Η οικονομική κατάσταση των ταξί στο Αμβούργο

Για κάθε ένα από τα 3200 της πόλης αντιστοιχούν 37.248 καθαρά ετήσια κέρδη, 368 διαδρομές ανά μήνα, 3599 ανά έτος, 1,26 ευρώ ανά χιλιόμετρο

Η πόλη του Αμβούργου και η Στατιστική Υπηρεσία για το Αμβούργο και το Σλέσβιχ-Χολστάιν συνεχίζουν τη σειρά δημοσίευσης βασικών οικονομικών μεγεθών για τη βιομηχανία ταξί και έχουν δημοσιεύσει τα ιδιαίτερα στοιχεία για το πρώτο έτος (2020) της πανδημίας. Το πιο σημαντικό στοιχείο, ωστόσο, είναι η μείωση των μετακινήσεων με ταξί κατά σχεδόν 7,5 % ακόμη και πριν από την πανδημία.
Για σχεδόν 20 χρόνια, ο δήμος του Αμβούργου συλλέγει και δημοσιεύει τα αποτελέσματα των στατιστικών ερευνών του από τα φορολογικά ταξίμετρα των 3.200 αδειοδοτημένων ταξί του. Τώρα, η Αρχή Μεταφορών και Κινητικότητας της Πόλης του Αμβούργου, μαζί με τη Στατιστική Υπηρεσία του Βορρά, δημοσίευσε τα στοιχεία 2017-2020 για την οικονομική κατάσταση της βιομηχανίας ταξί του Αμβούργου. Η βάση τιμών υπολογίζεται με βάση τυχαία δείγματα από το 2017, γεγονός που επιταχύνει σημαντικά την αξιολόγηση των αριθμών, αλλά και δυσχεραίνει τη σύγκρισή τους με τις παλαιότερες έρευνες.
Αυτά τα στοιχεία, τα οποία είναι απολύτως μοναδικά στη Γερμανία, βοηθούν όχι μόνο τους ιδιοκτήτες ταξί, αλλά και πολλούς άλλους πρωταγωνιστές του εμπορίου για την καλύτερη κατανόηση του περίπλοκου ζητήματος που λέγεται ταξί.

\"\"
Ίσως το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης είναι ότι, ο συνολικός αριθμός των ετήσιων διαδρομών με ταξί στην πόλη του Αμβούργου μειώθηκε από 12,22 εκατομμύρια το 2017 σε 11,31 εκατομμύρια το 2019, ακόμη και πριν από την πτώση των παραγγελιών λόγω πανδημίας, δηλαδή σχεδόν κατά 7,5%. Κατά το έτος της πανδημίας του 2020, υπήρξαν 5,7 εκατομμύρια διαδρομές, μια περαιτέρω μείωση σχεδόν 50%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι καθαρές πωλήσεις ανά χιλιόμετρο που προσδιορίζονται για το Αμβούργο, οι οποίες με τη σειρά τους είναι χαμηλότερες από αυτές που εκτιμούν ορισμένοι για άλλες μεγάλες πόλεις. Αντίθετα, η υπολογιζόμενη αξία των καθαρών πωλήσεων ανά ώρα εργασίας (π.χ. 20,20 € έως 24,02 € για το 2019), δείχνει ξεκάθαρα το αποτέλεσμα του κατώτατου μισθού που αναγκάζει τους οδηγούς ταξί που λαμβάνουν μισθούς να εργαστούν περισσότερο, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι οδηγοί ταξί δείχνουν να μπορούν να το αντιμετωπίσουν λίγο πιο άνετα.

\"\"
Η σχετική μέση αξία για το 2020 των 17,42 € ανά ώρα εργασίας, από την άλλη πλευρά, καθιστά αναμφισβήτητα σαφές ότι η βιομηχανία ταξί δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τη σύντομη εργασία χωρίς κρατική ενίσχυση.
Η περαιτέρω αξιολόγηση των στοιχείων που επηρεάζονται από την πανδημία είναι δυνατή μόνο με προσοχή. Ένα παράδειγμα: για τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, σχεδόν ένα στα έξι ταξί στη πόλη απαλλάσσονταν προσωρινά από τις υποχρεώσεις λειτουργίας. Παρόμοια μείωση παρατηρείται και στις ώρες εργασίας. Σε σχέση με την πτώση περίπου 50 % στις παραγγελίες που περιγράφηκαν παραπάνω, η πτώση των καθαρών πωλήσεων ανά ώρα εργασίας μόνο κατά 25% εμφανίζεται εκπληκτικά μέτρια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

\"\"
Το ερώτημα εάν και πότε και άλλες πόλεις δημοσιεύουν στοιχεία όπως αυτό του Αμβούργου, διότι μια σύγκριση μεταξύ πόλης, χώρας, μεγάλης πόλης ή περιφερειακών διαφορών θα ενίσχυε περαιτέρω την αξία τέτοιων μελετών. Πρώτα απ όλα, ο κλάδος θα πρέπει να είναι ευγνώμων στους αφοσιωμένους πρωταγωνιστές του Αμβούργου, επειδή παρέχει στη βιομηχανία ταξί αξιόπιστα στοιχεία, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...