Αυστρία: Ο διάδρομος τιμών και η έλλειψη οδηγών για ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα έστρεψαν τις εφαρμογές προς την συνεργασία με τα ταξί

Πόλεμος τιμών και προσφορών στη Βιέννη

Πριν καν συμπληρωθούν δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του Νέου Αυστριακού Περιστασιακού Κυκλοφοριακού Νόμου (GelverkG), εφαρμογές όπως η Bold, η Uber, η Holmi και η Free Now εμφανίστηκαν ξανά στο προσκήνιο κι ετοιμάζουν την επέκτασή τους και σε άλλες πόλεις πέρα από την Βιέννη. 
Από την 1η Ιανουαρίου και σύμφωνα με το νέο νόμο, ταξί και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό υπόκεινται στους ίδιους κανονισμούς. Όλοι οι οδηγοί πρέπει να περάσουν εξετάσεις που αφορούν ένα καθορισμένο επίπεδο γνώσης της γερμανικής γλώσσας καθώς και ένα τεστ τοπικών γεωγραφικών γνώσεων. 
Το κόμιστρο ρυθμίζεται επίσης ομοιόμορφα. Από τις αρχές του έτους, όλα τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα πρέπει να συμμορφώνονται με τους ισχύοντες τιμοκαταλόγους που έχουν και τα ταξί και οι οποίοι καθορίζονται από τις κρατικές αρχές. Μόνο στις αγροτικές περιοχές και εφόσον δεν έχει εκδοθεί τιμοκατάλογος από τις αρχές, το κόμιστρο παραμένει ελεύθερο.

Στις σημαντικές τροποποιήσεις που έφερε ο νέος νόμος είναι η τιμολόγηση για προσυμφωνημένες διαδρομές. Αρχικά προβλεπόταν ότι θα καθοριστεί ένα ελάχιστον ποσό έως πέντε ευρώ. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες των οδηγών ταξί η τροπολογία αυτή άλλαξε. Τώρα, οι τιμές για προσυμφωνημένες διαδρομές μπορούν να αποκλίνουν από τις σταθερές χρεώσεις αλλά έχοντας ελάχιστο και υψηλότερο τίμημα (διάδρομος τιμών). Τον Φεβρουάριο η Βιέννη ανακοίνωσε το νέο τιμολόγιο που προβλέπει αύξηση τιμών κατά 14% αλλά και την δυνατότητα αύξησης ή μείωσης μέχρι και 20% επί του τιμολογίου.
Από την 1η Ιανουαρίου παρατηρήθηκε το εξής φαινόμενο. Πολλοί οδηγοί που εργάζονταν σε εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων εγκατέλειψαν τις ψηφιακές πλατφόρμες με τις οποίες συνεργάζονταν καθώς απέτυχαν στο τεστ της γερμανικής γλώσσας και δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την κρατική άδεια που απαιτείται.
Η Uber, η Bolt και η Holmi αναγκάστηκαν αρχικά να μειώσουν δραστικά τις υπηρεσίες τους στη Βιέννη. Η Uber ενεργοποίησε την υπηρεσία Uber Taxi αλλά δεν είχε διαθέσιμα οχήματα.
Από την 1η Μαρτίου (που ισχύει ο νέος τιμοκατάλογος στη Βιέννη) η Uber βρήκε κάποια ταξί και ξεκίνησε ένα πόλεμο τιμών στέλνοντας μήνυμα στους πελάτες της ότι θα έχουν 30% έκπτωση στις πέντε πρώτες διαδρομές. Ανακοίνωσε δε, την επέκτασή της και σε άλλες πόλεις όπως το Σάλτσμπουργκ και το Γκράτς.
Τα δύο μεγάλα ραδιοταξί της πόλης, το 31300 και το 40100 δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν χρήση των νέων δυνατοτήτων τιμολόγησης αλλά χωρίς να επιβαρύνουν το επιβατικό κοινό. Ο Πρόεδρος του Ραδιοταξί 40100 Christian Holzhausen δεσμεύτηκε ότι: «σε αντίθεση με ορισμένους ανταγωνιστές μας, σε κακές καιρικές συνθήκες και περιόδους υψηλής ζήτησης δεν θα προσθέσουμε 20% επί του τιμολογίου, όπως έχουμε δικαίωμα, ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...