Ελβετία: Tέλος οι φοροελαφρύνσεις για τα ηλεκτρικά ταξί από το 2024

Από το επόμενο έτος δεν θα εφαρμόζονται πλέον φορολογικές ελαφρύνσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα – και συνεπώς και για τα ηλεκτρικά ταξί στην Ελβετία. Ενώ το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο επικαλείται κυρίως οικονομικούς λόγους, ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων το χαρακτηρίζει ένα βήμα προς τα πίσω στην πορεία προς την κινητικότητα χωρίς εκπομπές ρύπων.

Στην Ελβετία, αυτή η κίνηση ήταν μάλλον αναμενόμενη. Διαπιστώθηκε ότι η απότομη αύξηση των νεοταξινομημένων ηλεκτρικών οχημάτων προκαλεί υψηλές φορολογικές απώλειες. Μέχρι στιγμής, ένας φόρος ύψους 4% της τιμής αγοράς εφαρμοζόταν από την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Διοίκηση για κάθε αυτοκίνητο που είτε κατασκευάστηκε στην Ελβετία είτε εισήχθη από το εξωτερικό. Αυτό περιελάμβανε όλα τα αυτοκίνητα και τα επαγγελματικά οχήματα που ζύγιζαν λιγότερο από 1.600 κιλά, ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα απαλλάσσονταν προηγουμένως από τον φόρο. Κατά μέσο όρο, το μερίδιο του φόρου ανά όχημα είναι λίγο κάτω από 2.000 ευρώ

Υπολογίζεται ότι η Ελβετία στερήθηκε περίπου 78 εκατ. ελβετικά φράγκα (81 εκατομμύρια ευρώ) σε φορολογικά έσοδα μόνο πέρυσι. Ενώ το 2018 υπήρχαν μόνο 18.000 εισαγόμενα ηλεκτρικά οχήματα που είχαν απαλλαγεί από τον φόρο, το 2022 είχαν ήδη ταξινομηθεί 45.000. Το πόσο απότομη είναι η ανοδική τάση φαίνεται από τα φετινά στοιχεία. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023 ταξινομήθηκαν 30.400 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 68% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Εάν η φορολογική απαλλαγή συνεχιστεί μέχρι το 2030, αναμένεται απώλεια φόρων ύψους 2-3 δισ. φράγκων. Έτσι, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο γίνεται θύμα της ίδιας του της επιτυχίας στην Ελβετία. Η ένωση AutoSwiss θεωρεί ότι αυτό αποτελεί αντίφαση, αφού η φορολογική απαλλαγή θα έπρεπε να χορηγείται σε συνδυασμό με τους κλιματικούς στόχους. Μέχρι το 2040, η Ελβετία θέλει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε ποσοστό έως και 57%. Επιπλέον, στην Ελβετία καταβάλλεται επίσης ετήσιος φόρος επί των οχημάτων. Ωστόσο, το ποσό ρυθμίζεται διαφορετικά σχεδόν σε κάθε καντόνι. Στη Γερμανία, τα νεοταξινομημένα ηλεκτροκίνητα οχήματα θα εξακολουθούν να απαλλάσσονται από τον φόρο οχημάτων μέχρι το 2030.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *