Η Ε.Ε. προτείνει τη δημιουργία μίνιμουμ φόρου για τις πολυεθνικές εταιρίες

Η Επιτροπή εκτιμά ότι θα  μπορούσε να εισπράττει περίπου 46 δις  ευρώ ετησίως για να καλύψει τις πληρωμές των επόμενων τριών δεκαετιών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη ένα σχέδιο εξοικονόμησης  750 δις  ευρώ για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση που προήλθε από την πανδημία Sars-Cov-2 coronavirus. Για να καλύψουν αυτό το ποσό , οι Βρυξέλλες δεν θα ζητήσουν περισσότερες συνεισφορές από τα κράτη μέλη, μια σχεδόν νεκρή επιλογή. Αντίθετα, η Ε.Ε προτείνει τη δημιουργία  διάφορων  φόρων με τους οποίους θα καλυφθούν οι πληρωμές τις επόμενες τρεις δεκαετίες και  θα συνδέονται «με θετικό τρόπο» με τις ψηφιακές και οικολογικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό εξήγησε στους δημοσιογράφους ο  Johannes Hahn  Επίτροπος για θέματα Προϋπολογισμών.

Αν και λείπουν πολλές λεπτομέρειες του σχεδίου, η Ursula Von der Leyen πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ξεκάθαρη για το στόχο. Συνολικά, εκτιμά ότι θα  μπορούσαν να μπουν στο ταμείο της Ένωσης  περίπου 46 δις  ευρώ ετησίως .

Μεγάλες επιχειρήσεις

Μία από αυτές τις χρεώσεις θα αφορά μεγάλες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή  αγορά. Αυτές οι εταιρείες \” πρέπει να συμβάλουν στο πρόγραμμα με δεδομένο  τα οφέλη που αποκομίζουν  από την ευρωπαϊκή κοινή αγορά\”, επωφελούνται από \”μια μεγαλύτερη καταναλωτική βάση και μια συνεχή αλυσίδα εφοδιασμού,\”σχολίασε.

Προσθέτει ότι αυτές οι πολυεθνικές εξοικονομούν κόστος απλώς λειτουργώντας στην κοινή αγορά. Επομένως, η  δημιουργία «ελάχιστου φόρου» σε αντάλλαγμα για αυτά τα πλεονεκτήματα  είναι κάτι που θεωρείτε «δίκαιη συμφωνία».

Ο Hahn προτείνει την  φορολόγηση πολυεθνικών με παγκόσμια έσοδα τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, προβλέπει ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα έσοδο  περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως . Αυτή η  νέα φορολογική πρωτοβουλία σε συνδυασμό με άλλες μικρότερης κλίμακας  θα δημιουργήσει  τους πόρους του  νέου ταμείου που ονομάζεται «Ευρωπαϊκή Ένωση επόμενης γενιάς».

Μια άλλη ιδέα θα ήταν η επέκταση του τρέχοντος προγράμματος  εκπομπών ρύπων , ώστε να καλύπτει και τους τομείς της ναυτιλίας και της αεροπορίας. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξοικονομηθούν περίπου 10 δις. ευρώ ετησίως.

Σε ότι αφορά την  δημιουργία ψηφιακού φόρου στην ΕΕ , τα κράτη μέλη περιμένουν να δουν εάν επιτυγχάνεται η διεθνής συμφωνία που  προσπαθεί να οικοδομήσει ο ΟΟΣΑ . Εάν δεν υπάρχουν αποτελέσματα μέχρι το τέλος του έτους, η Επιτροπή έχει ήδη δηλώσει ότι  θα προσπαθήσει ξανά να συμφωνήσει για το Google rate για την Ευρώπη . Στην πιο φιλόδοξη εκδοχή, η Επιτροπή ήλπιζε να συγκεντρώνει 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...