Βρετανία: Kαι δεύτερη αποζημίωση από την Uber για πρώην οδηγό της και πρόεδρο συνδικάτου

Ο Τζέιμς Φάραρ, πρώην οδηγός της Uber και πρόεδρος του Συνδικάτου Ανεξάρτητων Εργαζομένων της Μεγάλης Βρετανίας, έλαβε αποζημίωση άνω των 20.000 λιρών που του οφείλονταν για περισσότερα από επτά χρόνια, αφού δικαστήριο έκρινε ότι η πλατφόρμα δεν τήρησε τους νόμους περί ελάχιστου μισθού και δικαιώματος διακοπών.

Ο Φάραρ, ο οποίος κυνήγησε την Uber για δεύτερη φορά, πέτυχε την αναγνώριση ευρύτερων εργασιακών δικαιωμάτων για τους οδηγούς της πλατφόρμας και είναι ένας από τους περισσότερους από 70.000 οδηγούς με τους οποίους η εταιρεία κατέληξε

πρόσφατα σε διακανονισμό.

«Είναι μια ηθική, αλλά και προσωπική νίκη», δήλωσε ο Φάραρ μετά την απόφαση του εργατικού δικαστηρίου του Λονδίνου. «Δεν υπάρχουν ηθικές αρχές στην αγορά και η Uber είναι ένα θηρίο της αγοράς».

Ο ίδιος κινήθηκε νομικά κατά της Uber για αμοιβές που του οφείλονταν από επιδόματα αδείας και τον κατώτατο μισθό. Μετά από διαπραγματεύσεις με τους δικηγόρους της Uber, η εταιρεία συμφώνησε τελικά να του καταβάλει 22.960,85 λίρες, με τον δικαστή να εκδίδει απόφαση υπέρ του.

Σε σχετική ερώτηση, η Uber παραδέχθηκε ότι ήταν μόνο μία από τις δεκάδες χιλιάδες παρόμοιες υποθέσεις που έχει διευθετήσει πρόσφατα, πολλές από τις οποίες δεσμεύονται με ρήτρες εμπιστευτικότητας. Αυτό δεν ισχύει για την περίπτωση του Φάραρ, αφού ο ίδιος αρνήθηκε κάθε διακανονισμό που θα περιελάμβανε συμφωνία μη δημοσιοποίησης.

Είναι η δεύτερη νομική νίκη του Φάραρ απέναντι στην Uber. Τον Φεβρουάριο του 2021, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση της εταιρείας κατά μιας απόφασης-ορόσημο του εργατικού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι οδηγοί της πρέπει να θεωρούνται εργαζόμενοι με πρόσβαση στον κατώτατο μισθό και επίδομα αδείας. Η απόφαση αυτή άνοιξε τον δρόμο για την καταβολή αποζημιώσεων και -ενδεχομένως- για βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους οδηγούς.

Ο Φάραρ υπέβαλε τη δεύτερη αγωγή επειδή, «ενώ η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου επιβεβαίωσε ότι είμαστε εργαζόμενοι που δικαιούνται προστασία, εξακολουθούσε να λείπει μια απόφαση που να καταδικάζει οριστικά την Uber για παραβίαση του νόμου και να την υποχρεώνει να αποζημιώσει τους οδηγούς της».

Και πρόσθεσε: «Με την πάροδο των ετών, η Uber συνήψε ιδιωτικούς διακανονισμούς με χιλιάδες οδηγούς για να αποτρέψει την καταχώρηση αυτών των αποφάσεων στα δημόσια αρχεία. Πολλοί οδηγοί συμβιβάστηκαν με την Uber κατά τη διάρκεια της πανδημίας του 2020, όταν ήταν απεγνωσμένοι και είχαν απόλυτη ανάγκη τα χρήματα».

Πάντως, στις πρόσφατες οικονομικές καταστάσεις που δημοσιοποίησε η Uber εμφανίζονται προβλέψεις ύψους 600 εκατ. δολαρίων (465 εκατ. λίρες) για διευθετήσεις παρόμοιων υποθέσεων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...