Η Γλασκώβη αδειοδοτεί περισσότερα από 250 PHV για να να καλύψει τη ζήτηση του Σαββατοκύριακου

Πάνω από 250 άδειες ιδιωτικών οχημάτων ενοικίασης με οδηγό (PHV αυτοκινήτων θα δοθούν στη Γλασκώβη, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ζήτηση σε περιόδους υψηλής ζήτησης, όπως τα βράδια του Σαββατοκύριακου. Μελέτη για τον κλάδο των επιβατικών μεταφορών, που ανατέθηκε από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, διαπίστωσε ότι υπάρχει «ανεκπλήρωτη ζήτηση» για ταξί και κάποιες ενδείξεις για «πιθανή έλλειψη ιδιωτικών ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων», ιδίως σε περιόδους αιχμής.
Αναφέρθηκε επίσης ότι το «πρωταρχικό πρόβλημα είναι η έλλειψη οδηγών και όχι η έλλειψη οχημάτων», αλλά η αλλαγή «μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του αριθμού των οδηγών που εισέρχονται στο επάγγελμα».
Οι κάτοικοι της Γλασκώβης ανέφεραν ότι δυσκολεύονται να βρουν ταξί ή ιδιωτικά ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα μετά από νυχτερινές εξόδους στο κέντρο της πόλης μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι οδηγοί PHV μειώθηκαν από 5.475 το 2019 σε 3.312 τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ενώ ο αριθμός των οδηγών ταξί μειώθηκε από 2.353 σε 1.756 την ίδια περίοδο.
Τα αδειοδοτημένα οχήματα ταξί έχουν μειωθεί από 1.420 το 2019 σε 1.408 τον Ιανουάριο, ενώ τα ιδιωτικά ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα μειώθηκαν από 3.940 σε 3.176.
Τα στοιχεία αυτά θα επέτρεπαν την αδειοδότηση 188 περισσότερων PHV, ωστόσο ο πρόεδρος της αρχής αδειοδότησης και δημοτικός σύμβουλος Άλεξ Γουίλσον πρότεινε την περαιτέρω αύξηση του ορίου σε 3.450, που σημαίνει 255 περισσότερες άδειες. Η πρότασή του υποστηρίχθηκε από την επιτροπή αδειοδότησης.
Ο ίδιος δήλωσε ότι αυτή «η εξαιρετική έκθεση υπογραμμίζει ότι υπάρχουν ελλείψεις εκεί έξω και νομίζω ότι και το επάγγελμα θα το αναγνώριζε αυτό. Δυσκολευόμαστε να βρούμε οδηγούς, δυσκολευόμαστε να βγάλουμε οχήματα εκεί έξω. Υπάρχουν προβλήματα με τη νυχτερινή οικονομία. Μιλάω με πολλούς από τους ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, το προσωπικό των μπαρ, τις σερβιτόρες κ.ά. που παλεύουν να γυρίσουν στα σπίτια τους».
Το ανώτατο όριο αδειών θα επανεξεταστεί σε τρία χρόνια και «εάν κριθεί απαραίτητο« θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ενδιάμεση επανεξέταση σε 12 μήνες.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου στη συνεδρίαση για την αδειοδότηση ανέφεραν ότι περισσότερες άδειες κυκλοφορίας οχημάτων θα μπορούσαν να καταστήσουν την εργασία μη βιώσιμη για τους υφιστάμενους οδηγούς. Ένας από αυτούς δήλωσε ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες στην πόλη πρέπει να βελτιωθούν για να μειωθεί η ζήτηση για ταξί και PHV τα βράδια του Σαββατοκύριακου.
Οι άδειες οδήγησης παρουσιάζουν συνεχή κάμψη από το 2008, με μείωση κατά περίπου 14% μόνο μεταξύ Ιανουαρίου 2022 και Ιανουαρίου 2023.
Η οικονομική ύφεση, το υψηλότερο κόστος ζωής και η ανάκαμψη μετά την πανδημία αναφέρονται ως λόγοι για τις μειώσεις, ενώ ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι οδηγοί άρχισαν να εργάζονται ως διανομείς δεμάτων και τροφίμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Έρευνες σε 10 από τις 74 πιάτσες ταξί της Γλασκώβης διαπίστωσαν ότι για το 90,2% του χρόνου, η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης ταξί στη Γλασκώβη είναι είτε σε ισορροπία (72,6%) είτε σε κατάσταση πλεονάζουσας προσφοράς (17,6%).
Ωστόσο, οι περίοδοι αυξημένης ζήτησης εμφανίζονται γενικά κατά τη διάρκεια των βραδινών και νυχτερινών περιόδων του Σαββατοκύριακου, οι οποίες συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τη νυχτερινή οικονομία της Γλασκώβης.
Της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου προηγήθηκε διαβούλευση με τους φορείς εκμετάλλευσης, με απαντήσεις που αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% του συνολικού στόλου ταξί και περίπου το 18% του στόλου PHV.
Δύο φορείς δήλωσαν ότι υπήρχαν αρκετά ταξί/PHV, ενώ άλλοι δύο δήλωσαν ότι οι άδειες δεν είναι επαρκείς. Ένας φορέας ανέφερε ότι το κύριο ζήτημα είναι η εξεύρεση οδηγών για να λειτουργήσουν τα αδρανή οχήματα και όχι η έκδοση αδειών για περισσότερα οχήματα.
Τέλος, ένας επιχειρηματίας ανέφερε ότι η πόλη δεν υποφέρει από έλλειψη αδειών ταξί ή PHV, αλλά από κακές υπηρεσίες δημόσιων συγκοινωνιών, ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...