ΗΠΑ: Μήνυση 550 γυναικών κατά της Uber για σεξουαλικές επιθέσεις

Η Uber αντιμετωπίζει αγωγή στις ΗΠΑ με καταγγελίες για επιθέσεις από οδηγούς της πλατφόρμας. Η μήνυση περιλαμβάνει ισχυρισμούς ότι γυναίκες επιβάτες «απήχθησαν, δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση, κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, βιάστηκαν, φυλακίστηκαν, καταδιώχθηκαν, παρενοχλήθηκαν ή δέχθηκαν άλλες επιθέσεις από οδηγούς της Uber».

Η υπόθεση κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της κομητείας του Σαν Φρανσίσκο την περασμένη Τετάρτη.

«Η σεξουαλική επίθεση είναι ένα φρικτό έγκλημα και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη κάθε αναφορά», δήλωσε εκπρόσωπος της Uber. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την ασφάλεια, γι\’ αυτό και η Uber έχει καθιερώσει νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας, έχει καθιερώσει πολιτικές με επίκεντρο τον επιβάτη και είναι πιο διαφανής σχετικά με τα σοβαρά περιστατικά. Αν και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ασφάλεια στο επίκεντρο της πολιτικής μας», πρόσθεσε.

Στην αγωγή -που κατατέθηκε από το δικηγορικό γραφείο Slater Slater Schulman, το οποίο εκπροσωπεί 550 γυναίκες- αναφέρεται ότι οι σεξουαλικές επιθέσεις έλαβαν χώρα σε «πολλές πολιτείες», ενώ τουλάχιστον άλλες 150 πιθανές περιπτώσεις ερευνώνται. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Uber δήλωσε ότι η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα μόλις 12 υποθέσεις εναντίον της.

Στη μήνυση υποστηρίζεται επίσης ότι ήδη από το 2014 η Uber γνώριζε ότι οι οδηγοί της πραγματοποιούσαν σεξουαλικές επιθέσεις και βίαζαν γυναίκες επιβάτες, αλλά η εταιρεία «έθεσε ως προτεραιότητα την ανάπτυξη έναντι της ασφάλειας των πελατών». «Ολόκληρο το επιχειρηματικό μοντέλο της Uber βασίζεται στο να παρέχει στους ανθρώπους μια ασφαλή μεταφορά, αλλά η ασφάλεια των επιβατών δεν ήταν ποτέ το μέλημά τους – η ανάπτυξη ήταν, εις βάρος της ασφάλειας των επιβατών τους», δήλωσε ο Άνταμ Σλέιτερ, ιδρυτικός εταίρος της δικηγορικής εταιρείας.

Τον περασμένο μήνα, η Uber δημοσίευσε τη δεύτερη έκθεσή της για την ασφάλεια στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι υπήρξαν 998 περιστατικά σεξουαλικής επίθεσης, συμπεριλαμβανομένων 141 αναφορών βιασμού, το 2020. Στην έκθεση, η εταιρεία ανέφερε ότι έλαβε συνολικά 3.824 αναφορές για τις πέντε πιο σοβαρές κατηγορίες σεξουαλικών επιθέσεων μεταξύ 2019 και 2020.

Η πρώτη έκθεση ασφαλείας της εταιρείας, η οποία περιλαμβάνει λεπτομερή στοιχεία για τα περιστατικά από το 2017 έως το 2018, διαπίστωσε 5.981 αναφορές σεξουαλικών επιθέσεων.

Οι πιο σοβαρές κατηγορίες κυμαίνονται από το «μη συναινετικό φιλί ενός μη σεξουαλικού μέρους του σώματος» έως τη «μη συναινετική σεξουαλική διείσδυση» ή βιασμό.

Αυτό που καθιστά τη μήνυση ακόμη πιο επιζήμια για την Uber είναι ότι παρέχει περισσότερες αποδείξεις για μια τοξική κουλτούρα στην εταιρεία, καθώς κατηγορείται ότι απέκρυψε σκόπιμα πως οδηγοί της είχαν επιτεθεί σεξουαλικά σε γυναίκες. Με άλλα λόγια, η Uber δήλωνε ότι οι διαδρομές της ήταν ασφαλείς, ενώ στην πραγματικότητα η εταιρεία γνώριζε ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα. Η μήνυση αναφέρει επίσης ότι η εταιρεία δεν διενήργησε τους κατάλληλους ελέγχους ιστορικού των οδηγών της.

Η Uber αντιτείνει ότι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και μετανιώνει για τη συμπεριφορά της στο παρελθόν. Αλλά οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι άνθρωποι θα αρχίσουν να στρέφονται αλλού για την επόμενη διαδρομή τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...