Γαλλία: Λήξη των εργασιών της εξεταστικής για την Uber – Επιβεβαιώνονται οι πιέσεις Μακρόν για την είσοδο της εταιρείας στην αγορά

Ο διευθύνων σύμβουλος της Uber, Ντάρα Χοσροβσάχι, εμφανίστηκε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής του γαλλικού κοινοβουλίου για τα αρχεία της Uber χθες, Πέμπτη, υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική εταιρεία έχει αλλάξει ριζικά τις πρακτικές της τα τελευταία πέντε χρόνια.
Αποκάλυψε επίσης ότι ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Uber Τράβις Κάλανικ και ο πρώην υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν (2014-2016) είχαν συνεργαστεί στενά για να πιέσουν υπέρ της εφαρμογής της Uber, ενάντια στην επίσημη θέση της γαλλικής κυβέρνησης εκείνη την εποχή.
Ο Χοσροβσάχι, ο οποίος προσελήφθη το 2017 μετά την αποχώρηση του Κάλανικ, δήλωσε στους βουλευτές μέσω τηλεδιάσκεψης ότι η εταιρεία είχε περάσει «από μια εποχή αντιπαράθεσης σε μια εποχή συνεργασίας».
Το 2015, η άφιξη της Uber στη γαλλική αγορά προκάλεσε έντονες εντάσεις και βίαιες διαμαρτυρίες από τον κλάδο των ταξί, ο οποίος φοβόταν ότι θα συνέτριβε κάθε μορφή θεμιτού ανταγωνισμού. Εκείνη την εποχή, οι παροχές υπηρεσιών, εκτός από τα επίσημα αδειοδοτημένα ταξί, διέφευγαν από κάθε μορφή ουσιαστικής ρύθμισης.
Τα πράγματα έχουν αλλάξει στην Uber, εξήγησε ο Χοσροβσάχι. «Αλλάξαμε τις αξίες της εταιρείας, καθιερώσαμε αυστηρή εταιρική διακυβέρνηση και καταστήσαμε την ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητα», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κλήση του για ακρόαση είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αναχρονιστική. «Δεν βρίσκομαι εδώ για να υπερασπιστώ τα λάθη του παρελθόντος», πρόσθεσε.
Η Uber δεν ελέγχεται μόνο για τις τακτικές άσκησης πίεσης και τη φερόμενη συνδιαλλαγή της με τον νυν Πρόεδρο Μακρόν, αλλά και για τις έντονες πιέσεις της κατά της οδηγίας για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά την έγκριση της εντολής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο του 2023.
Η εταιρεία καθιστούσε πάντοτε σαφές ότι η δημιουργία ενός τεκμηρίου απασχόλησης θα απειλούσε την επιχειρηματική βιωσιμότητα των πλατφορμών και θα οδηγούσε σε μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας. Οι οδηγοί «θέλουν να συνεχίσουν να είναι αφεντικά του εαυτού τους», δήλωσε ο Χοσροβσάχι, αλλά με πρόσθετη κοινωνική προστασία. «Οι άνθρωποι που δημιούργησαν την οδηγία έχουν ακούσει πραγματικά τους εργαζόμενους των πλατφορμών;», διερωτήθηκε, υποστηρίζοντας ότι το τεκμήριο της πλήρους απασχόλησης «μπορεί να ισχύει στη θεωρία, αλλά όχι στην πραγματικότητα».
Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η γαλλική κυβέρνηση, η οποία πιέζει σταθερά κατά της νομικής παραδοχής στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. και επέκρινε το κείμενο της Επιτροπής για «κακή διατύπωση». «Αυτό θα ήταν αντίθετο με τους ίδιους τους στόχους της οδηγίας», δήλωσε στην εξεταστική επιτροπή η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν.
Αντιθέτως, ο επίτροπος Νίκολας Σμιτ, ο οποίος ηγείται της επιτροπής σύνταξης της οδηγίας είχε χαρακτηρίσει το σχέδιο πρότασης «ισορροπημένο και δίκαιο».
Η ευρωβουλευτής και εισηγήτρια της οδηγίας για την εργασία στις πλατφόρμες Ελιζαμπέτα Γκουαλμίνι είχε επίσης προειδοποιήσει ότι η άσκηση πίεσης από τις πλατφόρμες ήταν πρωτοφανής: «Δεν έχω δει ποτέ τέτοιες προσπάθειες επηρεασμού των υπευθύνων λήψης αποφάσεων», κατήγγειλε σε συνέντευξή της.
Αντί της τυπικής απασχόλησης, θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για την υποστήριξη του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των πλατφορμών και των εκπροσώπων των εργαζομένων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Uber, την ώρα που το γαλλικό Υπουργείο Μεταφορών εκτιμά ότι 40.000 οδηγοί που συνεργάζονται με πλατφόρμες δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα. Στο πνεύμα αυτό, εξήρε το «μοναδικό» πλαίσιο κοινωνικού διαλόγου της Γαλλίας, το οποίο αποτελεί «καλή είδηση».
Μεταξύ 2019 και 2021, η Γαλλία προώθησε μια σειρά νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που κατοχύρωσαν τον κοινωνικό διάλογο ως κρίσιμο εργαλείο για τον καθορισμό θεμάτων σχετικά με την προστασία των εργαζομένων.
Μια ειδική δημόσια δομή, που ονομάστηκε ARPE, δημιουργήθηκε για να επιβλέπει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την ελάχιστη αμοιβή ανά διαδρομή για τους οδηγούς και τους ταχυμεταφορείς. Τον Ιανουάριο επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των πλατφορμών και των οδηγών για την ελάχιστη αμοιβή, ενώ τον Απρίλιο παρόμοια συμφωνία υπεγράφη για την αμοιβή και την αποσύνδεση λογαριασμού για τους εργαζόμενους στη διανομή τροφίμων.
Η ακρόαση του Χοσροβσάχι σηματοδοτεί το τέλος των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής στη Γαλλία. Η έκθεση αναμένεται να δημοσιευθεί τον Ιούλιο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...