Ένα ρομπότ στην υπηρεσία του Ταξί

Η PideTaxi (δημιούργημα της Ένωσης Ραδιοταξί Ισπανίας) παρουσίασε στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού την Teky. Το πρώτο ρομπότ που βοηθά τον επιβάτη να βρει ταξί.

          Ένα ρομπότ μας βοηθά να ζητήσουμε ταξί. Ναι. Χάρη στη Pidetaxi και το ρομπότ Teky (το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που εκτελεί αυτή την υπηρεσία) το ταξί κάνει ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός. Τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική αποτελούν δύο σημαντικούς συμμάχους για το παρόν και το μέλλον. Η Teky παρουσιάστηκε στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού και άφησε έκπληκτους τους επισκέπτες.

\"\"

          Αν και δεν έχει εγκατασταθεί ακόμη στο Τ4 του αεροδρομίου της Μαδρίτης, όσοι γνώρισαν την Teky στην Έκθεση, ενθουσιάστηκαν. Η Olga Martin επικεφαλής του τμήματος μάρκετινγκ της Pidetaxi αναφέρει: «H Teky μάγεψε το κοινό και εμείς είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί το ταξί πρωτοπορεί σε αυτό τον τομέα της τεχνολογίας. Το ρομπότ έχει ενσωματωμένη την εφαρμογή Pidetaxi και ο επιβάτης με τη βοήθεια της Teky μπορεί να ζητήσει ταξί σε πραγματικό χρόνο, να προσθέσει προδιαγραφές, να πάρει πληροφορίες. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της αναμονής η Teky παρέχει τουριστικές πληροφορίες για την Μαδρίτη και την Ισπανία. Δεν έχουμε μια απλή οθόνη αφής πληροφοριών, αλλά ένα ρομπότ που αλληλεπιδρά μαζί μας, μας αναγνωρίζει και μας δίνει πληροφορίες ενώ περιμένουμε το ταξί μας».

\"\"

          Για τους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας το να έχουμε ρομπότ με «σάρκα και οστά» ανάμεσά μας, μας φέρνει πίσω σε κάποιες από τις ιστορίες του Isaak Asimov. Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι ιστορίες δεν ήταν μόνο λογοτεχνική πρόοδος ή μια καινοτόμος προσέγγιση της ρομποτικής. Επηρέασαν την ανάπτυξη της πραγματικής ρομποτικής.

          Η ενεργοποίηση του smartphone με το δακτυλικό αποτύπωμα ή μέσω αναγνώρισης προσώπου, ο έλεγχος του τραπεζικού υπολοίπου, η επικοινωνία μέσω μηνυμάτων ακόμη και η παραγγελία για ταξί είναι συνήθεις εργασίες βασισμένες στη ρομποτική. Δεν βλέπουμε το ρομπότ, αλλά είναι εκεί, κρυπτογραφημένο στους κωδικούς των εφαρμογών με τις οποίες λειτουργούν καθημερινά.

          Ο Roberto Mendez, Διευθύνων Σύμβουλος της Futura Vive της εταιρείας που προσάρμοσε την Teky στις νέες λειτουργίες για ταξί εξηγεί: «Ζούμε σε μία κοινωνία που ακόμη κι αν οι άνθρωποι δεν το γνωρίζουν, χρησιμοποιούμε κάθε μέρα την τεχνητή νοημοσύνη. Μπορεί η Ισπανία να είναι μία χώρα που φοβάται τις αλλαγές, αλλά είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα έχουμε όλοι έξυπνες συσκευές στα σπίτια μας και θα γίνουν ένα σημαντικό μέρος της ζωής μας».

\"\"

          Προς το παρόν, αυτός που έκανε ένα σημαντικό τεχνολογικό άλμα ήταν το Ταξί. Το Pidetaxi είχε ένα πολύ σαφές όραμα. Το Ταξί να κάνει μία μεγάλη είσοδο στην ψηφιακή εποχή και να χρησιμοποιήσει νέες τεχνολογίες. Δουλέψαμε μαζί τους, έχοντας στο μυαλό μας την ψηφιοποίηση των εταιρειών τα επόμενα χρόνια.

          Το Pidetaxi είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Ισπανική Ένωση Ραδιοταξί. Έχει τον μεγαλύτερο στόλο στην Ισπανία με περισσότερα από 18.000 οχήματα σε περισσότερες από 100 πόλεις. Η Pidetaxi με έδρα την Μαδρίτη συνεργάζεται με τα τοπικά ραδιοταξί και όλοι μαζί αποτελούν ένα σημαντικό δίκτυο ταξί σε όλη τη χώρα. 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...