Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Μεταφορών της Ιταλίας για τον κλάδο των ταξί
Η Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Μεταφορών της Ιταλίας προτείνει νέους κανόνες για την αύξηση της ποιότητας των υπηρεσιών και του ανταγωνισμού στον τομέα των ταξί. Λίγες μόνο ημέρες μετά την έγκριση του νέου νόμου, ο οποίος στοχεύει στην αύξηση του αριθμού των ταξί στην γειτονική χώρα, η Ρυθμιστική Αρχή Μεταφορών δημιούργησε ένα κείμενο που περιλαμβάνει μια σειρά καινοτομιών και μεταρρυθμίσεων. Αυτό το έγγραφο είναι ήδη σε δημόσια διαβούλευση και οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει την γνώμη του μέχρι τον Ιανουάριο. Μετά το πέρας της διαβούλευσης, η Ρυθμιστική Αρχή θα προχωρήσει στην οριστική έκδοση ενός κανονισμού που θα αποτελεί πυξίδα για τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές αλλά και τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το νόμο, η Αρχή θα έχει την εξουσία να στέλνει στους Δήμους, έγγραφο με τις απόψεις της για τον τρόπο βελτίωσης των υπηρεσιών ταξί. Εάν ο Δήμος δεν αποδεχθεί αυτές τις προτάσεις, η Αρχή μπορεί να προσφύγει στο TAR για να καταστεί το έγγραφο (προτάσεις) υποχρεωτικό.
Το έγγραφο διαβούλευσης της Αρχής επικεντρώνεται στα στοιχεία που πρέπει να παρέχουν οι συνεταιρισμοί και οι κοινοπραξίες των ιδιοκτητών ταξί ακόμη και οι δημοτικές αρχές, προκειμένου να σκιαγραφηθεί μια συγκεκριμένη εικόνα της ζήτησης και της προσφοράς ταξί. Οι Δήμοι για παράδειγμα θα πρέπει να διευκρινίσουν:
- Αν το ταξί λειτουργεί αυτόνομα στην πόλη ή είναι μέλος μιας κοινοπραξίας ή ενός ραδιοταξί.
- Αν η δημοτική αρχή αποθαρρύνει την χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου.
- Εάν παρέχονται κίνητρα για την χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ιδίως των ταξί.
- Πώς έχει οργανωθεί η αγορά του ταξί.
- Εάν έχουν εκδοθεί προσωρινές άδειες.
- Πόσοι οδηγοί προσλαμβάνονται από τους ιδιοκτήτες για την οδήγηση του ταξί.
Μεταρρυθμίσεις
Η Εθνική Αρχή Μεταφορών δεν στέκεται μόνο στην καταγραφή δεδομένων, αλλά προχωρά στην πρόταση καινοτομιών τις οποίες χαρακτηρίζει «μεταρρυθμίσεις κοινής λογικής». Ζητά για παράδειγμα από τους Δήμους να χρησιμοποιήσουν κάποια ταξί σαν να ήταν λεωφορεία. Αυτά τα ταξί θα ξεκινούν από ένα μέρος και θα τερματίζουν σε συγκεκριμένο σημείο επιβιβάζοντας περισσότερα άτομα (και κατά την διάρκεια της διαδρομής) με σταθερή προκαθορισμένη τιμή.
Μια άλλη καινοτομία που προτείνει η Εθνική Αρχή Μεταφορών είναι ότι τουλάχιστον το 5% του στόλου των αυτοκινήτων ταξί μιας πόλης, θα πρέπει να προορίζεται για άτομα με ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήματα.
Σε ότι αφορά αεροδρόμια, λιμάνια και σταθμούς τρένων οι επιβάτες θα μπορούν να κάνουν χρήση των εφαρμογών διαδικτύου. Παράλληλα ο οδηγός ταξί θα μπορεί να συνεργάζεται με όποιες και όσες ψηφιακές πλατφόρμες επιθυμεί. Αυτή την στιγμή ο οδηγός δεσμεύεται από την «ρήτρα αποκλειστικότητας». Αν είναι μέλος σε ραδιοταξί δεν μπορεί να έχει καμία άλλη εφαρμογή.
Η πιο παράλογη πρόταση της Αρχής αφορά την ταξινόμηση των ταξί ανάλογα με τους χρήστες:
Προσβάσιμα ταξί: για άτομα με κινητικά προβλήματα μόνο.
Ροζ ταξί: μόνο για γυναίκες.
Ασημί ταξί: για χρήστες της τρίτης ηλικίας.
Νυχτερινό ταξί: για μεταφορές προς ή από χώρους διασκέδασης.
Νοσοκομειακό ταξί: για διαδρομές από ή προς νοσοκομεία.
Κεντρικό ταξί: για διαδρομές από ή προς το κέντρο της πόλης.
Οικολογικό ταξί: για όλες τις διαδρομές εκτός από το κέντρο της πόλης.