Η Καταλονία ψηφίζει νέο διάταγμα για τα ενοικιαζόμενα με οδηγό και δυσκολεύει τις κινήσεις Uber, Cabify και Bolt

Αν πριν από λίγες εβδομάδες η Uber, η Cabify και η Bolt κέρδισαν έναν βαθμό στη Μαδρίτη χάρη στη νομοθεσία υπέρ του VTC που εγκρίθηκε από την εκτελεστική εξουσία της Isabel Díaz Ayuso, η Ένωση Ταξί της Βαρκελώνης πρόσθεσε μια νίκη στην επικράτειά της που είναι φυλαχτό για το μέλλον. Η κυβέρνηση ενέκρινε αυτήν την Τρίτη το διάταγμα για τη ρύθμιση των VTC και το έκανε με μια σειρά μέτρων που θα μειώσουν το περιθώριο αυτών των πλατφορμών να συνεχίσουν να λειτουργούν σε μέρη όπως η Βαρκελώνη και την  μητροπολιτική της περιοχή, όπου είχαν ήδη αρκετές δυσκολίες λόγω της θέσης των τοπικών αρχών.

Το κείμενο έχει προετοιμαστεί και διαπραγματευτεί με τους οδηγούς ταξί από την Pere Aragonés, η οποία διαβεβαίωσε ότι θα υπερψηφιστεί κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, οι νέοι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ από τις 30 Σεπτεμβρίου οπότε λήγει το λεγόμενο «διάταγμα Ábalos» , το νομοθετικό κείμενο που ετοίμασε η κεντρική κυβέρνηση το 2018 για να κατευνάσει τα πνεύματα των οδηγών ταξί που κινητοποιήθηκαν καθ\’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στην Ισπανία πρέπει να πληρούνται προϋποθέσεις, όπως η αναλογία άδειας VTC για κάθε 30 ταξί (επί του παρόντος, ο μέσος όρος είναι 1/6) ή την επιβολή προκράτησης τουλάχιστον 15 λεπτών κατά την ενοικίαση ενός από αυτά τα οχήματα. Στη συνέχεια, το υπουργείο Μεταφορών επέλεξε να εισάγει ένα τετραετές μορατόριουμ (περίοδο χάριτος) και να αφήσει το μπαλάκι στο γήπεδο των αυτόνομων κοινοτήτων, οι οποίες έπρεπε να νομοθετήσουν πριν λήξει η περίοδος χάριτος. Εάν δεν το έκαναν, αυτές οι άδειες θα διέπονταν από τους κρατικούς κανονισμούς του VTC , που δεν τους επιτρέπει, για παράδειγμα, να κάνουν διαδρομές στην αστική περιοχή. Και αυτό, σύμφωνα με διάφορες πηγές του κλάδου, σημαίνει πρακτικά τερματισμό αυτών των πλατφορμών, αφού το 99% των μετακινήσεων γίνονται εντός των δημοτικών ορίων της ίδιας πόλης.

Οι  νέες συνθήκες

Το ότι η αρμοδιότητα περνά από την κεντρική κυβέρνηση στις αυτόνομες περιφέρειες σημαίνει ότι, οι ρυθμίσεις που εγκρίνονται διαφέρουν τελείως από τη μία περιφέρεια στην άλλη. Η Generalitat (κυβέρνηση της Καταλανίας) σήκωσε το γάντι που της έριξαν οι οδηγοί ταξί, υιοθετώντας αρκετές από τις αξιώσεις τους. Αρχικά, για την παροχή μιας υπηρεσίας, η εξουσιοδότηση VTC πρέπει να έχει έδρα στην Καταλονία, με όχημα που έχει εκχωρηθεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους. Η ένωση ταξί παραδοσιακά κατήγγειλε ότι οι στόλοι που υποστηρίζουν την Uber ή την Cabify χρησιμοποιούσαν άδειες που χορηγήθηκαν σε άλλες περιοχές για να καλύψουν τις ανάγκες των τόπων όπου υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση. Επιπλέον, οι κάτοχοι VTC θα πρέπει να έχουν ασφάλιση αστικής ευθύνης με κάλυψη έως και 50 εκατομμυρίων ευρώ για πιθανές ζημιές που ενδέχεται να υποστούν οι ταξιδιώτες, μια απαίτηση παρόμοια με αυτή που πρέπει να πληρούν ήδη οι οδηγοί ταξί.

Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι κάτοχοι άδειας κατηγορίας Β ή υψηλότερης για δύο χρόνια προτού αρχίσουν να εργάζονται και οι δήμοι ενδέχεται επίσης να απαιτήσουν ειδική εκπαίδευση σχετικά. Αυτός είναι άλλος ένας από τους ισχυρισμούς που απαιτούσε παραδοσιακά ο κόσμος των ταξί, ο οποίος εξασφάλιζε ότι όσοι ήθελαν να αποκτήσουν άδεια οδήγησης ταξί έπρεπε να υποβληθούν σε εξετάσεις, κάτι που ήταν ανύπαρκτο στην περίπτωση των οδηγών VTC.

Αυτοκίνητα 4,90 μέτρων

Το κείμενο επιβεβαιώνει το περιθώριο των 15 λεπτών μεταξύ της πρόσληψης και της εξυπηρέτησης, όπως και την απαγόρευση οδήγησης σε δημόσιους δρόμους για την προσέλκυση πελατών. Ωστόσο, ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα ήταν η υποχρέωση να έχουν τα αυτοκίνητα τουλάχιστον 4,90 μέτρα. Πηγές του κλάδου των VTC  βεβαιώνουν ότι το μέτρο αυτό δεν είναι τυχαίο και ότι επιλέγεται για να «μείνουν εκτός παιχνιδιού». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ideaauto, το 2021 σχεδόν 860.000 επιβατικά αυτοκίνητα ταξινομήθηκαν στην Ισπανία, εκ των οποίων μόνο 8.544 είχαν μήκος πάνω από 4,90 μέτρα και είχαν την ετικέτα ECO ή Zero που απαιτείται από τους νέους κανονισμούς. Αυτό είναι λιγότερο από 1%. Άλλες φωνές υποστηρίζουν ότι αυτή η ρύθμιση είναι αποτέλεσμα πιέσεων από το σωματείο ταξί στους τοπικούς φορείς, «όπως κάνουν από το 2018». Διαβεβαιώνουν ότι ο φόβος μιας νέας εξέγερσης και της μάχης για τα κοινά της Ada Colau στις πύλες των δημοτικών εκλογών του 2023, είναι αυτό που ώθησε την κυβέρνηση να δώσει την υποστήριξή της για την εφαρμογή του νέου κανονισμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...