Iταλία: Η σύμπραξη τριών εφαρμογών ταξί δημιούργησε το Ιταλικό Δίκτυο Ταξί, που καλύπτει όλη τη χώρα

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Κλάουντιο Τζιούντιτσι, πρόεδρος της ομοσπονδίας Uritaxi, ανακοίνωσε την ίδρυση του Ιταλικού Δικτύου Ταξί, μιας σύμπραξης τριών εφαρμογών παραγγελίας ταξί. Αναφέρει, συγκεκριμένα, τα εξής:

«Η 18η Ιανουαρίου ήταν μια ιστορική ημέρα για την ιταλική βιομηχανία ταξί. Μετά από χρόνια συναντήσεων, θεωρητικών συζητήσεων και προσπαθειών, τρεις ιταλικές εφαρμογές ταξί (Taxi Move, AppTaxi και TaxiClick Easy) συμμάχησαν. Έτσι γεννήθηκε το ITN, το Ιταλικό Δίκτυο Ταξί. Το ITN δεν είναι μια νέα εφαρμογή, αλλά ένα επικοινωνιακό και αναγνωριστικό εμπορικό σήμα Πρόκειται για μια συμφωνία τεχνολογικής διασύνδεσης. Ωστόσο, είναι επίσης πολύ περισσότερα, αν σκεφτούμε τις ευκαιρίες που δίνουμε στους πελάτες και στον κλάδο.

Πριν από ένα χρόνο, στις 9 Μαρτίου 2023 για την ακρίβεια, η ιδέα που προτάθηκε ήταν να περάσουμε από μια λογική ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ μεταξύ εφαρμογών και δικτύων σε μια λογική ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ σε σχέση με τις ευαισθησίες, τις τεχνολογίες και τις νομικές δομές που με την πάροδο του χρόνου οι πολλαπλές οντότητες των οδηγών ταξί είχαν κατακτήσει. Τόνισα ότι δεν υπήρχε τίποτα καινούργιο να επινοηθεί -αυτό που ήταν καινούργιο, αν μη τι άλλο, ήταν η γνήσια επιθυμία να συνεργαστούν όσοι μοιράζονταν αυτή την ευαισθησία, να προσδώσουν αξία στον τομέα στο σύνολό του- αλλά απλώς να υιοθετηθεί η ουσία μιας πρότασης που λίγα χρόνια νωρίτερα, ορισμένα συνδικάτα και ορισμένες εφαρμογές επισημοποίησαν σε αυτό που βαφτίστηκε «συμφωνία του Fiesole».  Είναι απίστευτο ότι κάποιοι σκέφτηκαν να χλευάσουν, να προσβάλουν και να ταπεινώσουν αυτές τις προσπάθειες ανελέητα, ενώ μια πολύ πιο ώριμη και διαλλακτική πλειοψηφία άρχισε να εργάζεται πάνω σε αυτή την προοπτική, να συναντιέται, να δαπανά χρόνο, ενέργεια και πόρους, με μοναδικό σκοπό να φέρει περισσότερα στους χρήστες και στον τομέα. Ας το ξεκαθαρίσουμε, ξέρουμε ότι πάντα υπάρχει κάποιος καλύτερος που θα μπορούσε να το έχει κάνει καλύτερα: τον επικροτούμε και θα προσπαθήσουμε να μάθουμε από αυτόν, αλλά στο μεταξύ, επικεντρωμένοι όπως πάντα στο να κάνουμε και όχι να κρίνουμε, φέραμε κάτι περισσότερο σε αυτή την κοινότητα.

Και έτσι χθες ανακοινώθηκε αυτή η ιστορική αλλαγή, που μόνο ο χρόνος θα δείξει αν είναι κάτι καλό ή ευσεβής πόθος.

Στην πράξη, με καθεμία από αυτές τις τρεις εφαρμογές να αντιπροσωπεύει συνολικά 2 εκατομμύρια λήψεις για ένα δίκτυο περισσότερων από 5.700 οδηγών ταξί (πραγματικοί αριθμοί, όχι διπλασιασμένοι ή τριπλάσιοι) σε 45 ιταλικές πόλεις, αλλά και θαλάσσια ταξί, ακόμη και γόνδολες στη Βενετία, θα προσεγγιστούν περιοχές στις οποίες η κάθε εφαρμογή από μόνη της δεν θα ήταν παρούσα. Πρόκειται, επομένως, για μια σημαντική διευκόλυνση για τους χρήστες -και όπως όλη η τεχνολογία μας, εντελώς δωρεάν και σύμφωνα μόνο με το ισχύον τιμολόγιο-, αλλά αποτελεί επίσης αξία για τους οδηγούς ταξί. Υπάρχει ζωή πέρα από τις πολυεθνικές και δεν έχουμε παραιτηθεί από το να τους χαρίσουμε αυτή τη δουλειά! Υπάρχει όμως και ζωή πέρα από τις διαιρέσεις ή τις ψυχρές συγχωνεύσεις.

Αυτή η συμφωνία στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: ότι οι εφαρμογές ανήκουν στους οδηγούς ταξί, ότι οι εφαρμογές δεν έχουν συμφωνίες με τις πολυεθνικές εταιρείες διαμεσολάβησης και ότι υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των εταίρων στις διάφορες περιοχές. Η συμφωνία, σεβόμενη αυτές τις παραδοχές, δεν είναι κλειστή, αλλά ανοικτή και σε άλλες εφαρμογές οδηγών ταξί: δεν έχει στόχο τη συγχώνευση, αλλά τη σύνδεση. Θα οδηγήσει σε μια ενιαία εθνική εφαρμογή; Αυτό κανείς δεν μπορεί να το πει. Εν τω μεταξύ, συνεργαζόμαστε μεταξύ μας με τον ίδιο τρόπο που τα ραδιοταξί συνεργάζονται όλα αυτά τα χρόνια. Κάποιοι σήμερα θα ήθελαν τον κόσμο χωρίς έθνη, αλλά υπάρχουν έθνη. Εκτιμούμε το γεγονός ότι στο μεταξύ δεν υπάρχουν πια πόλεις-κράτη και ότι τα έθνη μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους.

Χθες ήμασταν τόσες πολλές πόλεις, τόσα πολλά συνεργαζόμενα ταξί. Η ικανοποίηση και η υπερηφάνεια για τη συμφωνία που επετεύχθη ήταν αισθητή στην ατμόσφαιρα. Κοιτάμε μπροστά, με αναζωογονημένη αυτοπεποίθηση, σε ένα παρόν και ένα μέλλον που πολιορκείται από κυκλώπεια οικονομικά συμφέροντα, τα οποία όμως είναι μόνο φανταχτερά σχέδια που μπορούν να αποτύχουν ανά πάσα στιγμή».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *