Ισπανία : Η φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου κοστίζει (για 10.000 km) 257 ευρώ ακριβότερα από το 2020

Η άνοδος της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος είναι κάτι που έχει ανησυχήσει όλους τους επαγγελματίες στην Ισπανία.  Κι αυτό γιατί  είναι πιθανό να επηρεάσει τη μετάβαση του ισπανικού στόλου αυτοκινήτων προς την ηλεκτροκίνηση. Η ραγδαία αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας εξαλείφει έναν από τους κύριους παράγοντες υπέρ του ηλεκτρικού αυτοκινήτου , το χαμηλότερο κόστος χρήσης του.Σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγονται από το OCU , σήμερα η επαναφόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι 257 ευρώ ακριβότερη από ό, τι πριν από ένα χρόνο.  Ο Οργανισμός Καταναλωτών και Χρηστών πραγματοποίησε  μια έρευνα υπολογίζοντας πόσα χρήματα απαιτούνται  για να διανύσει κάποιος   10.000 χιλιόμετρα.  Με αυτήν την υπόθεση, ένα ηλεκτρικό  αυτοκίνητο χρειάζεται συνολικά 2.000 kWh, τα οποία έχουν υπολογιστεί λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για νυχτερινές επαναφορτίσεις στο σπίτι και σε οικιακό δίκτυο.  Στην περίπτωση  ενός οχήματος  ντίζελ που καταναλώνει κατά μέσο όρο 6 l / 100 km συνεπάγεται συνολικό καύσιμο 600 λίτρα, ενώ με βενζίνη (7 l / 100 km)  θα σήμαινε 700 λίτρα.

Σε αυτή τη βάση, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Οι τιμές σεΗλεκτρικό (ώρα φόρτισης εκτός αιχμής)Βενζίνη  Ντίζελ
Ετήσιος μέσος όρος 2020190 ευρώ825 ευρώ644 ευρώ
Σεπτέμβριος 2021302 ευρώ994 ευρώ759 ευρώ
24 έως 30 Σεπτεμβρίου 2021447 ευρώ1.006 ευρώ775 ευρώ

Έτσι, η ηλεκτρική επαναφόρτιση έχει πάει από 190 ευρώ σε 447, που αντιπροσωπεύει αύξηση 257 ευρώ, δηλαδή υπερδιπλάσια από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Και τα ορυκτά καύσιμα παρουσίασαν επίσης αύξηση, αν και κάπως χαμηλότερη: 181 ευρώ στην περίπτωση της βενζίνης και 131 στην περίπτωση του ντίζελ.

Τα τελικά στοιχεία δείχνουν ότι το ηλεκτρικό εξακολουθεί να είναι η φθηνότερη επιλογή χρήσης, καθώς τα 447 ευρώ που χρειάζεστε για να διανύσετε 10.000 χιλιόμετρα είναι σημαντικά λιγότερα από τα 775 που είναι απαραίτητα σε ένα ντίζελ και λιγότερο από το μισό από αυτό που θα κοστίσει για να τα κάνετε με βενζίνη. (1.006 €).

Πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι, ο υπολογισμός έχει γίνει με την τιμή του  κοινού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι χρεώσεις γίνονται  ακριβότερες  σε σταθμούς γρήγορης φόρτισης.  Αυτοί οι σταθμοί  είναι πιο ακριβοί  για την αναπλήρωση της μπαταρίας του αυτοκινήτου και αυτά τα 10.000 χιλιόμετρα θα συνεπαγόταν δαπάνες, μεταξύ  600 και 1.600 ευρώ.

Τι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό

Το κόστος χρήσης ηλεκτρικού είναι χαμηλότερο από αυτό ενός αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης , αλλά η διαφορά αρχίζει να περιορίζεται αντί να είναι όλο και πιο κερδοφόρα.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη μελέτη OCU, δεδομένου ότι τα οχήματα με μπαταρία είναι σημαντικά πιο ακριβά από ένα πετρελαιοκίνητο ή βενζινοκίνητο, αυτή η γενικευμένη αύξηση της τιμής για την ηλεκτρική ενέργεια σημαίνει ότι η απόσβεση της  επένδυσης έχει αυξηθεί κατά  ενάμιση χρόνο .

Αυτό, χωρίς αμφιβολία, είναι τουλάχιστον ένας παράγοντας αμφιβολίας για όσους αγοραστές σκέφτονται να αλλάξουν αυτοκίνητο και να πάρουν ηλεκτρικό. Και δεδομένης της αυξανόμενης τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, πώς μπορεί  ο υποψήφιος αγοραστής να είναι σίγουρος  ότι η τάση αυτή θα αλλάξει ή θα σταθεροποιηθεί;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...