Τα διόδια στο Μανχάταν απειλούν την βιωσιμότητα των ταξί της Νέας Υόρκης. Έως και 19 $ το επιπλέον κόστος  για κάθε διαδρομή με ταξί.

Το προτεινόμενο Πρόγραμμα Διοδίων Κεντρικής Επιχειρηματικής Περιφέρειας – γνωστό και ως τιμολόγηση συμφόρησης – θα μπορούσε να επιβαρύνει έως και 19 $ κάθε διαδρομή με ταξί, νότια της 60ης οδού στο Μανχάταν, σύμφωνα με ένα από τα επτά πιθανά σενάρια του προγράμματος. Η έκθεση αναφέρει ότι η ζήτηση για κίτρινα ταξί  θα μπορούσε να μειωθεί κατά σχεδόν 20%, ενισχύοντας τα προβλήματα των οδηγών που συγκλονίζονται από την πανδημία και πνίγονται στα χρέη. Τα προτεινόμενα τέλη για τους οδηγούς που υποτίθεται ότι θα αποφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια για αναβαθμίσεις μαζικής μεταφοράς απειλούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά τη διαβίωση των οδηγών ταξί και την πολύπαθη βιομηχανία κίτρινων ταξί.

Μια περιβαλλοντική εκτίμηση που κυκλοφόρησε στις 10 Αυγούστου προέβλεψε ότι τα διόδια θα μείωναν τη ζήτηση για ταξί έως και 17% στη ζώνη συμφόρησης, ωθώντας πιθανώς ορισμένους οδηγούς ταξί  και οδηγούς «ενοικιαζόμενων οχημάτων» χωρίς δουλειά.

«Όποτε έχουν πρόβλημα, ασχολούνται με εμάς», είπε ο Άλεν Κάπλαν, ιδιοκτήτης της Team Systems Taxi στο Λονγκ Άιλαντ Σίτι, σημειώνοντας τις επιβαρύνσεις για την υποστήριξη της μεταφοράς που ισχύουν εδώ και χρόνια. «Έχουμε βοηθήσει και έχουμε θυσιαστεί, αλλά αυτο είναι μια  ληστεία.

«Αυτό είναι ένα όπλο στο κεφάλι μας».

Οι πιθανές χρεώσεις θα είναι επιπλέον της υπάρχουσας επιβάρυνσης συμφόρησης 2,50 $ ανά ταξίδι που προστέθηκε το 2019 σε όλα τις διαδρομές με κίτρινο ταξί νότια της 96ης οδού στο Μανχάταν, ενώ με 2,75 $ επιβαρύνονται  οι διαδρομές με πράσινα ταξί (περιφερειακά ταξί τα οποία δεν μπορούν να επιβιβάσουν από το Μανχάταν)   και τα ενοικιαζόμενα οχήματα. Αυτά τα τέλη έχουν αποφέρει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε τρία χρόνια, σύμφωνα με την Επιτροπή Ταξί και Λιμουζίνας.

Επιπλέον, μια επιβάρυνση 50 σεντς ανά διαδρομή σε όλα τα κίτρινα και πράσινα ταξί έχει, από το 2009, αποφέρει περίπου 750 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το TLC.

«Οι οδηγοί ταξί είναι όλοι σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι, αλλά γίνεται όλο και πιο δύσκολο για αυτούς», είπε ο Kaplan, ο οποίος δραστηριοποιείται στον κλάδο των ταξί για περισσότερο από μισό αιώνα. «Είμαστε εκείνος ο παλιός πυγμάχος που μπαίνει στο ρινγκ και συνεχίζει να δέχεται μπουνιές, μπουνιές, μπουνιές, μπουνιές και μπουνιές».

\"\"

Σφυροκοπήθηκε από την Πανδημία

Τα σενάρια τιμολόγησης συμφόρησης έρχονται καθώς η βιομηχανία κίτρινων ταξί ανακάμπτει αργά από την πανδημία, όταν η ζήτηση για ταξίδια έπεσε κατακόρυφα , πολλά οχήματα αποσύρθηκαν από την υπηρεσία και οι ιδιοκτήτες αδειών συνέχισαν να αγωνίζονται με το χρέος .

Τα στατιστικά στοιχεία της  TLC δείχνουν ότι υπήρχαν κατά μέσο όρο 5.490 κίτρινα ταξί στο δρόμο καθημερινά τον Ιούνιο – ούτε καν τα μισά από τα 13.587 οχήματα με άδεια στην πόλη – και το καθένα ολοκληρώνει περίπου 20 διαδρομές την ημέρα.

Ταυτόχρονα, υπήρχαν κατά μέσο όρο 49.341 ενοικιαζόμενα οχήματα μεγάλου όγκου – στα οποία περιλαμβάνονται και αυτά της Uber και της Lyft – που έκαναν το καθένα περίπου 12 διαδρομές την ημέρα.

Η έκθεση καθορίζει επτά διαφορετικές δυνατότητες διοδίων για τους αυτοκινητιστές που οδηγούν στο Μανχάταν νότια της 60ης οδού, με διόδια για τις ώρες αιχμής να κυμαίνονται από 9 έως 23 δολάρια και διόδια για τη νύχτα από 5 έως 12 δολάρια. Η πρώτη από τις έξι δημόσιες ακροάσεις για το προτεινόμενο πρόγραμμα διοδίων έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 25 Αυγούστου.

