24ωρη απεργία  σήμερα  για τους οδηγούς της Uber στο Ηνωμένο Βασίλειο

Συνδικάτο που εκπροσωπεί εργαζομένους σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες καλεί τους απασχολούμενους στην Uber να συμμετάσχουν στη σημερινή 24ωρη απεργία που έρχεται ως απάντηση στην αποκάλυψη εσωτερικών αρχείων της Uber.

Το συνδικάτο οδηγών και κούριερ App Drivers and Couriers Union (ADCU) κάλεσε τους εργαζόμενους της Uber μην παρέχουν τις υπηρεσίες τους σήμερα, Τετάρτη, και να συμμετάσχουν σε διαδήλωση στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Λονδίνο.

Το ADCU απαιτεί αυξημένες αμοιβές και κοινωνικοασφαλιστικές καλύψεις για τους οδηγούς, καθώς και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν από τα αρχεία της Uber.

Στην ανακοίνωση του ADCU αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η Uber συμμορφώθηκε μόνο εν μέρει με την περσινή απόφαση-ορόσημο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι οδηγοί της δεν είναι αυτοαπασχολούμενοι εργολάβοι αλλά εργαζόμενοι και δικαιούνται κατώτατο μισθό και αποδοχές αδείας.

\"\"

Σύμφωνα με το συνδικάτο, η Uber υπολογίζει τις ώρες εργασίας των οδηγών της από τη στιγμή αποστολής του οχήματος έως την αποβίβαση του πελάτη, ενώ θα έπρεπε να προστίθενται σε αυτές και οι χρόνοι αναμονής, που αντιπροσωπεύουν έως και το 40% της συνολικής διάρκειας εργασίας. Οι ναύλοι θα πρέπει επίσης να αυξηθούν σε 2,50 λίρες/μίλι και 20 πένες/λεπτό, με την προμήθεια της Uber να περιορίζεται στο 15%.

Το ADCU είπε ότι η Uber εξακολουθεί να ασκεί lobbying στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων με βουλευτές.

Τέλος, το συνδικάτο ζητά την απόλυση του Πιερ-Ντιμίτρι Γκορ-Κότι, επικεφαλής της υπηρεσίας παράδοσης φαγητού Uber Eats, του οποίου η εμπλοκή στη χρήση του συστήματος kill switch και του αμφιλεγόμενου λογισμικού Greyball για την παραπλάνηση των αστυνομικών αρχών αποκαλύφθηκε στα αρχεία.

Ο Γκορ-Κότι είπε στον Guardian ότι την εποχή εφαρμογής αυτών των πρακτικών ήταν «νέος και άπειρος και συχνά έπαιρνε οδηγίες από αμφιβόλου ηθικής ανωτέρους του», ενώ η Uber επιμένει ότι η τοποθέτηση του Ντάρα Κοσροβσάχι στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, το 2017, άλλαξε ριζικά την εταιρική κουλτούρα της.

\"\"

Ο Τζέιμς Φάραρ, γενικός γραμματέας του ADCU, απέρριψε τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι οι οδηγοί «δεν είχαν άλλη επιλογή από το να απεργήσουν και να βγουν στους δρόμους».

Εκπρόσωπος της Uber δήλωσε (The Guardian, 20/7/2022) : «Το ADCU αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό ενεργών οδηγών της Uber. Για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα, το σωματείο GMB χρησιμεύει ως η φωνή των οδηγών μας στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την ιστορική μας συμφωνία αναγνώρισης, η οποία βοήθησε στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των αδειών μετ’ αποδοχών και της πρόσβασης σε συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Με τη ζήτηση της υπηρεσίας να αυξάνεται μετά την πανδημία, οι οδηγοί της Uber κερδίζουν σήμερα περισσότερα από ποτέ – το πρώτο τρίμηνο του 2022 κέρδιζαν κατά μέσο όρο 29,72 λίρες την ώρα. Ο συνδυασμός των υψηλότερων αποδοχών, της λήψης άδειας μετ’ αποδοχών και η αναγνώριση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο οδήγησαν στην εγγραφή περισσότερων από 10.000 νέων οδηγών στην Uber τους τελευταίους μήνες».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...