Βερολίνο: Ο δήμος επιδοτεί την ιδιωτική υπηρεσία μεταφοράς Muva αλλά σχεδόν κανείς δεν τη χρησιμοποιεί

Υπάρχει, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Αλλά σχεδόν κανείς δεν φαίνεται να τη γνωρίζει. Πρόκειται τη νέα υπηρεσία επιβατικών μεταφορών της Εταιρείας Κινητικότητας του Βερολίνου (BVG) στα ανατολικά της πόλης. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι χρήστες μπορούν να κάνουν κράτηση για τα μαύρα βαν Mercedes-Benz με την ονομασία Muva, αλλά ελάχιστοι τα χρησιμοποιούν. Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Γερουσία είναι καταστροφικά.

Η ιδέα έχει ως εξής. Ο ενδιαφερόμενος ζητά μια διαδρομή μέσω εφαρμογής ή τηλεφώνου και λίγο αργότερα ένα φορτηγάκι σταματάει (όχι μακριά) για να τον μεταφέρει στον πλησιέστερο σταθμό ή στον γιατρό, στα ψώνια, στη δουλειά. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη όλο το εικοσιτετράωρο σε μια περιοχή έκτασης 62 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Προκειμένου να μην προκληθεί ακόμη μεγαλύτερος ανταγωνισμός για τα ταξί, το Muva σταματά μόνο σε στάσεις λεωφορείων και σχεδόν 4.000 εικονικές στάσεις.

Κάθε επιβάτης της Muva χρειάζεται ένα έγκυρο εισιτήριο για την αντίστοιχη τιμολογιακή περιοχή – απλό, ωριαίο ή ημερήσιο. Εάν κλείσει μια διαδρομή στον πλησιέστερο σιδηροδρομικό σταθμό, πληρώνει επιπλέον ένα ευρώ. Αν παραγγείλει μια διαδρομή προς άλλο προορισμό, πληρώνει ένα ευρώ ανά χιλιόμετρο.

Αλλά στο Βερολίνο η ζήτηση χαρακτηρίζεται, επιεικώς, περιορισμένη. Τα χρήματα των φορολογουμένων όμως ρέουν: οι πληρωμές προς τον ανάδοχο Via Van, του οποίου η σύμβαση με την BVG ισχύει μέχρι το τέλος του 2025, θα ανέλθουν σε σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ.

Το ημερήσιο ποσοστό πληρότητας κυμαίνεται μεταξύ «κάτω από εκατό και πάνω από τριακόσιους επιβάτες», όπως δήλωσε η υφυπουργός Κλαούντια Έλιφ Στουτζ, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Κρίστιαν Ρόνεμπουργκ. Η εφαρμογή είχε κατέβει 34.000 φορές και 19.000 άτομα έχουν εγγραφεί. Η συχνότητα κλήσεων στο τηλεφωνικό κέντρο όμως δεν αποτελεί θέμα στα έντυπα. Σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως ο ζωολογικός κήπος και ο σταθμός του μετρό Elsterwerdaer Platz, η ζήτηση είναι μεγάλη, στο Schöneweide και στο Köpenick όχι τόσο πολύ, διευκρίνισε η Στουτζ.

Πελάτης που ήθελε να χρησιμοποιήσει το Muva από σιδηροδρομικό σταθμό ενημερώθηκε ότι το επόμενο όχημα θα ήταν διαθέσιμο σε περίπου μία ώρα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Berliner Zeitung. Στην ομάδα ταξί του Βερολίνου στο Facebook, από την άλλη, γίνεται λόγος για οδηγούς της Muva που δεν έχουν δει ούτε έναν επιβάτη εδώ και έξι μήνες.

Εάν ο αριθμός των χρηστών δεν αυξηθεί σημαντικά, υπάρχει κίνδυνος η επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό του δήμου να είναι μεγαλύτερη. Και αυτό θα οδηγήσει στο ερώτημα αν η πόλη χρειάζεται πραγματικά αυτή την υπηρεσία.

«Η προσφορά φαίνεται πως δεν είναι πραγματικά επιθυμητή», αναφέρει ο ερευνητής κινητικότητας Αντρέας Κνίε. Επισημαίνει ότι, πάνω απ\’ όλα, της λείπει το ουσιαστικό μάρκετινγκ. Μέχρι στιγμής, η διαφήμιση απευθύνεται σε ανθρώπους που ήδη χρησιμοποιούν τις τοπικές συγκοινωνίες. «Αυτή είναι η λάθος ομάδα-στόχος. Το μάρκετινγκ πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τους οδηγούς», επισημαίνει. «Διαφορετικά, το μόνο που θα απομείνει από αυτή την κίνηση θα είναι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του δήμου».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...