Πολωνία: Η Uber και η Bolt θα πληρώνουν ΦΠΑ 23% ως ψηφιακές υπηρεσίες, όπως αυτοχαρακτηρίζονται

Οι ψηφιακές πλατφόρμες, οι οποίες ισχυρίζονται ότι δεν παρέχουν υπηρεσίες ταξί, παρά μόνο επιτρέπουν την επαφή μεταξύ επιβάτη και οδηγού, μόλις έπεσαν θύμα της ίδιας τους της στρατηγικής. Διότι εφόσον παρέχουν μόνο ψηφιακή υπηρεσία και όχι υπηρεσία μεταφοράς, θα πρέπει να καταβάλλουν ΦΠΑ 23% και όχι 8%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί να καταλήξουν να είναι ακριβότερες από τα παραδοσιακά ταξί.

Το 2015, ο τότε υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε με σαφήνεια ότι η σύνδεση ενός οδηγού με έναν επιβάτη μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι απλώς μια ηλεκτρονική υπηρεσία διαμεσολάβησης και υπόκειται σε συντελεστή ΦΠΑ 23%, απαντώντας σε κοινοβουλευτική επερώτηση. Αλλά οι πολωνικές φορολογικές αρχές φαίνεται πως δεν έδωσαν σημασία και για χρόνια αναγνώριζαν ότι πρόκειται για υπηρεσίες ταξί, οι οποίες υπόκεινται σε συντελεστή ΦΠΑ 8%. Άλλωστε και η κράτηση υπηρεσιών ταξί ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

\"\"

Αυτή η διχογνωμία συνεχίστηκε για χρόνια, μέχρι που σταμάτησε, διότι πριν από λίγες εβδομάδες ο διευθυντής Εθνικής Φορολογικής Πληροφόρησης άρχισε να εκδίδει τις λεγόμενες δεσμευτικές πληροφορίες για τον συντελεστή ΦΠΑ, στις οποίες περιλαμβάνονται οι «άλλες υπηρεσίες που υποστηρίζουν τις οδικές μεταφορές» (όπως οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες). Και το αποτέλεσμα είναι ότι ο συντελεστής ΦΠΑ που πρέπει να εφαρμοστεί σε αυτές είναι 23%.

Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να καταλήξουν οι φορολογικές αρχές σε αυτό που ήδη γνώριζαν στο Υπουργείο Οικονομικών πριν από οκτώ χρόνια. Όπως και να \’χει, οι τιμές των επιβατικών μεταφορών που βασίζονται σε εφαρμογές κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθούν. Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες παγίδευσαν τον εαυτό τους…

\"\"

Τι θα συμβεί λοιπόν: H αλλαγή της στάσης των φορολογικών αρχών δεν πλήττει τόσο τους οδηγούς, στους οποίους άλλωστε πληρώνεται το κόμιστρο, αλλά τις ίδιες τις πλατφόρμες: αυτές είναι που θα πρέπει να πληρώσουν τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ. Oι μεγαλύτερες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες αντιστοίχισης οδηγού – επιβάτη δηλώνουν ότι έχουν ήδη προσαρμοστεί στην ερμηνεία υπουργείου Οικονομικών. Και γιατί οι τιμές δεν έχουν ήδη αυξηθεί;

Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα γιατί σήμερα οι οδηγοί των πλατφορμών πληρώνουν ως επί το πλείστον έναν ενιαίο συντελεστή μόλις 4%. Με τις νέες ανακοινώσεις ο συντελεστής τους θα πρέπει να αυξηθεί κατά 15%. Και επειδή αυτό σημαίνει ότι θα κερδίζουν ψίχουλα, είναι σίγουρο ότι το κόστος θα μετακυλήσει στους χρήστες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...