Exit Poll: ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Δεν έχει ντέρμπι, έχει όμως σασπένς

Κλειδί το εκλογικό μέτρο και οι αδιάθετες, από την πρώτη κατανομή, έδρες

          Η αλήθεια είναι ότι πέρασε πολύς καιρός. Τέσσερα χρόνια από τις τελευταίες εκλογές του 2017. Πολλά άλλαξαν, άλλα έμειναν ίδια, ωστόσο το αποτέλεσμα των εκλογών πάντα είναι ένας γρίφος. Και ένα στοίχημα για τις περισσότερες παρατάξεις. Έξι στο σύνολο. Τις αναφέρω με αλφαβητική σειρά:

  1. Ανεξάρτητη Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ένωση Ταξί (Π.ΣΚΕΝΤΖΟΣ )
  2. ΔΑΚΜΜΕ ΤΑΞΙ – ΘΥΜΙΟΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
  3. Ενιαία Κίνηση Ταξί – ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΟΣ
  4. Ενωτική Κίνηση Ταξί ΔΑΚΜΕ – ΜΑΚΗΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ
  5. Ενωτική Προοδευτική Συνεργασία – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΚΗΣ
  6. Νέα Πνοή – Ανεξάρτητη Κίνηση Ρ/Τ Αττικής – ΣΑΚΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

Οι σύνεδροι, το εκλογικό μέτρο, η διαδικασία

  • Το συνέδριο της Ομοσπονδίας με εκλογοαπολογιστικό χαρακτήρα θα γίνει το Σαββατοκύριακο 20-21 Νοεμβρίου στον συνεδριακό χώρο «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.
  • Το Σάββατο είναι προγραμματισμένες οι ομιλίες των συνέδρων και την Κυριακή η εκλογική διαδικασία.
  • Ο αριθμός των συνέδρων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της Ομοσπονδίας είναι 524. Αυτό σημαίνει ότι με απόλυτη απαρτία, το εκλογικό μέτρο θα είναι 24 (ψήφοι/ έδρα).
  • Τα τελευταία 20 χρόνια πάντα υπάρχει ένα ποσοστό αποχής μεταξύ 5%-10%. Το πιθανότερο είναι, το εκλογικό μέτρο να είναι στο 23. Δύσκολο αλλά όχι αδύνατο να κατέβει και στο 22.
  • Οι περιφέρειες με τον μεγαλύτερο αριθμό συνέδρων είναι η Αττική, η Κεντρική Μακεδονία, η Δυτική Ελλάδα και η Κρήτη. Οι λιγότεροι σύνεδροι προέρχονται από τις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων.

Στην τελική ευθεία

          Δύο εικοσιτετράωρα πριν ολοκληρωθεί κι αυτό το Συνέδριο, οι παρατάξεις δίνουν τον δικό τους αγώνα για να αποσπάσουν ψήφους… της τελευταίας στιγμής. Λίγο-πολύ όμως, οι αποφάσεις των περισσότερων συνέδρων έχουν οριστικοποιηθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το ¼ των συνέδρων είναι υποψήφιοι σε κάποιο από τα έξι ψηφοδέλτια.

Η ώρα λοιπόν της κάλπης έφτασε. Οι προβλέψεις που ακολουθούν, δεν είναι προϊόν επαγγελματικής δημοσκόπησης, αλλά προσωπικές εκτιμήσεις βασισμένες στο ένστικτο και στην ορθολογική-αντικειμενική  χρήση των στοιχείων που αφήνουν οι παρατάξεις να διαρρεύσουν.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΑΞΙ ΔΑΚΜΕ

          Στην παρθενική της εμφάνιση σε εκλογική αναμέτρηση η παράταξη του Προέδρου της Ομοσπονδίας Μάκη Κασιδιάρη έχει ήδη εξασφαλίσει την πρώτη θέση.

ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ: Μεγάλες «δεξαμενές» ψήφων από τις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου. Συμπαγής ομάδα που οφείλεται κυρίως στο ενωτικό προφίλ του Μάκη Κασιδιάρη.

ΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ: Η αυτοδυναμία.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: 9 έδρες και υπόλοιπα που μπορούν να δώσουν κι άλλη έδρα.

ΔΑΚΜΜΕ ΤΑΞΙ – ΘΥΜΙΟΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

          Ο Θύμιος Λυμπερόπουλος προσπαθεί να χτίσει από την αρχή μια καινούρια παράταξη. Το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο αφού μέσα σε λίγους μήνες καλείται να δώσει δύο μεγάλες εκλογικές μάχες, μία για την Ομοσπονδία και μία για το ΣΑΤΑ.

ΤΟ  ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ: Η συνδικαλιστική ιστορία και η αναγνωρισιμότητα του Λυμπερόπουλου, σε συνδυασμό με την αντικυβερνητική πολιτική του.

ΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ: Να πείσει, κυρίως τους Αθηναίους συνέδρους και να αποσπάσει περισσότερους από 70 ψήφους.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: 2 έδρες και υπόλοιπο (σε ψήφους) που μπορεί να του δώσουν και τρίτη έδρα.

ΕΝΙΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΤΑΞΙ

          Ο Κώστας Δήμος παραμένει σταθερός και στις απόψεις του και στον αριθμό των συνέδρων που τον στηρίζουν.

ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ: Είναι ο μοναδικός που δεν έχει άγχος αφού είτε έτσι (με την πρώτη κατανομή) είτε αλλιώς (με την δεύτερη) θα έχει 1 έδρα.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: 1 έδρα

ΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ: Να αποσπάσει δεύτερη έδρα.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

          Η παράταξη του Παναγιώτη Μαυρίκη πληρώνει το τίμημα της μικρής (σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές) συγκομιδής ψήφων από την Αθήνα. Έχει όμως ψηφοφόρους σε αρκετά σημεία της Ελλάδας και θα προσπαθήσει να καλύψει το μειονέκτημα.

ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ: Οι ψηφοφόροι της παράταξης είναι πιστοί. Ότι αντιστοιχεί στην Ε.Π.Σ. σε αυτές τις εκλογές θα το πάρει.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Ο αριθμός των ψηφισάντων και το εκλογικό μέτρο θα κρίνουν αν η Ε.Π.Σ. πάρει 3 έδρες ή θα μείνει στις 2. Με το εκλογικό μέτρο στις 22 ψήφους κατά 90% έχει και τρίτη έδρα στα υπόλοιπα.

        ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΑΞΙ

          Η παράταξη του Παναγιώτη Σκέντζου έχει σταθερή παρουσία στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας σχεδόν δύο δεκαετίες. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Δεν έχει τη δυναμική του 2017, αλλά ξεκινά με 1 έδρα από την Αχαΐα.

ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ: Σταθερή αξία, σταθερές θέσεις, συνδετικός κρίκος όλων των παρατάξεων.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Έχει κατοχυρώσει την 1 έδρα και θα παλέψει για την δεύτερη. Όσο πιο χαμηλά είναι το εκλογικό μέτρο, τόσο πιο κοντά είναι και η δεύτερη έδρα.

ΝΕΑ ΠΝΟΗ

          Ο μεγάλος στόχος της παράταξης που ηγείται ο Σάκης Μαυρίδης είναι να κερδίσει περισσότερες έδρες από αυτές που απέσπασε το 2017. Σε αυτό έχει τη συμπαράσταση της Ανεξάρτητης Κίνησης Ραδιοταξί Αττικής.

ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ: Το «βαρύ» και ιστορικό όνομα της παράταξης και ο μέσος όρος ηλικίας των στελεχών της.

ΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ: Να κάνει ένα βήμα παραπάνω. Να φτάσει τις 5 έδρες.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Κι εδώ το εκλογικό μέτρο θα παίξει το ρόλο του. 3+1 είναι το πιθανότερο σενάριο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...