Ισπανία: Η Uber μειώνει τις τιμές στη Μαγιόρκα και ο πόλεμος με τα ταξί κλιμακώνεται

Η αντιπαράθεση μεταξύ των οδηγών ταξί και του παρόχου υπηρεσιών οδήγησης Uber στη Μαγιόρκα της Ισπανίας κλιμακώνεται. Αιτία, η απόφαση της αμερικανικής πολυεθνικής να λανσάρει στη Μαγιόρκα την υπηρεσία Uber X, η οποία θεωρείται σοβαρός ανταγωνισμός για τα παραδοσιακά ταξί όσον αφορά τις τιμές.

Μέχρι σήμερα, η μεγάλη διαφορά τιμής μεταξύ ταξί και Uber ήταν ένας από τους λίγους λόγους για τους οποίους οι οδηγοί ταξί διατηρούσαν την ψυχραιμία τους. Το κόστος μιας διαδρομής με το Uber Comfort ήταν 20 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό, 2 ευρώ ανά χιλιόμετρο και 12 ευρώ κατ’ αποκοπήν για την παροχή. Η ελάχιστη τιμή ήταν 36 ευρώ, σημαντικά ακριβότερη από μια κανονική διαδρομή με ταξί. Το Uber X μειώνει τις τιμές σε 16 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό, 92 λεπτά ανά χιλιόμετρο και κατ’ αποκοπήν αμοιβή 6 ευρώ. Η ελάχιστη τιμή μετακίνησης είναι πλέον 7,80 ευρώ.

Ωστόσο, μια δοκιμή δημοσιογράφων τοπικών μέσων αποκάλυψε ορισμένες αποκλίσεις. Η καταχώριση αναχώρησης και προορισμού στην εφαρμογή εμφάνισε διαφορετικές τιμές. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Uber, υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι’ αυτό, όπως η προσαύξηση 1,45 ευρώ για αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο και η δυναμική τιμολόγηση για την προσέλκυση περισσότερων οδηγών.

Η Uber λειτουργεί στη Μαγιόρκα με άδειες ενοικιαζόμενων οχημάτων με οδηγό. Αυτό επιτρέπει την παροχή της υπηρεσίας μόνο με προκράτηση, με την Uber να προσφεύγει στα δικαστήρια για ελάχιστη διάρκεια των 30 λεπτών μεταξύ κράτησης και αναχώρησης. Οι οδηγοί ταξί ισχυρίζονται ότι η Uber παραβιάζει τους νόμους, με αποτέλεσμα να προκαλούνται εντάσεις και περιστασιακές συγκρούσεις στους δρόμους.

Η μείωση των τιμών οφείλεται στο το γεγονός ότι το Uber X χρησιμοποιεί μικρότερα οχήματα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, μια διαδρομή από το κέντρο της Πάλμα προς το αεροδρόμιο κόστιζε 18,22 ευρώ το απόγευμα της Τρίτης, ενώ ένα ταξί κόστιζε πάνω από 20 ευρώ.

Ακόμη και στις μεγαλύτερες διαδρομές, που είναι συνήθως πιο προσοδοφόρες για τους οδηγούς ταξί, η Uber είναι πλέον πιο ανταγωνιστική. Σύμφωνα με την εφαρμογή της, μια διαδρομή από το αεροδρόμιο προς το παραλιακό θέρετρο Cala Ratjada κοστίζει 100,76 ευρώ στο premium τιμολόγιο Uber Comfort. Το κόμιστρο του ταξί είναι 105 ευρώ κατά τη διάρκεια της ημέρας και 115 ευρώ τη νύχτα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *