Μαδρίτη: Ψηφίστηκε το διάταγμα για τα ταξί, με κλειστή τιμή, συνεπιβατισμό και point system για τις παραβάσεις

Η Ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου της Μαδρίτης, με την ευνοϊκή ψήφο των PP, Cs και Vox και το «όχι» των Más Madrid και PSOE, ενέκρινε το νέο κανονιστικό διάταγμα του ταξί στην πρωτεύουσα, το οποίο περιλαμβάνει τη δυνατότητα κλειστής τιμής,  απαγορεύει στους οδηγούς ταξί να φορούν πουκάμισα με διαφημιστικό μοτίβο, αποκλείει εκείνους που καταδικάστηκαν για σεξουαλικό αδίκημα ή κακοποίηση παιδιών από το να αποκτήσουν άδεια.

Μετά την υποβολή του διατάγματος για την διεκπεραίωση της διαβούλευσης, ελήφθησαν 112 παρατηρήσεις, εκ των οποίων 100 αντιστοιχούσαν σε φυσικά πρόσωπα και 12 σε νομικά πρόσωπα. 31 εισηγήσεις που τροποποιούν δέκα άρθρα από τα 62 που έχει το διάταγμα, έγιναν πλήρως ή μερικώς αποδεκτές.

Τώρα, οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να προμισθώσει ένα ταξί, συμφωνώντας σε μια καθορισμένη τιμή (στην οποία ο οδηγός ταξί μπορεί να εφαρμόσει έκπτωση) και θα είναι επίσης δυνατή η κράτηση θέσης (κοινόχρηστο ταξί) για το ταξίδι τους.

Αυτοί οι δύο τύποι προηγούμενης σύμβασης δεν θα ισχύουν, όταν το ταξί σταματάει στο δρόμο ή σε στάση (πιάτσα), αλλά πρέπει να συνάπτεται εκ των προτέρων και στην περίπτωση κοινόχρηστου ταξί, μέσω του σταθμού, της εφαρμογής για κινητά ή άλλων πλατφορμών.

Όταν ένας επιβάτης ενοικιάζει υπηρεσία ταξί ανά θέση, θα παρέχει το σημείο αφετηρίας και τον προορισμό του ταξιδιού, την ημερομηνία και την ώρα ολοκλήρωσής του, τον αριθμό των θέσεων που επιθυμεί να ενοικιάσει και πρέπει να γνωρίζει την τιμή πριν ολοκληρωθεί η κράτηση. Οι ενδιάμεσες στάσεις θα επιτρέπονται στο ταξίδι του επιβάτη, για να επιτρέπεται η είσοδος και η έξοδος άλλων πελατών που έχουν προσυμφωνήσει να κάνουν το ταξίδι τους με αυτήν τη μέθοδο.

Ενσωματώνει επίσης τη δυνατότητα καθορισμού σταθερών τιμών για υπηρεσίες που προέρχονται από ή προορίζονται για περιοχές μηδενικών εκπομπών, καθώς και την ισχύουσα σταθερή τιμή για το αεροδρόμιο Madrid-Barajas Adolfo Suárez.

Οκτώ σημεία ανά άδεια

Ένα νέο άρθρο, το 70, προστίθεται για να εκχωρήσει οκτώ πόντους σε κάθε ταξί. Αυτός ο μηχανισμός καθιστά δυνατή την εφαρμογή με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο για τις κυρώσεις στις παραβατικές συμπεριφορές που επηρεάζουν περισσότερο τους πελάτες και την εικόνα του τομέα, μειώνοντας τον αριθμό των κυρώσεων που συνεπάγονται απώλεια πόντων (οι σοβαρές): μη- συμμόρφωση με το καθεστώς ανάπαυσης και το καθεστώς τιμών (εξαπάτηση του χρήστη με την τιμή) και τη συλλογή επιβατών εκτός της καθιερωμένης επίσημης στάσης.

Όταν χαθούν όλοι οι πόντοι, η ποινή της αναστολής της άδειας θα συμφωνηθεί και συνεπώς η ακινητοποίηση του ταξί (ανεξάρτητα από τον οδηγό) θα αφορά μια περίοδο τριών έως έξι μηνών. Μόλις επιβληθεί η ποινή αναστολής, ο κάτοχος της άδειας θα ανακτήσει τους οκτώ βαθμούς.

Ο τομέας του ταξί θα έχει τη δυνατότητα να κινήσει τη διαδικασία για τη μείωση της προσφοράς σε περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνεται μείωση της ζήτησης πελατών άνω του 50%, ένα αίτημα που ζητήθηκε τους τελευταίους μήνες από ορισμένες ενώσεις ταξί ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα επικυρώνει την μείωση ζήτησης για την υπηρεσία ταξί. Για αυτό, οι ενώσεις ταξί πρέπει να αποδείξουν δεόντως τη μείωση των χρηστών για δύο συνεχόμενους μήνες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...