Ισπανία: Το χρέος της εταιρείας VTC Moove στην Uber αυξήθηκε στα 225 εκατ. ευρώ

Το χρέος που πρέπει να αποπληρώσει στην Uber η Moove Cars, η μεγαλύτερη εταιρεία αδειοδοτημένων VTC στην Ισπανία, συνεχίζει να αυξάνεται. Στο τέλος του περασμένου τριμήνου, η εταιρεία στόλου ενοικιαζόμενων οχημάτων χρωστούσε περισσότερα από 225 εκατομμύρια ευρώ. Η αιτία της αύξησης πρέπει να αναζητηθεί στους τόκους που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών από την εξαγορά του 30% της Moove από την αμερικανική πολυεθνική, που είναι κύριος και σχεδόν μοναδικός πελάτης της. Η Uber διατηρεί ανέπαφη τη μετοχική της θέση στο 30%, παρά το γεγονός έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει περισσότερες μετοχές της εταιρείας VTC.

Η συμφωνία υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2021, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης του ομίλου που κατέχει περισσότερες από 4.000 άδειες VTC. Το κλειδί, πέρα από την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο, ήταν το μακροπρόθεσμο δάνειο ύψους 213 εκατ. δολαρίων εκείνη την ημερομηνία, το οποίο κάλυψε την καθημερινή εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας και την αναχρηματοδότηση του σημαντικού υφιστάμενου χρέους της. Η τελική ημερομηνία εξόφλησης του δανείου είναι το 2026. Σιγά σιγά, όμως, το οφειλόμενο ποσό άρχισε να αυξάνεται και στο τέλος του περασμένου Μαρτίου ανερχόταν στα 247 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για αύξηση άνω του 20% μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, με την αιτία της αύξησης να είναι οι συσσωρευμένοι τόκοι.

Η εν λόγω συμφωνία περιελάμβανε μια συγκεκριμένη ρήτρα: η Uber είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει μετοχές της εταιρείας με τη λήξη του δεύτερου έτους της πενταετούς διάρκειας της συμφωνίας. Ως εκ τούτου, από τον περασμένο Μάρτιο θα μπορούσε να το έχει πράξει. Ωστόσο, δεν άσκησε το δικαίωμά της και διατηρεί άθικτο το 30% των τίτλων που κατέχει, γεγονός που την καθιστά «συνδεδεμένη» εταιρεία. Στο διοικητικό συμβούλιο έχει τρεις από τους 10 εκπροσώπους: τη νομική διευθύντρια και υπεύθυνη για τον ανταγωνισμό στην Ευρώπη, Αντζελίν Γουντς, τον ανώτερο διευθυντή επιχειρηματικής ανάπτυξης, Πάρχαμ Γκοντς, και την αντιπρόεδρο, υπεύθυνη για τον τομέα της κινητικότητας στην EMEA, Άννα Ιζαμπέλ Ντίαζ Καλντερόν.

Η Moove Cars είναι φορέας εκμετάλλευσης για την Uber. Δημιουργήθηκε μετά την απόκτηση από την King Street των σχεδόν 4.000 αδειών που κατείχε η Ares Capital, των αδελφών Ορτιγκουέλα και έχει σύμβαση αποκλειστικότητας με την αμερικανική πλατφόρμα τεχνολογίας. «Η Moove δεν διαθέτει επαρκή κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της χωρίς οικονομική στήριξη- είμαστε εκτεθειμένοι σε οικονομικούς κινδύνους και οφέλη μέσω της κεφαλαιακής μας επένδυσης, του δανείου και της εμπορικής συμφωνίας», αναφέρεται στην τελευταία έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων της Uber.

Η εν λόγω εμπορική συμφωνία φαίνεται να είναι το κλειδί, διότι σήμερα η πλειονότητα αυτών των αδειών βρίσκεται στα χέρια μεγάλων στόλων. Ο έλεγχός τους από εταιρείες όπως η Uber ή η Cabify διασφαλίζει ότι υπάρχει αρκετή προσφορά για την κάλυψη της ζήτησης. Η ισπανική εταιρεία επέλεξε να επενδύσει στην αγορά στόλου με απευθείας εξαγορές. Το έκανε με την Prestige and Limousine, θυγατρική της Auro, την οποία απέκτησε όταν κινδύνευε με χρεοκοπία, και με την Vector, εξαγοράζοντας το 50% από τον Ισπανό επιχειρηματία Ροζάουρο Βαρό.

Με την αμετάβλητη διατήρηση του 30% της Uber στη Moove, την πλειοψηφία κατέχει η King Street ενώ ποσοστό 21% διατηρούν η Mirtosan Spain (εταιρεία μέσω της οποίας επενδύει ο Τζέιμι Καστελάνος, πρώην πρόεδρος του ομίλου Recoletos και της επενδυτικής τράπεζας Lazard) και το εταιρικό fund του. Το fund, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ελέγχει το 49% μέσω εταιρειών στο Λουξεμβούργο και τρία διευθυντικά στελέχη στο διοικητικό συμβούλιο της Moove (και τη θέση του προέδρου): τον Μανουέλ Πούγκα, ως διευθύνοντα σύμβουλο, τον ίδιο τον Καστελάνος και τον Χοσέ Χούλιο Φιγκερόα Γκόμεζ ντε Σαλαζάρ, γενικό διευθυντή του τομέα νομικών συμβουλών της Acciona.

Εν τω μεταξύ, η ρύθμιση του τομέα παραμένει η κύρια εμμονή των κυριότερων παικτών του κλάδου. Μετά τη λήξη της τετραετούς περιόδου χάριτος του «διατάγματος Άμπαλος», τέθηκαν σε ισχύ οι κανόνες που επέβαλαν οι αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας, με τους αυστηρότερους να επιβάλλονται στην Καταλονία. Πλέον, το βλέμμα τόσο των επιχειρηματιών όσο και των οδηγών ταξί είναι στραμμένο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που πρέπει να αποφανθεί σχετικά με τους περιορισμούς στον αριθμό των αδειών (αναλογία 1/30), αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας υπέβαλε προδικαστικό ερώτημα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...