Η G7 κατέληξε σε μια ιστορική συμφωνία για φόρο 15 % στις πολυεθνικές
– Οι πολυεθνικές θα καταβάλλουν τους φόρους στις χώρες που πωλούν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους
– Χώρες όπως η Γερμανία πιέζουν για μια πιο φιλόδοξη συμφωνία στο πλαίσιο της
Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 που αποτελείται από τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία το Σάββατο 5 Ιουνίου για να θέσουν τις βάσεις για το νέο διεθνές φορολογικό σύστημα, εισάγοντας ένα ελάχιστο φόρο 15% για όλες τις πολυεθνικές.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, επιβεβαίωσε την συμφωνία που επιτεύχθηκε στην συνάντηση του Λονδίνου και εξήγησε ότι επιδιώκεται η οικοδόμηση ενός ισορροπημένου πεδίου ανταγωνισμού για τις πολυεθνικές εταιρείες.
\’\’ Μετά από χρόνια συζήτησης οι υπουργοί Οικονομικών της G7 κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για την μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος έτσι ώστε να προσαρμόζεται στην παγκόσμια ψηφιακή εποχή \” δήλωσε ο Sunak στο βρετανικό κανάλι BBC.
Εταιρείες όπως το Facebook, η Google, και η Amazon θα επηρεαστούν περισσότερο καθώς τώρα μπορούν να φορολογούνται νόμιμα σε μια χώρα με ευνοϊκούς φορολογικούς όρους και να έχουν την έδρα τους σε διαφορετικό σημείο από εκεί που παρέχουν υπηρεσίες ή πωλούν τα προϊόντα τους.\” Η νέα συμφωνία έχει ως στόχο οι εταιρείες να πληρώνουν στις χώρες όπου πουλούν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους. Η πρωτοβουλία της G7 στοχεύει στην προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή, αλλά πάνω από όλα θέλει να διασφαλίσει ότι όλες οι εταιρείες θα πληρώσουν τους σωστούς φόρους στα σωστά μέρη. Αυτό είναι ένα μεγάλο έπαθλο για τους Βρετανούς φορολογούμενους. \” δήλωσε ο Sunak ο οποίος χαρακτήρισε τις επόμενες αλλαγές, σεισμικές.
Η Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ τόνισε από την πλευρά της ότι :\” Αυτός ο ελάχιστος παγκόσμιος συντελεστής φορολόγησης βάζει τέλος στις προσπάθειες φοροαποφυγής των εταιρειών και εγγυάται την δικαιοσύνη για την μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. \”
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz, χαιρέτισε την συμφωνία, χαρακτηρίζοντας την \” δημοσιονομική επανάσταση \” που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για την επίτευξη μιας πιο εκτεταμένης συμφωνίας μεταξύ των χωρών- μελών της G20.
\”Οι επτά μεγάλες βιομηχανικές χώρες υποστήριξαν την έννοια της ελάχιστης φορολογίας για τις πολυεθνικές εταιρείες\” δήλωσε ο Scholz στο πρακτορείο ειδήσεων DPA. Είναι πολύ καλά νέα για την φορολογική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη και κακά νέα για τους φορολογικούς παραδείσους σε όλο τον κόσμο \” δήλωσε.
Ο Οικονομικός Επίτροπος της Ε. Ε Paolo Gentiloni, εκτίμησε ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα προς μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια συμφωνία για μια φορολογική μεταρρύθμιση. Διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή \” θα συμβάλει ενεργά στην πραγματοποίηση της, στην διάσκεψη της Βενετίας, όπου οι υπουργοί Οικονομικών και οι διευθυντές των κεντρικών τραπεζών της G20 έχουν προγραμματίσει για τον Ιούλιο.
Η πρόεδρος της Ε. Ε. Ursula von der Leyen καλοσώρισε την θετική είδηση υπέρ του εκσυγχρονισμού και της διεθνούς συνεργασίας για την φορολογία των επιχειρήσεων. \” Είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της δικαιοσύνης και της δίκαιης μεταχείρισης \” πρόσθεσε.
Η συμφωνία να ικανοποιεί και τις μικρές χώρες.
Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Paschal Donohoe δημοσίευσε στο Twitter ότι \”είναι προς το συμφέρον όλων να επιτευχθεί μια βιώσιμη, φιλόδοξη και δίκαιη συμφωνία για την διεθνή φορολογική αρχιτεκτονική, αν και οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες των μικρών χωρών και εκείνων που βρίσκονται σε ανάπτυξη. \”
Η Ιρλανδία είναι μια από τις χώρες που έχει προσελκύσει τις περισσότερες εταιρείες με φόρο 12,5% και ο ίδιος ο Donohoe έχει εκτιμήσει τις ζημιές που μπορεί να υποστεί η χώρα του σε περίπου 2 δις ευρώ ετησίως.
Τεχνικό επίπεδο
Σε τεχνικό επίπεδο η συμφωνία περιλαμβάνει τον πυλώνα 1, ο οποίος ορίζει ότι θα εφαρμοστεί σε πολυεθνικές εταιρείες με περιθώριο κέρδους τουλάχιστον 10%.
20% οποιουδήποτε κέρδους θα θεωρείται ότι δημιουργείται στην χώρα προέλευσης της δραστηριότητας και θα φορολογείται ανάλογα.
Ο δεύτερος πυλώνας υπονοεί ότι οι κυβερνήσεις δεσμεύονται για έναν ελάχιστο παγκόσμιο φόρο εταιριών 15% για να εμποδίσουν τις χώρες να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για χαμηλή φορολογία.
Την συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της G7 θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η σύνοδος κορυφής των ηγετών της G7, η οποία θα γίνει στο διάστημα 11-13 Ιουνίου.
Παρά το γεγονός ότι η G7 δεν έχει επίσημο ρόλο στην διαδικασία συζήτησης της νέας διεθνούς φορολογίας, η συμφωνία που επιτεύχθηκε αποτελεί ισχυρή ώθηση για επίτευξη συμφωνίας στις επίσημες διαπραγματεύσεις που αναπτύσσονται στην G20 και στον ΟΑΣΑ.