Μπολόνια: «Η επιθυμία της δημοτικής αρχής για μια αποτελεσματική υπηρεσία ταξί έρχεται σε αντίθεση με την πράξη», δηλώνει η πρόεδρος της Uritaxi Bologna

«Τα ταξί είναι λίγα σε αριθμό και χρειάζονται περισσότερες άδειες για να προσφέρουν κάλυψη εντός της εμβέλειας της πρωτεύουσας της Εμίλια Ρομάνα, όπου τα παράπονα για την υπηρεσία πληθαίνουν: αυτό δήλωσε στη La Repubblica η δημοτική σύμβουλος κινητικότητας της πόλης, Βαλεντίνα Οριόλι. Η απάντηση του κλάδου των ταξί ήταν άμεση διά στόματος Λετίτσια Ιόριο, προέδρου της Uritaxi Bologna, η οποία, σε συνέντευξή της στην Bologna Today απορρίπτει την αφήγηση της συμβούλου και αναλύει την κατάσταση.

Ποιες αλλαγές βιώνει η πόλη μας και πώς επηρεάζουν την υπηρεσία ταξί;

Θεωρώ τουλάχιστον περίεργες τις δηλώσεις της συμβούλου της Μπολόνια για τη κινητικότητα που αφορούν μόνο την υπηρεσία ταξί, σε μια πόλη που έχει πλέον χάσει εντελώς την κινητικότητά της. Έχουμε απόλυτη επίγνωση των αλλαγών που βιώνει η περιοχή μας και του αντίκτυπου που αυτές έχουν στη δουλειά μας, ενώ περιμένουμε εδώ και ενάμιση χρόνο να μας δοθεί η δυνατότητα να αλλάξουμε τις βάρδιες και το ωράριο εργασίας, προκειμένου να ανταποκριθούμε καλύτερα στη ζήτηση. Ως υπηρεσία δημόσιων μεταφορών, πρέπει να συζητήσουμε αυτές τις αλλαγές με τη δημοτική διοίκηση, η οποία έχει ήδη στην κατοχή της ένα μνημόνιο συμφωνίας (το οποίο θίγει διάφορα θέματα, όλα με σκοπό τη βελτίωση της υπηρεσίας) και βρίσκεται στο γραφείο του δημάρχου περιμένοντας το «ΟΚ» του, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτή τη σειρά πρωτοβουλιών. Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει θα μετατοπίσουν τον στόλο των αυτοκινήτων περισσότερο προς τις βραδινές βάρδιες και τις βάρδιες του Σαββατοκύριακου, αυξάνοντας επίσης το ωράριο εργασίας των οικογενειακών οδηγών, οι οποίοι θα μπορούσαν έτσι να καλύψουν περισσότερα χρονικά διαστήματα. Επίσης, είμαστε απολύτως σύμφωνοι με την έκδοση 22 νέων αδειών για τη μεταφορά ανθρώπων μειωμένης κινητικότητας. Η αποδέσμευση περαιτέρω αδειών πρέπει σίγουρα να αξιολογηθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο και πώς το τραμ θα επηρεάσει τη λειτουργία των δημόσιων μεταφορών.

Γνωρίζετε λοιπόν τι θα μπορούσε να βελτιωθεί;

Η ένωσή μας  έχει πλήρη επίγνωση των κρίσιμων ζητημάτων που επηρεάζουν την υπηρεσία μας και με απόλυτη ειλικρίνεια και πνεύμα συνεργασίας τα αντιμετωπίζουμε, κάνουμε προτάσεις, όπως πάντα. Αντίθετα, αναρωτιόμαστε πότε η διοίκηση της πόλης θα αρχίσει να αναλύει αντικειμενικά την κατάσταση σχετικά με την ακινησία της πόλης και τις ανεπάρκειες που δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο στα ταξί. Το να περιμένουμε από τα ταξί να φτάσουν σε πελάτες και προορισμούς μέσα σε κλειστούς δρόμους και εργοτάξια, όσο κι αν δεν αρέσει στη δημοτική σύμβουλο να το ακούει, είναι πραγματικό και χειροπιαστό πρόβλημα. Πολλές φορές έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να συζητήσουν μαζί μας σε σχέση με τα διάφορα έργα και το οδικό δίκτυο γενικότερα, αλλά αυτή η συζήτηση δεν έχει γίνει ποτέ. Ακόμα και τα τελευταία χρόνια δεν έχουν μελετηθεί ποτέ εναλλακτικές διαδρομές που θα διευκόλυναν τις δημόσιες συγκοινωνίες, οπότε αυτή η διακηρυγμένη επιθυμία της δημοτικής αρχής για μια αποτελεσματική υπηρεσία ταξί έρχεται σίγουρα σε αντίθεση με την πράξη.

