσης GPS και του άγχους των οδηγών. Παραδόξως, διαπιστώθηκε ότι το 45% των ερωτηθέντων βιώνει άγχος όταν αναγκάζεται να πλοηγηθεί χωρίς τη βοήθεια του GPS, ακόμη και σε γνώριμο περιβάλλον. Αυτό υποδηλώνει ότι η εξάρτηση από το GPS δεν επηρεάζει μόνο τις δεξιότητες προσανατολισμού μας, αλλά έχει επίσης αντίκτυπο στην ψυχική και συναισθηματική μας υγεία.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η κοινωνία είναι πρόθυμη να αποδεχτεί τις συνέπειες αυτής της αυξανόμενης εξάρτησης από το GPS: είμαστε πρόθυμοι να θυσιάσουμε τις φυσικές μας ικανότητες πλοήγησης και την αίσθηση της ικανοποίησης που προκύπτει από την εύρεση του δρόμου μας χωρίς ηλεκτρονικά βοηθήματα; Το φαινόμενο αυτό δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις, όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο αλλά και όσον αφορά την οδική ασφάλεια και την ικανότητα προσαρμογής σε απροσδόκητες καταστάσεις στον δρόμο.
Η αυτοκινητοβιομηχανία και οι εταιρείες τεχνολογίας παρακολουθούν στενά αυτά τα αποτελέσματα: θα πρέπει να σχεδιάσουν οχήματα που ενθαρρύνουν την αυτονομία του οδηγού ή να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη ακόμη πιο προηγμένων συστημάτων πλοήγησης για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα μπορούσε να καθορίσει το μέλλον της κινητικότητας και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία κατά την οδήγηση.