Η Uber χρηματοδοτεί και οργανώνει το δικό της σωματείο οδηγών ταξί στην Ολλανδία

Στις 13 Σεπτεμβρίου, το δικαστήριο του Άμστερνταμ ανάγκασε την Uber να συμμορφωθεί με τις ισχύουσες συνθήκες εργασίας για τη βιομηχανία ταξί στην Ολλανδία. Αυτό ήταν μια ηχηρή νίκη για το μεγαλύτερο ολλανδικό συνδικάτο ταξί , FNV. Η ετυμηγορία πλήττει τον πυρήνα του επιχειρηματικού μοντέλου της Uber, η οποία θεωρεί τον εαυτό της ως πλατφόρμα τεχνολογίας που βοηθά τους ελεύθερους επαγγελματίες να βρουν διαδρομές με ταξί. Η εταιρεία άσκησε έφεση κατά της απόφασης, λέει ο Maurits Schönfeld, διευθυντής της Uber Βόρειας Ευρώπης.
Η ταξινόμηση των οδηγών ως μισθωτών και η καταβολή σταθερών μισθών θα προκαλούσε τεράστιο κόστος για την αμερικανική εταιρεία. Επομένως, δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι η Uber άσκησε έφεση αμέσως. Αν και η απόφαση ήταν άμεσα εκτελεστή, το δικαστήριο δεν θέλησε να επιβάλει κυρώσεις με οικονομικές συνέπειες. Δημοσιογράφοι της καθημερινής εφημερίδας NRC ανακάλυψαν ότι η Uber – ακριβώς όπως στο μοντέλο της Καλιφόρνια – προχωρά πολύ περισσότερο από την έφεση: \”βοηθά\” τους οδηγούς να σχηματίσουν άμεσα ένα νέο σωματείο που μπορεί να στηρίξει την έφεση κατά της αγωγής του FNV (το μεγαλύτερο συνδικάτο ταξί της Ολλανδίας). «Η Uber αρέσκεται να κάνει τους οδηγούς να ανταγωνίζονται τους οδηγούς», λέει ο Amrit Sewgobind, ο οποίος ειδικεύεται στην εργασία μέσω ψηφιακής πλατφόρμας στο FNV. «Το είδαμε στη μάχη για το Prop22 στην Καλιφόρνια».
Το NRC αποκάλυψε ότι η Uber χρηματοδοτεί μια προσπάθεια 4.000 οδηγών της που αντιτίθενται στην απόφαση του δικαστηρίου. Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα οδηγών της Uber δημιούργησε το «Foundation for Self-Employed Drivers» που προτιμούν να συνεχίσουν να εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Η Uber κατέβαλε, μεταξύ άλλων, τις συμβολαιογραφικές αμοιβές για την ίδρυση του σωματείου και τη χρήση έμπειρου δικηγόρου.
Ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Έβερτ Φέρχουλπ από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ ασκεί κριτική στην προσέγγιση της Uber. «Το γεγονός ότι η Uber πλήρωσε για τη δημιουργία του σωματείου οδηγών είναι ανεπίτρεπτο», λέει ο Verhulp. «Αυτό δεν κάνει καλό στην αξιοπιστία αυτής της «ένωσης».
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι οδηγοί της Uber θα δικαιούνται σύνταξη, σταθερό ωράριο εργασίας, επίδομα ασθενείας και επίδομα αδείας, εν ολίγοις, τη βεβαιότητα μιας σύμβασης. Αλλά σημαίνει επίσης, είπε στους οδηγούς του το αφεντικό της Uber, Schönfeld, ένα τέλος σε κάθε ευελιξία, όχι άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις και μια κυβέρνηση που \”μπορεί να διεκδικήσει χρήματα από εσάς και την οικογένειά σας\” – όπως θα γράψει αργότερα η Uber στον ιστότοπο της. Ως συνήθως, η Uber δεν σκοπεύει να εφαρμόσει αμέσως την κρίση του δικαστή. Σύμφωνα με τον Schönfeld, είναι η στιγμή για τους οδηγούς που θέλουν να παραμείνουν ανεξάρτητοι να ενωθούν. Προκειμένου να δημιουργηθεί μια «διαφωνία», είπε ο Schönfeld. Και η Uber θέλει να τους βοηθήσει σε αυτό.
Η δικαστική διαμάχη για τις πλατφόρμες έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια. Σε όλη την Ευρώπη, οι τοπικές αρχές και τα συνδικάτα διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας των εταιρειών διανομής τροφίμων και των οδηγών της Uber. Αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, αλλά δεν έχουν τα δικαιώματα που έπρεπε να έχουν.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο για τον τερματισμό της αβεβαιότητας σχετικά με την κατάσταση περισσότερων από τεσσάρων εκατομμυρίων εργαζομένων στις πλατφόρμες στην Ευρώπη. Εάν η πρόταση γίνει αποδεκτή, θα γίνουν σύντομα υπάλληλοι, εκτός εάν μια πλατφόρμα μπορεί να δείξει ότι μπορούν να θεωρηθούν ελεύθεροι επαγγελματίες. Η Επιτροπή της ΕΕ υπολόγισε ότι οι νέοι κανόνες θα κοστίσουν στις πλατφόρμες 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ – ένα σενάριο καταστροφής για την Uber.
