Αρχίζει πόλεμος στην Βαρκελώνη

H  Uber θέλει να επιστρέψει στην Βαρκελώνη χωρίς τη μητροπολιτική έγκριση

Του Βασίλη Σιάσσου

  • Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι επιστρέφει την Τρίτη με τη μορφή πλατφόρμας ταξί και –υποστηρίζει ψευδώς – ότι δεν χρειάζεται  άδεια .
  • Οι οδηγοί ταξί ανακοινώνουν κινητοποιήσεις, εάν τελικά η εταιρεία λειτουργήσει παράνομα στην πόλη
  • Το Μητροπολιτικό Ινστιτούτο Ταξί διαβεβαιώνει ότι χωρίς την έγκριση της κλειστής τιμής δεν μπορεί να ενεργοποιήσει την «εφαρμογή»
  • Οι οδηγοί ταξί θα ελέγξουν αν η Uber λειτουργεί: \”Θα παραγγείλουμε ένα Uber και θα απολαύσουμε την υπηρεσία\” ανέφερε ο  εκπρόσωπος Τύπου της Elite Taxi Tito Álvarez.
\"\"

Το IMET δεν εγκρίνει την εφαρμογή της Uber εάν δεν συμμορφώνεται με τις επίσημες τιμές

Πρέπει να προσφέρεται η τιμή κλειστής τιμής, γνωστή ως τιμή 3

Παρόλο που η Uber έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα επιστρέψει στη Βαρκελώνη την επόμενη Τρίτη , το Ινστιτούτο Metropolitan Taxi (IMET) εξηγεί ότι εξακολουθούν να εκκρεμούν θέματα ορισμένων πτυχών της εφαρμογής για προσαρμογή στο καθεστώς ναύλων που διέπει την υπηρεσία των ταξί της πόλης.

Οι τιμές που ισχύουν για τους χρήστες ταξί ρυθμίζονται από το IMET και πρέπει να ισχύουν υποχρεωτικά . Επιπλέον, όλες οι διαδικτυακές εφαρμογές που λειτουργούν στην πόλη πρέπει επίσης να προσφέρουν τον κλειστό ναύλο , γνωστό ως ναύλο 3. Επομένως, για να αρχίσει να λειτουργεί στη Βαρκελώνη, η Uber δεν θα ήταν αρκετό  να υπολογίσει το κόστος διαδρομής με το ταξίμετρο , αλλά υποχρεούται να προσφέρει την κλειστή τιμή στους πελάτες της.

\"\"

Η Uber, έχει εκδώσει μια δήλωση που αμφισβητεί την έκδοση IMET και διαβεβαιώνει ότι μπορεί να λειτουργήσει προσφέροντας στους πελάτες μόνο τιμές ταξίμετρου. Λέει ότι αρκεί μια διοικητική άδεια που έστειλε στις 24 Νοεμβρίου πέρυσι. Στην ίδια δήλωση προειδοποιεί επίσης ότι εάν δεν λάβει την άδεια από το IMET πριν από την Τρίτη, θα ξεκινήσει την υπηρεσία μόνο με ταξίμετρο .

Uber: Θα μπούμε στη Βαρκελώνη ακόμη κι αν πρέπει να φτιάξουμε ραδιοταξί

            Με επίσημη ανακοίνωσή της, η Uber έκανε γνωστό ότι την Τρίτη το πρωί θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στη Βαρκελώνη. Είναι η τρίτη προσπάθεια της πολυεθνικής από το Σαν Φρανσίσκο να εγκατασταθεί στην καταλανική πρωτεύουσα. Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας στην Ισπανία Juan Galiardo υποστήριξε ότι θα έχει την βοήθεια περισσότερων από 350 οδηγών ταξί που είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με την εφαρμογή. Ωστόσο, υπάρχουν εμπόδια που δεν έχουν ξεπεραστεί.

            Η Uber θέλει να κάνει χρήση της επίσημης τιμής 3 (καθορισμός μιας σταθερής τιμής εκ τω προτέρων), ωστόσο το Institut Metropolita del Taxi (IMET), ο δημόσιος φορέας που ρυθμίζει τη λειτουργία των ταξί, επεσήμανε ότι το λογισμικό της εταιρείας δεν συμμορφώνεται με το σύστημα ναύλων που ισχύει κι αν αυτό δεν αλλάξει  δεν θα επιτρέψει την λειτουργία της εταιρείας.

