Ε.Ε.: Το Βέλγιο υπόσχεται να «κάνει τα πάντα» ώστε να προκύψει συμφωνία για την οδηγία των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες

Η κυβέρνηση του Βελγίου, η οποία αυτό το εξάμηνο προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεσμεύτηκε την περασμένη Πέμπτη να «κάνει τα πάντα» για να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την οδηγία που στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες όπως η Amazon ή η Uber.

Στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, οι χώρες της Ε.Ε. απέτυχαν να εγκρίνουν το σύμφωνο γι’ αυτόν τον νομοθετικό φάκελο στον οποίο είχαν καταλήξει το Συμβούλιο της Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πρώτο δεκαπενθήμερο του ίδιου μήνα και το οποίο έπρεπε να εγκριθεί από το Συμβούλιο και Ευρωκοινοβούλιο πριν τεθεί σε ισχύ ως νόμος.

Καθώς το 2023 πολλά κράτη μέλη δεν στήριξαν αυτό το σύμφωνο, η βελγική προεδρία προσπαθεί τώρα να προωθήσει τη νομοθεσία. Ο Βέλγος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας, Πιερ-Ιβ Ντερμάν, διαβεβαίωσε ότι είναι «αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να επιτευχθεί συμφωνία», αν και «όχι με οποιοδήποτε τίμημα, επειδή πρέπει να διατηρήσουμε αποτελεσματικά το αρχικό επίπεδο φιλοδοξίας» της αρχικής πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η δήλωση έγινε σε συνέντευξη Τύπου, μετά την πρώτη ημέρα της άτυπης συνάντησης των υπουργών Απασχόλησης των 27 κρατών μελών, που πραγματοποιείται στη βελγική πόλη Ναμούρ.

Ο Ντερμάν ανακοίνωσε ότι η βελγική προεδρία του Συμβουλίου έχει ήδη ξεκινήσει μια σειρά επαφών με τα «πιο απρόθυμα» κράτη μέλη και με εκείνα που εκφράζουν αμφιβολίες για το περιεχόμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Σήμερα, περισσότεροι από 28 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ε.Ε. εργάζονται σε μία από τις  περίπου 500 ψηφιακές πλατφόρμες όλων των τύπων (μεταφορές, διανομές κ.λπ.)  που λειτουργούν στις 27 χώρες μέλη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε δύο χρόνια αυτός ο αριθμός εργαζομένων θα ανέλθει στα 43 εκατομμύρια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *