Μαδρίτη: Η Uber προσφέρει από σήμερα υπηρεσίες διαμοιρασμού διαδρομών με εκπτώσεις έως και 30%

Η Uber παρουσίασε σήμερα μια νέα υπηρεσία μεταφοράς που είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις στον τομέα των ταξί. Με το σύνθημα «περισσότεροι άνθρωποι σε λιγότερα αυτοκίνητα», η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα το πρωί την Uber X Share, μια λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται τη διαδρομή τους με άλλα άτομα για να έχουν πρόσβαση σε έκπτωση τιμής έως και 30%. Οι διαδρομές μπορούν να γίνουν προς το παρόν μόνο με αφετηρία και προορισμό εντός της περιοχής που περικλείεται από τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο M-40, αλλά, αν η υπηρεσία λειτουργήσει, η Uber σχεδιάζει να την επεκτείνει και στην υπόλοιπη πρωτεύουσα.

Η Μαδρίτη είναι η έβδομη ευρωπαϊκή πόλη στην οποία η Uber εγκαινιάζει αυτή την υπηρεσία, η οποία προσφέρεται εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ. Από σήμερα, όταν ένας χρήστης στην πρωτεύουσα της Ισπανίας μπαίνει στην εφαρμογή Uber, θα βλέπει μια επιλογή με την ονομασία Uber X Share, η οποία θα του επιτρέπει να μοιράζεται τη διαδρομή του με ένα άλλο άτομο. Ακριβώς για την επιλογή αυτής της υπηρεσίας, η εταιρεία προσφέρει μια βασική έκπτωση 8% από τις κανονικές τιμές του Uber X. Μόλις ο χρήστης αποδεχτεί την επιλογή και ξεκινήσει τη διαδρομή του, η εφαρμογή θα αρχίσει να αναζητά πελάτες που πηγαίνουν προς την ίδια ή παρόμοια. Αν τους βρει, ο οδηγός μπορεί να διαφοροποιήσει την αρχική διαδρομή για να τους παραλάβει.

Πώς επηρεάζει όμως αυτό τους χρόνους της διαδρομής; «Εκτιμούμε ότι, κατά μέσο όρο, προστίθενται περίπου 8 λεπτά. Πιστεύουμε ότι είναι μια καλή πρόταση με αντάλλαγμα μια έκπτωση 8% έως 30%», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Φελίπε Φερνάντεζ, γενικός διευθυντής της Uber Rides για την Ισπανία και την Πορτογαλία. Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να επιβιβάζονται και να αποβιβάζονται κατά μήκος της αρχικής διαδρομής, πάντα με μέγιστο αριθμό τριών επιπλέον επιβατών ανά αυτοκίνητο. Αλλά ο Φερνάντεζ λέει ότι ο μέγιστος πρόσθετος χρόνος που θα προστίθεται θα είναι 20 λεπτά. «Εάν ο οδηγός πρόκειται να υπερβεί αυτόν τον χρόνο, δεν θα παίρνει επιπλέον επιβάτες», λέει.

Ο διαμοιρασμός διαδρομών είναι νόμιμος στην Κοινότητα της Μαδρίτης μετά την έγκριση, νωρίτερα φέτος, ενός νέου κανονισμού για τις μεταφορές που επιτρέπει τόσο στα ταξί όσο και στα ενοικιαζόμενα να προσφέρουν μεμονωμένες θέσεις επιβατών στο ίδιο όχημα. Με άλλα λόγια, τα ταξί θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ακριβώς την ίδια υπηρεσία με αντάλλαγμα εκπτώσεις. Για να γίνει αυτό με επιτυχία, απαιτούνται δύο πράγματα: πολλοί πελάτες και μια ισχυρή τεχνολογική πλατφόρμα που είναι σε θέση να παρακολουθεί και να συνδυάζει τους πελάτες με τα δρομολόγια, και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο. Ενώ οι ενώσεις ταξί δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν μια τέτοια υπηρεσία, εφαρμογές όπως η FreeNow θα μπορούσαν να δρομολογήσουν μια παρόμοια προσφορά για να ανταγωνιστούν την Uber.

Η Uber διαθέτει πελάτες και τεχνολογία, αλλά μένει να φανεί αν θα τηρηθούν οι χρόνοι αναμονής που υποσχέθηκε. Προς το παρόν, η Μαδρίτη είναι η μόνη αυτόνομη κοινότητα στην οποία η υπηρεσία ridesharing είναι νόμιμη. Η Ανδαλουσία θα μπορούσε να είναι η επόμενη αυτόνομη περιοχή που θα το επιτρέψει, αλλά αυτό δεν προβλέπεται ακόμη στους κανονισμούς μεταφορών της.

Εκτός από το Uber X Share, η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης το Uber Trenes, μια υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες της να κάνουν κράτηση για ταξίδια με τρένα μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων και τρένα υψηλής ταχύτητας από και προς οποιαδήποτε ισπανική πόλη. Το κίνητρο είναι 10% του κόστους σε πίστωση που ο χρήστης μπορεί να ξοδέψει σε διαδρομές Uber ή σε παραγγελίες παράδοσης φαγητού Uber Eats.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *