Κόσοβο: Η Πρίστινα αποκτά στόλο ηλεκτρικών ταξί με τη στήριξη της Eυρωπαϊκής Ένωσης

Το Κόσοβο, και ιδίως η πολυσύχναστη πρωτεύουσα  Πρίστινα, εμφανίζει εδώ και χρόνια υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ιδίως τον χειμώνα. Έτσι, η χώρα εξετάζει τρόπους για τη μείωση των εκπομπών ρύπων των οχημάτων επενδύοντας σε νέο στόλο και υποδομές δημόσιων μεταφορών. Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλουν και κάποιες μικρές, καινοτόμες επιχειρήσεις που το βλέπουν και ως επιχειρηματική ευκαιρία.

Μία από αυτές είναι η Electric Mobility, η οποία αναγνώρισε το ανεκμετάλλευτο δυναμικό της αγοράς και επένδυσε στο να γίνει η πρώτη εταιρεία ταξί στην Πρίστινα με αμιγώς ηλεκτροκίνητο στόλο.

«Η εταιρεία μας ξεχωρίζει για τη δέσμευσή της στη βιωσιμότητα και την καινοτομία», λέει ο Φιντάν Αλάκι, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Electric Mobility. «Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε η πρώτη εταιρεία ηλεκτρικών ταξί στη χώρα».

Η επένδυση της Electric Mobility χρηματοδοτήθηκε με δάνειο που εξασφαλίστηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ενώ η εταιρεία έλαβε και επιχορήγηση 15% σε μετρητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την υποστήριξη των συμβούλων της ΕΤΑΑ για μικρές επιχειρήσεις, η εταιρεία δημιούργησε επίσης μια εφαρμογή για την ψηφιοποίηση της λειτουργίας της. Η εφαρμογή επιτρέπει στην εταιρεία ταξί να συλλέγει δεδομένα για κάθε διαδρομή και πελάτη, να παρακολουθεί τα αποτελέσματα και να πραγματοποιεί αλλαγές εν κινήσει.

«Η επένδυση σε πράσινες τεχνολογίες εξοικονομεί κόστος και καθιστά τις επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές στις τοπικές αγορές και στις αγορές της Ε.Ε. Επίσης, ο βιώσιμος τρόπος μεταφοράς, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, βελτιώνει την ποιότητα του αέρα στην Πρίστινα και μειώνει τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα. Το να βοηθήσουμε τις τοπικές επιχειρήσεις να γίνουν πιο πράσινες και πιο ανταγωνιστικές είναι μια από τις κύριες προτεραιότητές μας στο Κόσοβο», δήλωσε ο Σεργκέι Μαλιτσένκο, επικεφαλής της ΕΤΑΑ στο Κόσοβο.

«Το πρόγραμμα βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Κοσόβου να αυξήσουν και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες και την ποιότητά τους. Η Electric Mobility είναι μία από τις 170 τοπικές εταιρείες που υλοποίησαν με επιτυχία επενδυτικά σχέδια και βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητά τους μέσω αυτού του προγράμματος», πρόσθεσε ο Γιοχάνες Μάντσεν, επικεφαλής του τμήματος συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο.

Η Electric Mobility διαθέτει πλέον έναν στόλο που αποτελείται εξ ολοκλήρου από ηλεκτρικά οχήματα υπό την επωνυμία ETAXI. Από τότε που η εταιρεία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της, μόλις πριν από εννέα μήνες, έχει καταγράψει πάνω από 15.000 ενεργούς χρήστες και έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 67.000 διαδρομές, με συνολική συνδυασμένη απόσταση άνω των 605.650 χιλιομέτρων.

«Οι πελάτες μας είναι κυρίως νέοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και η ΕΤΑΑ μας βοήθησε να τους προσελκύσουμε με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας και της εμπειρίας των πελατών μας, αναπτύσσοντας μια εφαρμογή για κρατήσεις ταξί και παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο», εξηγεί ο Αλάκι. Πέρα από την τοπική αγορά, η Electric Mobility σχεδιάζει να δημιουργήσει franchising και σε άλλες χώρες, ξεκινώντας από τη Βόρεια Μακεδονία το επόμενο έτος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...