«Ενθαρρύνουμε τους οδηγούς και τους εκπροσώπους τους να μοιράζονται τις απόψεις τους με το κοινό και τους υπεύθυνους του έργου συμμετέχοντας στις δημόσιες ακροάσεις ή υποβάλλοντας σχόλια για το έργο», δήλωσε ο Aaron Donovan, εκπρόσωπος του MTA.

Ο Mario Galindo, ο οποίος είναι οδηγός ταξί από το 1994, είπε ότι αναμένει ότι το Midtown Manhattan θα παραμείνει το κατάλληλο μέρος για αναζήτηση πελατών, ακόμη και αν περάσει η τιμολόγηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, αλλά ανησυχεί ότι οι νέες χρεώσεις θα μπορούσαν να συρρικνώσουν τη βάση των πελατών του.

Σύμφωνα με μία από τις επτά επιλογές διοδίων που πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Αναθεώρησης Κυκλοφοριακής Κινητικότητας της πολιτείας – μια εξαμελή επιτροπή που είναι επιφορτισμένη με τη σύσταση τελών διοδίων και τις εξαιρέσεις – οι επιβάτες ταξί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν χρέωση 19 $ για όλα τα ταξίδια στις ώρες αιχμής στα πιο δημοφιλή μέρη του Μανχάταν. 

Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να επιβάλλει στα ταξί και τα ενοικιαζόμενα οχήματα (FHV) χρέωση 23 $ μία φορά την ημέρα, ενώ το σενάριο της χαμηλότερης τιμής προβλέπει  χρέωση 9 $ για ώρες αιχμής όχι περισσότερο από μία φορά την ημέρα.

Τα σενάρια στην έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που η διαδικασία έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός περιγράφοντας τις επιλογές και προσκαλώντας τη δημόσια διαβούλευση», δήλωσε ο Επίτροπος της TLC, Ντέιβιντ Ντο, σε δήλωση στο THE CITY. «Ανυπομονούμε για σημαντική συζήτηση σχετικά με τη δικαιοσύνη για τα ταξί και τα ενοικιαζόμενα οχήματα καθώς το Συμβούλιο Επισκόπησης της Κυκλοφοριακής Κινητικότητας αρχίζει να εργάζεται για να προτείνει ένα τελικό σχέδιο διοδίων». 

Προετοιμασία για απώλειες εργασίας

Η έκθεση περιβαλλοντικής αξιολόγησης αναγνωρίζει ότι «σενάρια που χρεώνουν κάθε διαδρομή ταξί και FHV θα οδηγούσαν σε υψηλότερες συνολικές τιμές που πληρώνουν οι πελάτες» και προσθέτει ότι ορισμένες επιλογές θα μπορούσαν να μειώσουν την απασχόληση των οδηγών ταξί και FHV.

«Μια πιθανή δυσανάλογα υψηλή και δυσμενής επίδραση θα προέκυπτε στους οδηγούς ταξί και [FHV] στην πόλη της Νέας Υόρκης, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό αναγνωρίζονται ως μειονοτικοί πληθυσμοί, σε σενάρια διοδίων που χρεώνουν τα οχήματά τους περισσότερες από μία φορές την ημέρα», αναφέρει μια περίληψη της έκθεσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα δεδομένα της TLC δείχνουν ότι το 96% των οδηγών ταξί γεννήθηκαν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, σε σύγκριση με το 91% των οδηγών για ενοικίαση οχημάτων.

Οι υποστηρικτές των οδηγών ταξί και ενοικιαζόμενων οχημάτων ζήτησαν να εξαιρεθούν εντελώς από τα τέλη τιμολόγησης συμφόρησης. Ωστόσο, ο γερουσιαστής Leroy Comrie (D-Queens), ο οποίος επιβλέπει τη νομοθετική επιτροπή, είπε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις».

Οι διαδρομές με ενοικιαζόμενα οχήματα με οδηγό  θα μπορούσαν, σύμφωνα με μία από τις επτά προτάσεις, να έχουν χρέωση 23 $ ανά ταξίδι έως και τρεις φορές την ημέρα.

«Το MTA θα πρέπει να αφήσει το status quo σε ισχύ για τους οδηγούς και να το επαναξιολογήσει σε λίγα χρόνια», δήλωσε ο Brendan Sexton, πρόεδρος του Independent Drivers Guild, το οποίο εκπροσωπεί περισσότερους από 80.000 οδηγούς στην πόλη. «Δεν μπορούν να παίξουν με τα προς το ζην δεκάδων  χιλιάδων  Νεοϋορκέζων».

Για να μετριαστεί η πιθανή οικονομική επίπτωση οποιασδήποτε δομής διοδίων που θα επιβαρύνει τους οδηγούς ταξί και ενοικιαζόμενων οχημάτων περισσότερες από μία φορές την ημέρα, η έκθεση αναφέρει ότι όταν ένας επιβάτης είναι παρών, ο επιβάτης πληρώνει τα διόδια. 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...