\"\"

Μιας και μιλάμε για την κινητικότητα, ας ασχοληθούμε και με τα πολύ επίκαιρα θέματα, όπως το όριο των 30. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Το σχέδιο città 30 της Μπολόνια είναι μια ακόμη πρωτοβουλία για την οποία δεν έχουμε κληθεί να συζητήσουμε και η οποία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υπηρεσία μας. Τον Φεβρουάριο προτείναμε στο δημοτικό συμβούλιο την εξαίρεση των ταξί από αυτού του είδους τις αλλαγές. Ζητήσαμε να μας επιτραπεί να κινούμαστε με 50 χιλιόμετρα την ώρα, τουλάχιστον σε συγκεκριμένες διαδρομές και σε ορισμένες ώρες της ημέρας, βασιζόμενοι στις εμπειρίες άλλων πόλεων που έχουν ήδη υιοθετήσει αυτά τα μέτρα (αναφέροντας το παράδειγμα αρκετών πόλεων της Ισπανίας, αφού τους αρέσει τόσο πολύ το ευρωπαϊκό μοντέλο), αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Το να μετακινούμε τους πολίτες με όριο ταχύτητας 30 χιλιόμετρα την ώρα είναι παράλογο.

Υπήρξαν περισσότερα αιτήματα πρόσφατα;

Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η αύξηση των αιτημάτων τους τελευταίους δύο μήνες για την υπηρεσία μας, υπάρχουν πια τόσοι πολλοί τουρίστες και πελάτες από την Μπολόνια. Σίγουρα, αν μας είχε ακούσει εγκαίρως ο δήμος δεν θα είχαμε φτάσει σ΄ αυτή την κατάσταση. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να λέμε ότι για να λειτουργήσει σωστά η υπηρεσία πρέπει να ληφθούν μέτρα σε πολλά μέτωπα και να υπάρξει μεγαλύτερη δέσμευση από όλους, όχι μόνο από τους οδηγούς ταξί, οι οποίοι προφανώς έχουν κάθε λόγο να θέλουν να βελτιώσουν την υπηρεσία και οι οποίοι περιμένουν εδώ και ενάμιση χρόνο να μπορούν να αλλάζουν βάρδιες και δρομολόγια, με στόχο τη μεγαλύτερη ευελιξία.

Η δημοτική σύμβουλος αναφέρθηκε σε διάφορα παράπονα χρηστών για την υπηρεσία ταξί, τι λέτε εσείς;

Τα πολλά παράπονα για την υπηρεσία ταξί που λέει η δημοτική σύμβουλος ότι δέχεται θα πρέπει τουλάχιστον να διερευνηθούν σε βάθος, γιατί οι λύσεις σε ορισμένα προβλήματα βρίσκονται με τον εντοπισμό της αιτίας. Και το να πιστεύει κανείς ότι οι περισσότερες άδειες είναι η λύση αποτελεί μια επιφανειακή και μη ρεαλιστική ανάλυση.

Τι θα πρέπει να εξεταστεί αντ\’ αυτού;

Μπορώ να σας αναφέρω το παράδειγμα του αεροδρομίου, όπου μετά τα μεσάνυχτα σχηματίζονται όλο και μεγαλύτερες ουρές ανθρώπων που περιμένουν ταξί, αλλά κανείς δεν αναφέρει ότι πρόκειται για απρογραμμάτιστους επιβάτες που φτάνουν στην Μπολόνια από εκτρεπόμενες πτήσεις και οι οποίοι, κατά την άφιξή τους, δεν βρίσκουν άλλο μέσο, πέραν των ταξί, για να φτάσουν στη Φλωρεντία, την Πίζα, το Μπέργκαμο, ακόμη και το Μόναχο. Η ουρά δεν θα αδειάσει μόνο με τα ταξί, χωρίς κανένα μέσο μαζικής μεταφοράς, όπως τα πούλμαν. Αυτό είναι ανέφικτο και οι συνεχείς επικρίσεις άδικες. Τα ταξί είναι ένα συμπληρωματικό μέσο μεταφοράς των λεωφορείων και μετά τις 11.30 το βράδυ στην Μπολόνια κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν υπάρχουν ταξί. Είναι πιο σωστό (αλλά άβολο για ορισμένους) να πει ότι υπάρχουν μόνο ταξί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...