Νορβηγία: Επαναφορά στους προηγούμενους κανονισμούς για τον κλάδο των ταξί, μετά την αποτυχία της απελευθέρωσης της αγοράς

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νορβηγίας, Γιον-Ίβαρ Νίγκορ, και ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του Όσλο, Ράιμοντ Γιοχάνσεν, δήλωσαν ικανοποιημένοι με τις προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής για αυστηροποίηση του κανονισμού των ταξί. Ο υπουργός πιστεύει ότι αυτό μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του ελέγχου της αγοράς.
«Οι πλέον σημαντικές παράμετροι που προστίθενται είναι η υποχρέωση σύνδεσης με κέντρο αποστολής, απαιτήσεις υποβολής οικονομικών εκθέσεων και ότι το κέντρο αποστολής πρέπει να έχει τη δική του άδεια. Πρόκειται για μέτρα που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της υπηρεσίας», τόνισε.
Κάποιες από τις απαιτήσεις που προτείνει η επιτροπή είναι οι εξής:

  • Όλοι όσοι έχουν άδεια ταξί πρέπει να είναι συνδεδεμένοι με ένα κέντρο ταξί.
  • Ο ναύλος, βάσει ταξίμετρου, θα πρέπει να καταγράφεται στο κέντρο με το οποίο είναι συνδεδεμένος ο κάτοχος της άδειας
  • Τα κέντρα αποστολής ταξί θα πρέπει να διαθέτουν δική τους άδεια και γενικό διευθυντή.
  • Τα κέντρα ταξί θα υποχρεούνται να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τα κέρδη, τα δεδομένα θέσης και τις διαθέσιμες υπηρεσίες ταξί και να τις κοινοποιούν στις αρχές, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών.
    «Η πρόταση της επιτροπής δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα και τις ανάγκες της αγοράς ταξί, αλλά θα μας πάει ένα βήμα παραπέρα και θα επιλύσει σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα ο κλάδος και οι αρχές», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της επιτροπής Χανς Πέτερ Γκράβερ.
    Ο ιστότοπος Transportløyve αναφέρει ότι υπήρχαν 8.456 άδειες ταξί στη Νορβηγία πριν από τέσσερα χρόνια και 18.522 άδειες στο τέλος Ιουνίου 2023, με την επιτροπή να εκτιμά ότι ορισμένες από τις απαιτήσεις που προτείνονται τώρα θα συμβάλουν στη μείωση του αριθμού των αδειών.
    Σε ερώτηση αν έτσι θα είναι πιο δύσκολο για εταιρείες όπως η Yango, η Uber και η Bolt να δραστηριοποιηθούν στη Νορβηγία, ο Νίγκορ απάντησε: «Δεν ευθυγραμμίζουμε την πολιτική ταξί υπέρ ή κατά μεμονωμένων εταιρειών. Αλλά επιθυμούμε να πλαισιώσουμε τον κλάδο έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια, θέσεις εργασίας και ασφαλείς υπηρεσίες για τους καταναλωτές. Δεν χρειάζεται να σχολιάσω το πώς αυτό επηρεάζει μεμονωμένες εταιρείες».
    Ο Γιοχάνσεν είναι υπέρμαχος της πρότασης να απαιτείται από τους κατόχους αδειών να είναι συνδεδεμένοι με ένα κέντρο ταξί. «Ανησυχώ πολύ για την έλλειψη επισκόπησης και ελέγχου αυτού του κλάδου. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο σαθρή αγορά εργασίας», δήλωσε.
    Εκτιμά ότι οι προτάσεις θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλσμα λιγότερα ταξί, λιγότερο χρόνο αναμονής, περισσότερες διαδρομές και αυξημένο εισόδημα για τους οδηγούς. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες εργασίας και χαμηλότερες τιμές για τους επιβάτες και να διευκολύνει την πρόσληψη εξειδικευμένων οδηγών και την εξάλειψη των απατεώνων», τονίζει.
    Στο Όσλο, ο αριθμός των αδειών ταξί ήταν περίπου 2.000 το 2019, πριν εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση των ταξί. Τον Ιούνιο του 2023 υπήρχαν 5.400 άδειες στην πρωτεύουσα.
    «Η αγορά ταξί μοιάζει περισσότερο με την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων πριν τη ρυθμίσουμε. Υπάρχει σημαντική πλεονάζουσα χωρητικότητα στο Όσλο, οπότε χρειαζόμαστε λιγότερα ταξί. Το γεγονός ότι τα μισά ταξί βρίσκονται σε αδράνεια δεν είναι καλό ούτε για τους οδηγούς ούτε για το περιβάλλον», επισημαίνει ο Γιοχάνσεν.
    Ο κλάδος των ταξί ήταν ιδιαίτερα ρυθμισμένος στη Νορβηγία. Όσοι έπαιρναν άδεια είχαν υποχρέωση λειτουργίας, οπότε κατ\’ αρχήν έπρεπε να είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες όλο το εικοσιτετράωρο, και ήταν υποχρεωμένοι να είναι συνδεδεμένοι με ένα κέντρο ταξί.
    Αυτό άλλαξε με τη μεταρρύθμιση των ταξί της κυβέρνησης Σόλμπεργκ, η οποία εφαρμόστηκε το 2020. Κατάργησε τον περιορισμό του αριθμού των αδειών ταξί, την απαίτηση σύνδεσης με κέντρο και την υποχρέωση λειτουργίας. Στόχος ήταν να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στον κλάδο.
    Η Επιτροπή Ταξί λέει ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η επίδραση αυτής της μεταρρύθμισης της, επειδή έχει περάσει λίγος χρόνος από τότε, ενώ παράλληλα προέκυψε και η πανδημία.
    «Όλες οι πληροφορίες που έχει λάβει η επιτροπή δείχνουν ότι υπάρχει υπερεγκατάσταση.
    Μπορεί να φαίνεται ότι ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί στα πιο κερδοφόρα τμήματα της αγοράς, αλλά η προσφορά είναι ελλιπής ή ανύπαρκτη στα μη κερδοφόρα», επισημαίνει η επιτροπή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...