Nέα Ζηλανδία: Διπλάσιες χρεώσεις στα ταξί χωρίς ταξίμετρο καταγγέλλουν επιβάτες

Πολλοί επιβάτες ταξί στη Νέα Ζηλανδία πληρώνουν περισσότερο από το κανονικό κόμιστρο στα ταξί χωρίς ταξίμετρα. Τα ταξί δεν υποχρεούνται πλέον να έχουν μετρητές κομίστρου και υπάρχουν καταγγελίες ότι ορισμένοι οδηγοί εκμεταλλεύονται αυτή την επιλογή χρεώνοντας τους επιβάτες τους υπερδιπλάσια από το κανονικό κόμιστρο.

Κανονικά, μια διαδρομή από τον τερματικό σταθμό φέρι μποτ του Ουέλινγκτον στο Άιλαντ Μπέι θα κόστιζε στην Κάρολαϊν Κάλεν 40 δολάρια, αλλά η τελευταία της διαδρομή ήταν πολύ πιο ακριβή. «Μπήκα στο πρώτο ταξί που υπήρχε στην πιάτσα του λιμανιού. Δεν είχε ταξίμετρο και έτσι πλήρωσα 60 δολάρια», κατήγγειλε.

Ένας άνδρας από το Ουέλινγκτον αναγκάστηκε να πληρώσει 80 δολάρια για να πάει από το αεροδρόμιο στο σπίτι του με ταξί χωρίς ταξίμετρο – μια διαδρομή που κανονικά κοστίζει λιγότερο από 40 δολάρια, ενώ στο Όκλαντ, ένα ζευγάρι χρεώθηκε 40 δολάρια για μια διαδρομή μόλις 500 μέτρων.

Ο Ντέιβ Κλάιμα, πρόεδρος της Wellington Combined Taxis, δήλωσε στην ιστοσελίδα Newshub ότι όταν η κυβέρνηση άλλαξε τους κανονισμούς για να επιτρέψει τη λειτουργία των πλατφορμών rideshare, το 2017, μετέτρεψε τον τομέα των επιβατικών υπηρεσιών σε Άγρια Δύση. «Έδωσαν την επιλογή στα ταξί να έχουν είτε μετρητή κομίστρου, είτε να μην έχουν καθόλου μετρητή και να διαπραγματεύονται την τιμή», διευκρίνισε. Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένοι οδηγοί δεν διαπραγματεύονται την τιμή, αλλά την ανακοινώνουν στο τέλος της διαδρομής.

Εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Ουέλινγκτον δήλωσε ότι, αν και απαιτούν από όλα τα ταξί στο αεροδρόμιο να διαθέτουν ταξίμετρο κομίστρου, υπάρχουν και περιπτώσεις που ξεφεύγουν των ελέγχων. «Θα εγκατασταθούν ψηφιακές οθόνες ταξί, για να διασφαλιστεί ότι οι επιβάτες γνωρίζουν το κόστος πριν επιβιβαστούν», πρόσθεσε.

Το Ινστιτούτο Καταναλωτή της Νέας Ζηλανδίας ενθαρρύνει τους επιβάτες να ρωτούν εκ των προτέρων για το κόμιστρο. «Είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις», δήλωσε, η υπεύθυνη εκστρατειών ενημέρωσης, Τζέσικα Γουόκερ. Η ίδια προτείνει στους επιβάτες να σημειώνουν το όνομα του οδηγού και τον αριθμό του ταξί, σε περίπτωση που θελήσουν να υποβάλουν καταγγελία.

Ο πρόεδρος της Wellington Combined Taxis δήλωσε ότι όλα τα ταξί της εταιρείας του είναι εξοπλισμένα με ταξίμετρα και απαιτεί από την κυβέρνηση να επαναφέρει την απαίτηση εγκατάστασής τους σε ολόκληρο τον στόλο ταξί της χώρας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *