Ανελέητες αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης και του ντίζελ στην Βρετανία

Οι οδηγοί αντιμετωπίζουν ανελέητες αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης και του ντίζελ στην Βρετανία  φέτος το καλοκαίρι, αφού προστέθηκαν άλλες 3,4 p και 2,7 p σε ένα λίτρο κάθε καυσίμου τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της RAC Fuel Watch.

Τον περασμένο μήνα σημειώθηκε η μεγαλύτερη άνοδος της τιμής της αμόλυβδης από τον Ιανουάριο και σημαίνει ότι κατά μέσο όρο το λίτρο τώρα κοστίζει 135,13 p – τιμή που δεν έχει παρατηρηθεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2013.

 Εν τω μεταξύ, το ντίζελ κοστίζει κατά μέσο όρο 137,06p ανά λίτρο, από 134,36p. Οι αυξήσεις των τιμών σήμαιναν ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο πιο ακριβός Ιούλιος για βενζίνη από το 2013 και για το ντίζελ από το 2014.

Ένας οδηγός που γεμίζει ένα αυτοκίνητο 55 λίτρων με βενζίνη πληρώνει τώρα κατά μέσο όρο 3,08 £ περισσότερα για να γεμίσει από ό, τι στις αρχές Ιουνίου και 11,47 £ περισσότερα από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Η εικόνα είναι ελάχιστα καλύτερη για τους οδηγούς ντίζελ. Η πλήρωση μιας δεξαμενής παρόμοιου μεγέθους κοστίζει τώρα 2,90 £ περισσότερο από ό, τι στις αρχές Ιουνίου και 10,46 £ περισσότερο από ό, τι στο τέλος Ιουλίου 2020.

Με την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μιας παγκόσμιας ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού , που ενισχύθηκε από την πρόοδο στα παγκόσμια προγράμματα εμβολιασμού και την  χαλάρωση των περιορισμών σε πολλά μέρη και αύξηση των ταξιδιών και άλλων εμπορικών δραστηριοτήτων, η ζήτηση πετρελαίου αυξάνεται. Αν και υπήρξε μικρή γενική αλλαγή στην τιμή του πετρελαίου από την αρχή έως το τέλος Ιουλίου, έφτασε σχεδόν στα 80 δολάρια το βαρέλι κοντά στις αρχές του μήνα.

Καθώς η ζήτηση για πετρέλαιο ξεπερνά την προσφορά, οι τιμές χονδρικής καυσίμων αυξάνονται και οι οδηγοί αισθάνονται το αποτέλεσμα κάθε φορά που γεμίζουν.

Το RAC λέει ότι οι οδηγοί θα πρέπει να συνεχίσουν να επισκέπτονται τα σούπερ μάρκετ για να βρουν  καύσιμο καλύτερης αξίας αυτό το καλοκαίρι. Οι τιμές ενός λίτρου βενζίνης είναι περίπου 3p φθηνότερες σε σύγκριση με τον μέσο όρο (132,34 p έναντι 135,13 p) και πάνω από 16 p λιγότερο από ό, τι στους χώρους εξυπηρέτησης  αυτοκινητοδρόμου (132,34 p έναντι 148,78 p).

Ο εκπρόσωπος καυσίμων της RAC, Σάιμον Γουίλιαμς, δήλωσε:  «Με τόσους πολλούς ανθρώπους που εξαρτώνται από τα οχήματά τους, δεν υπάρχει τίποτα που μπορούν να κάνουν οι οδηγοί για να ξεφύγουν από τις υψηλές τιμές και η καλύτερη συμβουλή μας είναι να οδηγούν όσο το δυνατόν πιο οικονομικά.

«Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να δούμε τι θα χρειαστεί για να ξαναπέσουν οι τιμές. Παρόλο που δεν έχουμε ξεπεράσει την πανδημία, η ζήτηση πετρελαίου είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται καθώς η οικονομική δραστηριότητα αναζωπυρώνεται ξανά και αυτό είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών χονδρικής καυσίμων. Αν οι μεγάλες χώρες παραγωγής πετρελαίου δεν αποφασίσουν μια νέα στρατηγική για την αύξηση της παραγωγής, θα μπορούσαμε κάλλιστα να δούμε ότι οι τιμές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο προς το τέλος του καλοκαιριού.

 «Οι οδηγοί που σχεδιάζουν να αλλάξουν τα οχήματά τους τους επόμενους μήνες, καλό θα ήταν να σκεφτούν ένα ηλεκτρικό μοντέλο, όπου το κόστος λειτουργίας είναι πολύ χαμηλότερο. Ακόμα και τα προκαταρκτικά έξοδα είναι πλέον πολύ πιο προσιτά και με το νέο σχέδιο μίσθωσης EV της RAC, οι οδηγοί μπορούν επί του παρόντος να αγοράσουν ένα ολοκαίνουργιο Nissan Leaf 40kW μηδενικών εκπομπών ρύπων με μόλις 227,99 λίρες το μήνα, αφού πληρώσουν μια μικρή αρχική πληρωμή ενοικίου ».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...