Ιταλία : Απεργία των ταξί σήμερα και αύριο  για το νόμο περί Ανταγωνισμού

Η διαμαρτυρία των οδηγών ταξί κατά του διατάγματος του Ανταγωνισμού συνεχίζεται: η 48ωρη απεργία σε όλη την Ιταλία ξεκίνησε την Τρίτη 5 Ιουλίου στις 8 το πρωί. Η αναταραχή συνεχίζεται εδώ και πάνω από μια εβδομάδα και ο φόβος είναι ότι η απεργία μπορεί να παραταθεί και μετά  την Τετάρτη 6 Ιουλίου. Σήμερα, Τρίτη 5 Ιουλίου οι οδηγοί συναντήθηκαν στην Piazza della Repubblica στη Ρώμη στις 10 π.μ. για να ξεκινήσουν την πορεία των λευκών αυτοκινήτων που θα φτάσει στην Piazza Madonna di Loreto (δίπλα στην Piazza Venezia).

Πόλεις που συμμετέχουν στην απεργία

Λόγω της διαδήλωσης στη Ρώμη, σχεδιάζεται και η αλλαγή ορισμένων γραμμών δημόσιων συγκοινωνιών στην πρωτεύουσα. Ωστόσο, αναμένονται ισχυρές κινητοποιήσεις σε όλη την εθνική επικράτεια, αλλά ειδικότερα στις κύριες πόλεις: Μιλάνο, Ρώμη, Νάπολη, Γένοβα, Τορίνο, Μπολόνια, όπου η αποχή από την υπηρεσία ταξί θα είναι ολική από τις 8 της Τρίτης 5 Ιουλίου έως τις 7.59 της Τετάρτης 6 Ιουλίου.

 Το κέντρο επιχειρήσεων του Συνεταιρισμού Ραδιοταξί της Γένοβας, ανακοίνωσε ότι θα εγγυηθεί μόνο την ελάχιστη «κοινωνική» υπηρεσία μεταφοράς για ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες και ασθενείς. Από το Μιλάνο μέχρι τη Νάπολη, ωστόσο, ο φόβος είναι ότι -όπως συνέβη στις στάσεις του Ιουνίου- πολλοί τουρίστες παραμένουν επί ποδός κατά την άφιξή τους από τους σταθμούς και τα αεροδρόμια. Αυτό κινδυνεύει να δημιουργήσει μεγάλες ουρές αναμονής για λεωφορεία, μετρό και τραμ, δημιουργώντας ταλαιπωρία και στους πολίτες.

Γιατί διαμαρτύρονται οι οδηγοί ταξί

Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Teresa Bellanova, κάλεσε για άλλη μια φορά τα συνδικάτα για να βρουν λύση την τελευταία στιγμή, χωρίς όμως θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, οι συναντήσεις της κυβέρνησης με την αντιπροσωπεία των ταξί  για το νομοσχέδιο για τον Ανταγωνισμό θα επαναληφθούν την Τρίτη 5 Ιουλίου.

 Συγκεκριμένα, θα τεθεί επί τάπητος το άρθρο 10: το αίτημα των οδηγών ταξί, είναι να καταργηθεί καθώς προβλέπει «προσαρμογή της προσφοράς υπηρεσιών στις μορφές κινητικότητας που πραγματοποιούνται μέσω της χρήσης διαδικτυακών εφαρμογών\”, «μείωση των διοικητικών απαιτήσεων για τους φορείς εκμετάλλευσης μη τακτικών δημόσιων λεωφορείων και εξορθολογισμός της νομοθεσίας για τα τιμολόγια και τα συστήματα βάρδιας», και κυρίως «προώθηση του ανταγωνισμού με την  χορήγηση αδειών, προκειμένου να τονωθούν υψηλότερα πρότυπα ποιότητας».

Τα συνδικάτα

Το μέτωπο διαμαρτυρίας αριθμεί πάνω από 14 ενώσεις ταξί και ενοικίασης αυτοκινήτων με οδηγούς (NCC), οι οποίες είναι Usb-taxi, Uti, Ugl-taxi, Unaimpresal, Fast Confsal, Satam, Tam, Claai, Unica Cgil Taxi, UilTrasporti, Uritaxi, Or. SA-Taxi, Federtaxi Cisal. \”Οι δύο ημέρες απεργίας είναι επιβεβαιωμένες και αναπόφευκτες – ανέφερε η Fit Cisl – καθώς, αυτή τη στιγμή, το μέλλον χιλιάδων οικογενειών βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο\”. Δεν υπάρχει λοιπόν γυρισμός στην απεργία των οδηγών ταξί. Ωστόσο, η συνάντηση στο υπουργείο είχε \” θετικά σημάδια συζήτησης και διαλόγου από την πλευρά της υφυπουργού Bellanova, που θεωρούμε θεμελιώδη σε αυτή τη λεπτή φάση. Η Fit Cisl διευκρίνισε ότι το αίτημα δεν έχει αλλάξει και ότι, «η επανεγγραφή του κειμένου του άρθρου 10, θα πρέπει να περιέχει μέρος των κανόνων που αναμένονται εδώ και τρία χρόνια για τη ρύθμιση του κλάδου και αυτό απαιτεί τη μέγιστη συνεργασία μεταξύ όλων».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...