Το Εφετείο του Παρισιού διέταξε την Uber να πληρώσει 58.000 αποζημίωση σε οδηγό για μονομερή αποσύνδεση από την πλατφόρμα

Το δικαστήριο ανακατατάσσει τη σχέση μεταξύ οδηγού και πλατφόρμας ως σύμβαση εργασίας
Ένας οδηγός VTC (ενοικιαζόμενο με οδηγό) μήνυσε την Uber αφού αποσυνδέθηκε μονομερώς από την πλατφόρμα. Το Εφετείο του Παρισιού αναγνώρισε ότι μια σύμβαση εργασίας ένωνε τον οδηγό και την Uber, και η πλατφόρμα διατάχθηκε να τον αποζημιώσει.
Η Uber ισχυρίζεται από καιρό ότι, οι οδηγοί που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα είναι, αυτοαπασχολούμενοι. Ωστόσο, το Εφετείο του Παρισιού αναγνώρισε στις 12 Μαΐου ύπαρξη σύνδεσης μεταξύ ενός οδηγού VTC και της πλατφόρμας Uber και ως εκ τούτου επιβάλλει την επανακατάταξη της σύμβασης υπηρεσίας του οδηγού σε σύμβαση εργασίας.
Ο άντρας εργάστηκε για την αμερικανική εταιρεία μεταξύ 1 Οκτωβρίου 2014 και 16 Αυγούστου 2016, όταν και αποσυνδέθηκε μονομερώς από την πλατφόρμα.
Το δικαστήριο, με απόφαση της 12ης Μαΐου, έκρινε ότι υπήρχε σχέση εξάρτησης μεταξύ του αιτούντος και της εταιρείας. Στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου αναφέρεται : \” ο οδηγός ολοκλήρωσε μια υπηρεσία που οργανώθηκε από την Uber η οποία καθόρισε μονομερώς τους όρους εκτέλεσης της υπηρεσίας.
Ένα άλλο επιχείρημα που προέβαλε το δικαστήριο για να αποδείξει τη σχέση υπαγωγής είναι ότι : \”Η Uber ορίζει μια τιμή για την υπηρεσία που αντιστοιχεί σε ένα\” προτεινόμενο \”ποσό\”, χωρίς να αφήνει την επιλογή στον οδηγό.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εφάπαξ μειώσεις των τιμών \”20%\” και ακόμη, \”σε ορισμένες περιπτώσεις, μια πραγματική μείωση 30% στην τιμή ανά χιλιόμετρο ή ακόμη και 50% στο σύνολο της υπηρεσίας \”, αναφέρεται στην απόφαση.
Η Uber πρέπει να πληρώσει 58.000 ευρώ ως αποζημίωση
Ως εκ τούτου, η Uber είχε τη δύναμη να ελέγχει την απόδοση της υπηρεσίας, αλλά και να επιβάλλει κυρώσεις για τυχόν παραβιάσεις που σημειώθηκαν. Η εταιρεία παραδέχθηκε επίσης ότι απενεργοποίησε προσωρινά τον λογαριασμό του οδηγού της λόγω της άρνησης τριών διαδοχικών ταξιδιών ενώ ήταν συνδεδεμένος.
Διατήρησε επίσης \”το δικαίωμα να απενεργοποιήσει την πρόσβαση εάν η αξιολόγηση πέσει κάτω από τον ελάχιστο μέσο όρο αξιολόγησης που έθεσε η Uber\”.
Ως αποτέλεσμα, ο οδηγός δεν είχε ελευθερία να καθορίσει τις τιμές και δεν μπορούσε να δεχτεί ή να αρνηθεί τις διαδρομές όπως ήθελε. Το δικαστήριο δεν δέχτηκε τη δυνατότητα για τον οδηγό να εργαστεί για άλλες πλατφόρμες ή την ελευθερία στην επιλογή των προγραμμάτων του για να αποδείξει ότι ήταν πράγματι αυτοαπασχολούμενος.
Επομένως, διέταξε την Uber να πληρώσει σχεδόν 58.000 ευρώ στον ενάγοντα για διάφορες αποζημιώσεις και την επιστροφή των δικαστικών του εξόδων.
Το Ακυρωτικό Δικαστήριο, τον Μάρτιο του 2020, είχε λάβει απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία έθεσε προηγούμενο, ανοίγοντας το δρόμο για την επαναταξινόμηση σε σύμβαση εργασίας των συμβάσεων που έχουν οι οδηγοί με την πλατφόρμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...