Η Uber φεύγει από το Ισραήλ, τερματίζει και τις υπηρεσίες παράδοσης στην Ιταλία

Η Uber ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι θα αποχωρήσει από την ισραηλινή αγορά επειδή δεν έχει επιτύχει επαρκές μερίδιο αγοράς, υπογραμμίζοντας ότι το περιβάλλον στη χώρα  της Μέσης Ανατολής είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό.

Σύμφωνα με το Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής πολυεθνικής, Ντάρα Χοσροβσάχι, δήλωσε ότι η Uber θα επενδύει μόνο σε αγορές όπου θα μπορούσε να είναι ο πρώτος ή ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την έξοδο της πλατφόρμας ride-hailing από μια σημαντική αγορά της Μέσης Ανατολής. Στο Ισραήλ, η Uber βρίσκεται πίσω από την ισραηλινή Gett και τη ρωσική εταιρεία ταξί Yango όσον αφορά την ενοικίαση ιδιωτικών οχημάτων. Τον περασμένο μήνα, η Yango Delivery συνεργάστηκε με την DelivApp για να επιταχύνει τις παραδόσεις και να τις καταστήσει φθηνότερες.

«Πήραμε τη δύσκολη απόφαση να διακόψουμε τις υπηρεσίες μας στον τομέα της κινητικότητας στο Ισραήλ. Αυτό συνάδει με τις προσπάθειές μας να επικεντρωθούμε σε αγορές όπου έχουμε ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη. Η νούμερο ένα προτεραιότητά μας τώρα είναι να υποστηρίξουμε τις ομάδες και τους συνεργάτες μας στον τομέα της κινητικότητας», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Η Uber θα διακόψει τις υπηρεσίες της στο Ισραήλ στις 23 Ιουνίου. Η Uber Eats δεν λειτουργεί στη χώρα.

Η εταιρεία, η οποία βασίζεται κυρίως σε αυτοαπασχολούμενους οδηγούς για την παροχή υπηρεσιών κινητικότητας, δήλωσε ότι θα επηρεαστούν τέσσερις εργαζόμενοί της στο Ισραήλ και περίπου 1.000 μη μισθωτοί οδηγοί.

Η Uber αντιμετώπισε πολλές νομικές προκλήσεις κατά της λειτουργία της στο Ισραήλ. Μόλις τον Ιούλιο του 2022, πέντε χρόνια μετά την είσοδό της στην αγορά της χώρας, ξεκίνησε εκ νέου τις δραστηριότητές της, καθώς ένα δικαστήριο απαγόρευσε τη λειτουργία της το 2017, επειδή χρησιμοποιούσε ιδιώτες οδηγούς που δεν είχαν άδεια οδήγησης ταξί. Η εταιρεία δεν διέθετε επίσης την κατάλληλη ασφάλιση για τους επιβάτες.

Η εταιρεία επέστρεψε στο Ισραήλ πέρυσι, συνδέοντας ένα εθνικό δίκτυο αδειοδοτημένων ταξί, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει τους καθιερωμένους ανταγωνιστές Yango και Gett.

* Η πλατφόρμα επιβατικών μεταφορών και παράδοσης αγαθών ανακοίνωσε επίσης χθες ότι θα διακόψει τις υπηρεσίες παράδοσης φαγητού Uber Eats στην Ιταλία, αφού δεν κατάφερε να αποκτήσει αρκετό μερίδιο αγοράς.

Η Uber δήλωσε ότι θα επηρεαστούν περίπου 50 εργαζόμενοι και χιλιάδες μη εργαζόμενοι κούριερ και εστιατόρια στην Ιταλία. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσει στην Ιταλία την υπηρεσία επιβατικών μεταφορών, για την παροχή της οποίας συνεργάζεται με την IT Taxi.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...