Βουδαπέστη : Το κόμιστρο των ταξί αυξήθηκε σημαντικά, ο κλάδος όμως παραμένει δυσαρεστημένος

Οι νέες τιμές για τα ταξί στη Βουδαπέστη τέθηκαν σε ισχύ από την περασμένη Δευτέρα, αυξάνοντας και πάλι σημαντικά το κόστος της υπηρεσίας. Έχουν περάσει μόνο λίγοι μήνες από τότε που αυξήθηκαν οι ναύλοι των ταξί στην πρωτεύουσα και η τοπική κυβέρνηση της Βουδαπέστης επικαλείται τον ίδιο λόγο με την προηγούμενη φορά για την τρέχουσα αύξηση.

Σε λίγους μήνες, οι ναύλοι των ταξί στη Βουδαπέστη αυξήθηκαν συνολικά κατά 50%. Η τελευταία αύξηση ανέρχεται σε ποσοστό 10%, που σημαίνει ότι ο βασικός ναύλος θα είναι 1.100 φιορίνια (2,90 ευρώ), ο ναύλος χιλιομέτρου 440 φιορίνια (1,16 ευρώ) και ο ναύλος ανά λεπτό 110 φιορίνια (0,30 ευρώ). Την απόφαση έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο της πρωτεύουσας της Ουγγαρίας στα τέλη Ιανουαρίου.

Ο Δήμος δικαιολόγησε την αύξηση λέγοντας ότι το κόστος για τους οδηγούς ταξί έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε που η κυβέρνηση κατάργησε το ανώτατο όριο τιμών στα καύσιμα, τον Δεκέμβριο. Πρόσθεσε επίσης ότι η πρόταση για αύξηση των χρεώσεων είχε κατατεθεί στη συνέλευση από ενώσεις ταξί.

Στην αύξηση της τιμής την περασμένη άνοιξη, ο βασικός ναύλος άλλαξε από 700 φιορίνια (1,85 ευρώ) σε 1.000 φιορίνια (2,65 EUR), η τιμή χιλιομέτρων από 300 φιορίνια (0,80 ευρώ) σε 400 φιορίνια (1,05 ευρώ) και η τιμή ανά λεπτό από 75 φιορίνια (0,20 ευρώ) έως 100 φιορίνια (0,25 ευρώ).

Μαζί με την τρέχουσα αύξηση, ο βασικός ναύλος αυξήθηκε κατά 57%, ο χιλιομετρικός ναύλος κατά 47% και ο ναύλος ανά λεπτό κατά 47% σε δέκα μήνες.

Σύμφωνα με τους οδηγούς ταξί που ρωτήθηκαν, η τρέχουσα αύξηση 10% δεν είναι αρκετή, θα έπρεπε να έχει τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο και θα ήταν αποδεκτή μόνο εάν ακολουθούσε περαιτέρω διόρθωση την άνοιξη.

Ο Ζολτάν Μετάλ, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Ταξί, δήλωσε ότι μια αύξηση 22% θα ήταν δικαιολογημένη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...