Αφού ένας δικαστής στο Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε πριν από δύο χρόνια ότι η Uber δεν μπορούσε να θεωρεί τους οδηγούς της ως αυτοαπασχολούμενους , η εταιρεία ξεκίνησε ένα ευρωπαϊκό λόμπι για να σταματήσει τη νομοθεσία. Μέσω της ομάδας Delivery Platforms Europe, εταιρείες όπως η Uber και η Deliveroo προσπαθούν τώρα να κάνουν γνωστό ότι οι διανομείς τροφίμων και οι οδηγοί ταξί δεν χρειάζονται καθόλου δουλειά.
Αυτό ισχύει και για ορισμένους από τους Ολλανδούς οδηγούς. Μια μόνιμη σύμβαση στην Ολλανδία σημαίνει ότι οι οδηγοί της Uber πρέπει να υπακούουν σε κάθε είδους κανόνες που δεν εκτιμούν απαραίτητα. Δεν υπάρχει ειδική μορφή απασχόλησης στην Ολλανδία, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, όπου οι οδηγοί της Uber χαρακτηρίζονται ως εργαζόμενοι ή αυτοαπασχολούνται με ορισμένα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως η αμοιβή των διακοπών.
Ορισμένοι οδηγοί δηλώνουν πολύ δυσαρεστημένοι με την απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου. Ένας από αυτούς είναι ο Ronald Prins, οδηγός ταξί στο Vlijmen της Brabant. Τηλεφώνησε στην Uber με μεγάλο εκνευρισμό όταν άκουσε ότι επρόκειτο να κλείσει συμβόλαιο. «Είμαι χειριστής ταξί, έχω τακτικούς πελάτες και χρησιμοποιώ το Uber «εναλλακτικά». Δεν πιστεύω καθόλου σε συμβόλαιο».
Υπάρχουν επίσης οδηγοί που σιχαίνονται τις σταθερές ώρες και προτιμούν να οδηγούν ταξί έως και δεκατέσσερις ώρες την ημέρα τις ευνοϊκές μέρες. Είναι τα «νεαρά αγόρια», όπως αποκαλούν τους συναδέλφους τους οδηγούς. Άντρες χωρίς οικογένεια περιμένουν στο χώρο στάθμευσης 41 στο αεροδρόμιο Schiphol για ταξίδια στο κέντρο του Άμστερνταμ.
«Η Uber δεν είναι γνωστή ως εταιρεία που έχει συμβιβαστεί με δικαστική απόφαση», λέει ο Έβερτ Φερχουλπ, καθηγητής εργατικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Κάνει λόγο για «ανησυχητική συμπεριφορά καουμπόη».
Ο διευθυντής της Uber Schönfeld λέει ότι \”μελετά την απόφαση\” και προετοιμάζεται για την έφεση το επόμενο έτος. Η εταιρεία τώρα κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει αυτή την υπόθεση. Αυτό το κάνει χρησιμοποιώντας μια δοκιμασμένη συνταγή που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ: μια τακτική λόμπι όπου η Uber συνεργάζεται με οδηγούς που ευνοούνται από την εταιρεία.
Ο Roger Kaiser (58) είναι χειριστής ταξί για περισσότερα από πέντε χρόνια. Η εταιρεία του, Roger\’s Vervoer & Koopwaren, διαθέτει τέσσερα ταξί, μερικά από τα οποία λειτουργούν και για την Uber. Η Uber θα μπορούσε να κάνει κάτι για το φθηνό τιμολόγιο, λέει. Αλλά γενικά είναι ευχαριστημένος με αυτή την συνεργασία. Στις 21 Σεπτεμβρίου, ο Κάιζερ βρίσκεται στη συνάντηση των οδηγών της Uber με τον Maurits Schönfeld και υποστηρίζει την πρόταση δημιουργίας ενός ιδρύματος: του Ιδρύματος Αυτοαπασχολούμενων Οδηγών (SvZC).
Χάρη στη βοήθεια της Uber, ο Κάιζερ και το ίδρυμά του έχουν πλέον «εκατοντάδες» οδηγούς πίσω τους. Έχει κατατεθεί μια ερώτηση στο δικαστικό σώμα για το εάν μια ομάδα οδηγών με γνώμονα το συμφέρον της Uber θα μπορούσε να υποστηρίξει στο δικαστήριο ότι οι οδηγοί θα προτιμούσαν να παραμείνουν ανεξάρτητοι. «Οι οδηγοί φοβούνται ότι η μήνυση θα οδηγήσει στην απομάκρυνση της Uber», δήλωσε ο οδηγός της Uber, Stef Keij, με έδρα το Άμστερνταμ. «Ή ότι η Uber θα εξαφανιστεί εντελώς από την Ολλανδία».
Η λύση, σύμφωνα με την Uber: μια κυβέρνηση που τροποποιεί το νόμο για να ενσωματώσει καλύτερα το μοντέλο της Uber. Σύμφωνα με τον Verhulp, η Uber θέλει «να αναγκάσει το ολλανδικό σύστημα να προσαρμοστεί στην Uber», αλλά έτσι δημιουργούμε έναν «λάθος κόσμο». Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, λέει ο καθηγητής, είναι να οργανώσει σωστά το έργο της πλατφόρμας στην Ολλανδία, με περισσότερα δικαιώματα για τους οδηγούς της Uber. Είναι «ώρα να αναγνωρίσουμε ότι η εργασία κοστίζει», λέει. «Αυτό περιλαμβάνει ότι αποδεχόμαστε από κοινού ότι δεν γίνεται να παίρνουμε ταξί τόσο φθηνά».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...