Σουηδία: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει την κόπωση του οδηγού

Η σουηδική εταιρεία παροχής συνδεσιμότητας IoT* και ολοκληρωμένων λύσεων ασφαλείας ανακοίνωσε την κυκλοφορία μιας υπερσύγχρονης λύσης τηλεματικής βίντεο με τεχνητή νοημοσύνη για την ανίχνευση της κόπωσης του οδηγού, που βασίζεται στην τεχνολογία DMS (Σύστημα Παρακολούθησης Οδηγού) και ADAS (Προηγμένο Σύστημα Υποβοήθησης Οδηγού).

Η λύση, που ονομάζεται RoadView Plus, είναι το ακριβέστερο σύστημα ανίχνευσης κόπωσης του οδηγού που διατίθεται στην αγορά. Υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην οδική ασφάλεια, βοηθώντας τους διαχειριστές στόλου οχημάτων να παρακολουθούν τη συμπεριφορά των οδηγών και να αποτρέπουν τα ατυχήματα που οφείλονται στην κόπωση. Το RoadView Plus χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό τεχνολογίας DMS και ADAS για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς του οδηγού και την ανίχνευση ενδείξεων υπνηλίας και απόσπασης της προσοχής. Το σύστημα χρησιμοποιεί προηγμένους αλγορίθμους για την ανάλυση των δεδομένων του οδηγού και την ανίχνευση προτύπων κόπωσης, όπως χασμουρητό, νεύμα και βύθιση του κεφαλιού. Ειδοποιεί τους οδηγούς σε πραγματικό χρόνο και τους προτρέπει να κάνουν διάλειμμα ή να ξεκουραστούν για να αποφύγουν ατυχήματα που προκαλούνται από την υπερκόπωση.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε το λανσάρισμα του RoadView Plus, της πρωτοποριακής μας λύσης τηλεματικής βίντεο με τεχνητή νοημοσύνη», σχολίασε η Ούλρικα Άλεν, αντιπρόεδρος προϊόντων και τεχνολογίας Smart Transport της AddSecure για το εμπορικό λανσάρισμα του συστήματος. «Αυτή η υπερσύγχρονη τεχνολογία με την ακριβέστερη ανίχνευση κόπωσης του οδηγού στην αγορά θα βοηθήσει τους φορείς εκμετάλλευσης στόλου να θωρακίσουν την ασφάλεια των οδηγών τους στον δρόμο. Είμαστε βέβαιοι θα φέρει επανάσταση στην οδική ασφάλεια και θα συμβάλει στην πρόληψη των ατυχημάτων που προκαλούνται από την οδήγηση λόγω κόπωσης».

Σύμφωνα με την ίδια, το σύστημα αποτελεί σημαντική ανακάλυψη για την οδική ασφάλεια, καθώς η κόπωση του οδηγού είναι μία από τις κύριες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων παγκοσμίως (20-30% των θανάτων στους αυτοκινητόδρομους). Επιπλέον, όπως είπε, η λύση βοηθά τους φορείς εκμετάλλευσης στόλου οχημάτων να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς που τους επιβάλλουν να παρακολουθούν τη συμπεριφορά των οδηγών και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη των ατυχημάτων.

Το σύστημα περιλαμβάνει μια μπροστινή κάμερα για εξωτερική καταγραφή, έναν αισθητήρα IR για την ανίχνευση της κόπωσης ή της απόσπασης της προσοχής του οδηγού και μια μικρή εσωτερική οθόνη που εμφανίζει και ενεργοποιεί ειδοποιήσεις εντός της καμπίνας. Προσφέρει επίσης μια πλατφόρμα βασισμένη στο cloud που επιτρέπει στους διαχειριστές στόλου να παρακολουθούν τη συμπεριφορά των οδηγών και να λαμβάνουν ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο. Σε περίπτωση συμβάντος, μια ειδοποίηση ενημερώνει τη διοίκηση της εταιρείας για το συμβάν.

Τα αποθηκευμένα βίντεο και δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός πίνακα αξιολόγησης οδηγών και για την αξιολόγηση μετά το συμβάν ή την εξατομικευμένη εκπαίδευση. Το σύστημα μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να ανταποκρίνεται στις ειδικές ανάγκες των φορέων εκμετάλλευσης στόλου και ενσωματώνεται με τις άλλες λύσεις διαχείρισης στόλου της AddSecure, ώστε να παρέχει ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης στόλου και μεταφορών.

Όσον αφορά την ουσία, από τη μία πλευρά είναι συναρπαστικό πώς τα χαρακτηριστικά ασφαλείας μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους ατυχημάτων. Από την άλλη όμως, ο οδηγός θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο, τα βίντεο μπορούν να αποθηκευτούν… δεν είναι αυτό ίσως ήδη «Μεγάλος Αδελφός»;

*IoTInternet of Things – είναι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και ένας συλλογικός όρος για τις τεχνολογίες μιας παγκόσμιας υποδομής των κοινωνιών της πληροφορίας που επιτρέπει σε φυσικά και εικονικά αντικείμενα να διασυνδέονται και να συνεργάζονται μέσω τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...