Γερμανία : Συζήτηση για το αν πρέπει να προπληρώνονται οι μεγάλες διαδρομές

Ένα πρόσφατο συμβάν στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας εγείρει το ερώτημα εάν οι μεγάλης απόστασης διαδρομές θα πρέπει να προπληρώνονται.

Την περασμένη Κυριακή, σε έναν ταξιτζή της πόλης συνέβη αυτό που ονειρεύονται όλοι οι συνάδελφοί του και -αν μη τι άλλο- συμβαίνει μία ή δύο φορές στην επαγγελματική τους καριέρα: Μια κυρία μπήκε στο ταξί του και ζήτησε να την πάει στη Νυρεμβέργη. Λίγο πριν φτάσουν στον προορισμό τους, ο οδηγός αναγκάστηκε να σταματήσει σε έναν χώρο ανάπαυσης, προκειμένου να καλέσει ασθενοφόρο επειδή η πελάτισσα του ανέφερε ότι είχε αναπνευστικό πρόβλημα.

Το πλήρωμα του ασθενοφόρου ανακάλυψε ότι η κυρία είχε προσποιηθεί τη δύσπνοια και, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα το έκανε γιατί δεν ήταν διατεθειμένη να πληρώσει τα 500 ευρώ που έγραφε το ταξίμετρο μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ανακοίνωσε στον οδηγό ταξί ότι είναι διατεθειμένη να πληρώσει επιτόπου 250 ευρώ σε μετρητά και πλέον διώκεται για απάτη.

Η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη σύσταση ότι οι οδηγοί ταξί πρέπει να προπληρώνονται για διαδρομές μεγάλων αποστάσεων. Σε μια έρευνα-αστραπή αμέσως μετά το συμβάν, οι ταξιτζήδες μέλη της ομάδας Whats-App «Μια φωνή για τη βιομηχανία ταξί» δήλωσαν ότι θα ζητούσαν προκαταβολή για το κόστος της διαδρομής, είτε εξ ολοκλήρου είτε «τουλάχιστον αναλογικά».

Ένας οδηγός ταξί, για παράδειγμα, έγραψε ότι δεν παίρνει προκαταβολή από τους επιβάτες που γνωρίζει, ενώ συνάδελφός του από το Βερολίνο απαιτεί ολόκληρο το αντίτιμο της διαδρομής από άγνωστους επιβάτες.

Ιδιοκτήτης ταξί από το Χερμπρέχτιγκεν είχε μια καλή συμβουλή για τα μέλη της ομάδας. Πρότεινε να έχουν μαζί τους μια φόρμα «αναγνώρισης πληρωμής», όπου θα αναγράφονται το όνομα, η διεύθυνση και άλλα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας, ο οφειλόμενος ναύλος, η ημερομηνία της κούρσας και η διαδρομή. Με την υπογραφή, ο επιβάτης που αρνείται να πληρώσει βεβαιώνει ότι εξακολουθεί να οφείλει αυτό το ποσό. «Φυσικά, στη φόρμα θα πρέπει να αναγράφεται και ο αριθμός άδειας του ταξί», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι ο Νόμος περί Επιβατικών Μεταφορών και ο κανονισμός ταξί στη Γερμανία δεν απαγορεύουν στους οδηγούς ταξί να λαμβάνουν προκαταβολή για την παροχή της υπηρεσίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...