\"\"

            «Εάν δεν καταφέρουμε να λύσουμε αυτό το τεχνικό πρόβλημα μέχρι την Τρίτη –λέει ο Galiardo–  τότε θα ορίζουμε την τιμή με βάση το ταξίμετρο». Από το Νοέμβριο έχει ειδοποιηθεί η εταιρεία ότι δεν μπορεί να λειτουργεί στην Βαρκελώνη αν δεν προσαρμόσει το λογισμικό της στους ισχύοντες κανονισμούς υποστηρίζει το ΙΜΕΤ.

            Η Uber δεν θέλει να καθυστερήσει την επιστροφή της στη Βαρκελώνη. «Αυτή η πόλη είναι ένας λογαριασμός σε εκκρεμότητα. Είναι μια μεγάλη αγορά που αργά ή γρήγορα θα γεμίσει ξανά με τουρίστες. Το καλοκαίρι του 2019 περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα άνοιξαν την εφαρμογή της Uber στην Βαρκελώνη, πιστεύοντας ότι εξακολουθούσε να λειτουργεί», λέει ο Galiardo.

            Είναι τέτοια η μανία της επιστροφής που δεν δίστασε να εκμυστηρευτεί ότι: «Σκοπεύουμε να επιστρέψουμε ακόμη κι αν πρέπει να δημιουργήσουμε από την αρχή ένα νέο εξελιγμένο ραδιοταξί». 

Elit taxi :  Η Uber ανακοίνωσε το συνηθισμένο έγκλημα με λευκό γάντι.  Ψέμα ότι έχει 350 προδότες που θα δουλέψουν μαζί της.

Σε ανακοίνωσή της η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση Ταξί της πόλης ανέφερε :

\"\"

΄΄Η  Uber ξεκίνησε πάλι την εκστρατεία  , για την είσοδό της στην Βαρκελώνη. Είναι η ίδια καμπάνια – κονσέρβα που μοιράζει στα ΜΜΕ εδώ και μήνες, αλλά κύριος σκοπός είναι να προβληθεί σε ένα περιβάλλον όπου δεν έχει πελάτες, ούτε οδηγούς ταξί. Για άλλη μια φορά η Uber απειλεί να ασκήσει αυτό το συνηθισμένο έγκλημα με λευκό γάντι.

 Η Uber μέχρι τώρα, δεν κατάφερε να προβάλει την εφαρμογή της, επειδή δεν γνωρίζει την έννοια της λέξης διαφάνεια και δεν μπορεί να επιβιώσει σε οποιοδήποτε σύστημα κινητικότητας αν δεν το κάνει με τους δικούς της κανόνες. Βάζουμε σε καραντίνα την είδηση ότι η Uber έχει 350 οδηγούς ταξί, που θέλουν να δουλέψουν για αυτούς, αφού ψεύδονται και εξαπατούν την κοινή γνώμη για δικό τους όφελος. Αν η Uber ξεκινήσει να δουλεύει με ταξί, θα το έκανε παράνομα τώρα, επειδή δεν συμμορφώθηκε με τις παραμέτρους διαφάνειας που το IMET απαιτεί από κάθε εφαρμογή που σκοπεύει να δουλέψει με ταξί στην Βαρκελώνη.

Τι θα συμβεί αν ξεκινήσει τώρα: Θα έκανε τον οδηγό ταξί να διαπράξει παρανομία γιατί συνεργάζεται με μια εφαρμογή  χωρίς συμμόρφωση με το σύστημα τιμολόγησης. Αυτή η παράβαση  είναι ένα πολύ σοβαρό παράπτωμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκληση άδειας. Από την άλλη πλευρά, αν η Uber αποφάσισε να χρησιμοποιήσει πραγματικό ταξί, η σύγκρουση στην πιάτσα μεταξύ των ίδιων των ταξιτζήδων, θα ήταν αναπόφευκτη, καθώς στην συντριπτική πλειοψηφία τους  απορρίπτουν την είσοδο μιας ιστορικά εχθρικής εφαρμογής  όπως η Uber.

Δεν μπορούμε καν να επιβεβαιώσουμε αυτά που λέει η Uber, γιατί δεν έχουμε καταγραφή ότι 350 προδότες είναι πρόθυμοι να μαχαιρώσουν τον τομέα των ταξί, ή τουλάχιστον να έχουν το θάρρος να κάνουν αυτό το βήμα, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Θα είμαστε πολύ προσεκτικοί, αλλά σε κάθε περίπτωση, η είσοδος της Uber στη Βαρκελώνη, θα σημαίνει δοκιμασία και όχι στρατιωτικό περίπατο. Εάν η UBER ανοίξει την εφαρμογή στη Βαρκελώνη, θα έχουμε μια πολύ διασκεδαστική περίοδο. 

Για να φρεσκάρουμε λίγο την μνήμη:

2014 : «Έχουμε κάνει λάθη. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε στο επιχειρηματικό μας μοντέλο, αλλά η Ισπανία ίσως δεν είναι αρκετά ώριμη για να υποθέσει ότι τα άτομα προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες \”

2016 :«Πιστεύουμε ότι η Uber, μπορεί να είναι μέρος της λύσης στη μεγάλη πρόκληση της πόλης για κινητικότητα και ελπίζουμε να συνεργαστούμε με το δημοτικό συμβούλιο, και τον τομέα των ταξί, για να διασφαλίσουμε από κοινού ότι όλο και περισσότεροι κάτοικοι θα αφήσουν  το αυτοκίνητό τους στο σπίτι ».

2018 : \”Η Βαρκελώνη είναι μια πολύ ξεχωριστή πόλη για την Uber και αυτή τη φορά θέλουμε να κάνουμε τα πράγματα σωστά\”.

2020 : \”Θέλουμε να συνεργαστούμε με τον τομέα των ταξί και τις δημόσιες διοικήσεις για την ανάκαμψη του τομέα στην Καταλονία\”

\"\"

Λίγο αλλάζουν την ιστορία τους . Μια πολυεθνική εταιρεία  έχει χάσει  την αξιοπιστία της,  όταν οφείλει εκατομμύρια ευρώ στην Κοινωνική Ασφάλιση και αντ΄ αυτού φυγαδεύει τα κέρδη της σε φορολογικούς παραδείσους  μέσω του θαυμάσιου φορολογικού  μηχανισμού  της. Εάν η UBER ανοίξει την εφαρμογή στη Βαρκελώνη, θα έχουμε ένα πολύ διασκεδαστικό πόλεμο, γιατί  θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας όπως κάνουμε εδώ και 7 χρόνια, τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν θα αλλάξει.

Ας ελπίσουμε ότι εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την τάξη, θα λάβουν επείγοντα μέτρα και θα βάλουν αυτήν την εταιρεία και άλλους όπως η Cabify στη θέση τους, αφού  έρχονται στον δρόμο μας  μόνο για να καταστρέψουν εργασιακά δικαιώματα και να γελοιοποιήσουν τα θεσμικά μας όργανα, παρακάμπτοντας τους νόμους που υπάρχουν.

Τις επόμενες μέρες θα είμαστε πολύ προσεκτικοί στις κινήσεις της UBER, των ρυθμιστικών αρχών και της επιβολής του νόμου, παρόλο που έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι πρόκειται να ζητήσουμε άδεια για  κινητοποίηση των  ταξί  στην ευρύτερη περιοχή της Βαρκελώνης.

Όλα τα μέτρα πίεσης που πρόκειται να λάβουμε, εμπίπτουν στο νόμιμο πλαίσιο  και θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι ξεχωρίζουμε από κάθε βίαιη δράση που μπορεί να προκύψει στους δρόμους της Βαρκελώνης λόγω της εισόδου αυτής της εταιρείας, αν και είναι πολύ ξεκάθαρο όταν λέμε,  ότι για εμάς κάθε οδηγός ταξί που εργάζεται για την UBER είναι προδότης και βοηθά στην καταστροφή του τομέα με τις συνέπειες που θα έχει αυτό στις 14.000 οικογένειες που ζουν από το ταξί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...