Kένυα: Η Bolt κατηγορείται για εμπλοκή σε απαγωγή, οι χρήστες της καταγγέλλουν ότι υποθάλπει εγκληματίες

Η πλατφόρμα επιβατικών μεταφορών Bolt βιώνει μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο στην αφρικανική ήπειρο, καθώς οι αρχές της Κένυας συνέδεσαν την εφαρμογή της εδρεύουσας στην Εσθονία εταιρείας με τις δραστηριότητες δύο απαγωγέων στην πρωτεύουσα της χώρας, το Ναϊρόμπι. Κι αυτό συνέβη την ίδια ώρα που οι οδηγοί της κατηγορούν την εταιρεία ότι αδιαφορεί απέναντι στη δυσχερή θέση τους, καθώς αρνήθηκε να αυξήσει τα κόμιστρα και να δεχτεί περικοπή της προμήθειας μετά την κατάργηση της επιδότησης των καυσίμων, η οποία οδήγησε σε αστρονομική αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Οι δύο δράστες, ο 34χρονος Τίμοθι Κιραγκού και ο 33χρονος Σάμιουελ Κιπκουρούι, απήγαγαν την Έρικα Γκατσόκα, κόρη του γνωστού δημοσιογράφου, και τη φίλη της, Σανίς Αγκόζ, στο Γουέστλαντς του Ναϊρόμπι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, τα θύματα κάλεσαν όχημα στην εφαρμογή Bolt App για να τις μεταφέρει στο σπίτι τους μετά από ένα πάρτι. Όταν μπήκαν στο ταξί, ο οδηγός τις απήγαγε, απειλώντας τες με σφυρί, και τις οδήγησε σε κρησφύγετο στα περίχωρα του Ναϊρόμπι. Οι απαγωγείς απαίτησαν λύτρα ύψους 250.000 σελινιών για καθένα από τα δύο κορίτσια, προκειμένου να τις απελευθερώσουν.

Μετά από οκτώ μέρες ερευνών, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν τελικά έφοδο στο κρησφύγετο, συνέλαβαν τους δράστες και απελευθέρωσαν τις απαχθείσες. Κατέσχεσαν επίσης διάφορα όπλα και πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων.

Η Bolt επιβεβαίωσε το περιστατικό με ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι βοήθησε τις αρχές στον εντοπισμό των δραστών. «Συνεργαστήκαμε με τις αρχές για να παράσχουμε σχετικές πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση αυτή, οι οποίες βοήθησαν στην ολοκλήρωση της έρευνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η εταιρεία προειδοποίησε επίσης τους χρήστες της εφαρμογής της να μην επιβιβάζονται σε ταξί τα στοιχεία του οποίου διαφέρουν από αυτά που αναγράφονται στην εφαρμογή. «Αποθαρρύνουμε έντονα τη χρήση οχημάτων που δεν ταιριάζουν με τα στοιχεία στην πλατφόρμα, καθώς αυτό ήταν ένα από τα ζητήματα που οδήγησαν σε αυτό το ατυχές περιστατικό», δήλωσε η εταιρεία.

Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν έσωσε την εταιρεία από τα καυστικά σχόλια των πολυάριθμων χρηστών της στο διαδίκτυο. Μετά τη σύλληψη των δύο απαγωγέων, οι χρήστες της Bolt στην Κένυα βγήκαν στο Twitter για να διηγηθούν παρόμοιες περιπτώσεις κατά τις οποίες οι οδηγοί της πλατφόρμας αποδείχθηκαν εγκληματίες. Ένας από αυτούς υποστήριξε ότι η εφαρμογή έχει καταληφθεί από εγκληματίες, ενώ κατηγόρησε την εταιρεία ότι τους υποθάλπει: «Η εφαρμογή Bolt App είναι γεμάτη από κλέφτες και η εταιρεία προστατεύει αυτούς τους κλέφτες από το να αντιμετωπίσουν τον νόμο. Τα αγαθά μου εκλάπησαν από έναν οδηγό της εφαρμογής Bolt και μέχρι σήμερα η εταιρεία αρνείται να δώσει τα στοιχεία της πινακίδας του αυτοκινήτου του για να ενεργήσει η αστυνομία», κατήγγειλε.

Εκ των υστέρων, η εταιρεία υιοθέτησε διάφορα χαρακτηριστικά ασφαλείας για τους χρήστες. Ένα από αυτά είναι η απαίτηση οι οδηγοί να ανεβάζουν μια σέλφι πριν ξεκινήσουν την εργασία τους, προκειμένου να ταυτοποιείται το άτομο πίσω από το τιμόνι με τη φωτογραφία προφίλ στην εφαρμογή της εταιρείας. Η Bolt δηλώνει επίσης ότι παρακολουθεί τις διαδρομές σε πραγματικό χρόνο. Το πόσο σχολαστική είναι η εταιρεία στην επιβολή αυτών των μέτρων μένει να φανεί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...