Ιταλία: Οι ενώσεις εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για το διάταγμα ταξί και τα περιθώρια βελτίωσής του

Οι ενώσεις ταξί TAM, SATaM, Unione Artigiani, CLAAI, Federtaxi Cisal, CTM Malpensa και ACAI Milano με κοινή τους ανακοίνωση αναλύουν το περιεχόμενο του νομοθετικού διατάγματος για τα ταξί που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και το οποίο θα καταστεί νόμος το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και δηλώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Το άρθρο 3 του Νομοθετικού Διατάγματος που ασχολείται με το θέμα των ταξί ρυθμίζει τρία ζητήματα:

  1. Τη δυνατότητα θέσπισης προσωρινών αδειών για 12-24 μήνες. Η δυνατότητα αυτή, η οποία είχε ήδη διατυπωθεί στο διάταγμα Μπερσάνι από το 2006, δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή λόγω της αντικειμενικής δυσκολίας -από οικονομικής άποψης- να βρεθούν αυτοκίνητα για να λειτουργήσουν ως ταξί για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι αυτό το σημείο του διατάγματος παρεκκλίνει μόνο από το νόμο-πλαίσιο μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή τα εκτελεστικά διατάγματά του.
  2. Οι άδειες με διαγωνισμό, εφόσον καθιερωθούν, μπορούν να αυξήσουν μέχρι το 20% του στόλου και πρέπει να είναι έναντι ανταλλάγματος, λαμβάνοντας υπόψη την αξία που έχει καταχωρηθεί στις φορολογικές αρχές. Και αυτό το σημείο θα είναι επίσης προσωρινό, μέχρι να δημιουργηθεί το Εθνικό Μητρώο Ταξί και Υπηρεσιών Ncc.
  3. Σε ό,τι αφορά τους διπλούς οδηγούς, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο αριθμητικός προγραμματισμός να επανέλθει στα χέρια των δήμων και των περιφερειών και να μην παραμείνει στα χέρια των μεμονωμένων κατόχων αδειών, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία μιας ανεξέλεγκτης παράλληλης αγοράς.
    Με βάση τα παραπάνω, πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για να μετασχηματίσουμε ορισμένα σημεία του διατάγματος, βελτιώνοντάς το σε βάθος με την κατάθεση τροπολογιών.
    Οι εκπρόσωποι των ενώσεων που υπογράφουν το παρόν ανακοινωθέν συνεχίζουν τις επαφές τους με τις επιτροπές της Γερουσίας.
    Όπως συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεπεράσουμε και αυτό το εμπόδιο και να προετοιμαστούμε για τη συζήτηση επί των εκτελεστικών διαταγμάτων, το πραγματικό σημείο καμπής για τον καθορισμό της ρύθμισης του κλάδου μας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...