Βερολίνο: Bαριά πρόστιμα σε Uber, Bolt και Freenow για απάτη

Το κρατίδιο του Βερολίνου επέβαλε εξαψήφια πρόστιμα στις Uber, Bolt και Freenow για απάτη στον κλάδο της ενοικίασης αυτοκινήτων, όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση Μεταφορών της Γερουσίας. Τα πρόστιμα για τις τρεις εταιρείες  ανέρχονται μεταξύ 265.000 και 550.000 ευρώ.

Το κράτος είχε ήδη επιβάλει πρόστιμο 500.000 ευρώ σε μια εταιρεία τον Αύγουστο του 2022 για μια «ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση παράνομης λειτουργίας ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων». Τότε, η εταιρεία είχε πραγματοποιήσει περισσότερες από 100.000 διαδρομές με περίπου 160 οχήματα, μεταξύ Αυγούστου 2021 και Μαρτίου 2022, χωρίς να διαθέτει την απαραίτητη άδεια.

Οι κατηγορίες στις νέες υποθέσεις είναι παρόμοιες. «Όπως και στην πρώτη περίπτωση, έτσι και εδώ θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι οι αντίστοιχες εταιρείες παρείχαν επιβατικές μεταφορικές υπηρεσίες με οχήματα προς ενοικίαση χωρίς να έχουν λάβει την αντίστοιχη άδεια για να το πράξουν», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Τμήματος Μεταφορών της Γερουσίας, Σάρα Λίχμαν.

Η επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων με οδηγό κυριαρχείται στην πρωτεύουσα της Γερμανίας από τους μεγάλους παρόχους Uber, Bolt και Freenow και πολλά οχήματα με την επιγραφή τους κυκλοφορούν στην πόλη. Ωστόσο, οι ίδιες οι εταιρείες δεν παρέχουν καμία διαδρομή. Οι πλατφόρμες λειτουργούν απλώς ως μεσάζοντες μεταξύ των χρηστών και των εταιρειών ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων με οδηγό που εργάζονται για λογαριασμό τους.

Όμως, αυτές οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, όπως διαπιστώνεται επανειλημμένα, δεν διαθέτουν την απαραίτητη άδεια από την Κρατική Υπηρεσία Ρυθμιστικών Υποθέσεων για τη λειτουργία τους. «Η απόδειξη αυτών των παράνομων δραστηριοτήτων είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι εταιρείες παρέχουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τα οχήματα στις πλατφόρμες κινητικότητας», δήλωσε η Λίχμαν.

Οι τελευταίες περιπτώσεις απάτης σίγουρα δεν είναι οι τελευταίες. «Εκκρεμούν και άλλες διαδικασίες διοικητικών παραβάσεων, με την υποψία της μη εγκεκριμένης μεταφοράς επιβατών, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4.321 ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα στο Βερολίνο. Από το τέλος του 2021, ο αριθμός τους έχει παραμείνει σχετικά σταθερός. Η κατάσταση είναι διαφορετική για τη βιομηχανία ταξί. Λόγω του σταθερά αυξανόμενου ανταγωνισμού από την Uber και άλλες υπηρεσίες μετακίνησης, ο αριθμός των ταξί έχει μειωθεί κατά αρκετές χιλιάδες τα τελευταία χρόνια. Σήμερα κυκλοφορούν 5.406 ταξί στους δρόμους της πόλης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...