Mιλάνο: Eφιαλτικές οι νυχτερινές βάρδιες των οδηγών ταξί

Το πρόβλημα της ασφάλειας στο Μιλάνο αποτελεί καυτό θέμα για την πόλη και ειδικά για τους οδηγούς ταξί κατά τις νυχτερινές τους βάρδιες. Οι νύχτες στο Μιλάνο γίνονται συχνά σκηνικό ληστειών και επιθέσεων με θύματα τους ταξιτζήδες, ιδιαίτερα στα σημεία της πόλης όπου συγκεντρώνεται η νυχτερινή ζωή ή η παραβατικότητα. Το IlGiornale.it μίλησε με τους άμεσα εμπλεκόμενους.

Ο πρώτος οδηγός επισήμανε ότι οι σκοτεινές και μη πολυσύχναστες περιοχές είναι παράγοντες που διευκολύνουν τον κακοποιό. Οι ληστές, σύμφωνα με τον οδηγό, χωρίζονται κυρίως σε δύο κατηγορίες: τους απελπισμένους που κάνουν μια ληστεία και μετά εξαφανίζονται και σε εκείνους που θεωρούν τους ταξιτζήδες σαν ένα είδος ΑΤΜ και λειτουργούν πάντα με τον ίδιο τρόπο. Ο οδηγός ταξί θυμήθηκε δύο αδέρφια που συστηματικά, πριν διαπράξουν κάποια ληστεία, ζητούσαν την τιμή της διαδρομής για να φτάσουν στην Μπαρόνα, μια περιοχή που προφανώς γνώριζαν πολύ καλά και στην οποία ένιωθαν ασφαλείς. Άλλοτε «δούλευαν» μόνοι, άλλοτε με έναν τρίτο συνεργό, έναν ξάδερφό τους, που τους περίμενε. Μόλις έφταναν στον προορισμό τους, έκλεβαν την είσπραξη και τρέπονταν σε φυγή.

Ο δεύτερος οδηγός ταξί, ο Φάμπιο, ανέφερε ότι αν και αυτά τα επεισόδια είναι συχνότερα τη νύχτα, ληστείες μπορεί να συμβούν και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όλοι οι οδηγοί ταξί έχουν τοποθετήσει μια κάμερα ασφαλείας στο αυτοκίνητο που θα έπρεπε να λειτουργεί αποτρεπτικά, αλλά αυτό ουδόλως ενδιαφέρει τους ληστές, οι οποίοι είναι συχνά τοξικομανείς ή άνθρωποι που έχουν άμεση ανάγκη από χρήματα και δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν. Σύμφωνα με τον Φάμπιο, ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστεί τον εαυτό του θα ήταν να έχει ένα διαχωριστικό, όπως συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε αυτοκίνητα της αστυνομίας. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι στην Ιταλία δεν υπάρχει ακόμη μηχανισμός τοποθέτησης plexiglass στο συγκεκριμένο μέγεθος.

«Σχεδόν πάντα αυτές οι ληστείες συμβαίνουν λόγω της έλλειψης ένδειξης ακριβούς προορισμού και έτσι, αφού οδηγούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, καταλήγουμε σε έναν σκοτεινό δρόμο ή ακόμα και έξω από το Μιλάνο, στη μέση των χωραφιών, όπου δεχόμαστε επίθεση, απειλούμαστε και αναγκαζόμαστε να παραδώσουμε την είσπραξη». Ο ίδιος ο Φάμπιο έπεσε θύμα απόπειρας ληστείας γύρω στις 10 το πρωί. «Ο οδηγός ταξί διατρέχει υψηλό κίνδυνο επειδή προσπαθεί να αμυνθεί και για να μην παραδώσει την είσπραξη ρισκάρει τη ζωή του: συνάδελφοί μου τραυματίστηκαν», είπε.

Μεγάλη σημασία  παίζει η επικοινωνία μεταξύ συναδέλφων. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι εγκληματίες είναι τοξικομανείς. Ευτυχώς, οι οδηγοί ταξί επικοινωνούν με τους συναδέλφους τους ενημερώνοντάς τους για το τι συμβαίνει και μερικοί από αυτούς έχουν ακόμη και φίλους αστυνομικούς που μπορούν να ειδοποιήσουν. Τις περισσότερες φορές αυτοί οι κατά συρροή ληστές συλλαμβάνονται μετά από 3-4 ληστείες, επειδή σχεδόν πάντα παίρνουν ταξί από τα ίδια σημεία. Χάρη στις κάμερες που είναι τοποθετημένες στα αυτοκίνητα, πρώτα καταγράφεται η επίθεση και στη συνέχεια το πλάνο με την εικόνα του ληστή ανεβαίνει στις ηλεκτρονικές συνομιλίες τους, ώστε κάθε ταξιτζής να μπορεί να αναγνωρίσει τον εγκληματία και να σημάνει συναγερμό μέσω ενός κουμπιού ασφαλείας για να καλέσει την αστυνομία. Μερικές φορές οι ληστές είναι ζευγάρια, πολλές φορές Βορειοαφρικανοί.

Ο Ματία Φεράρεσε, δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος για το τμήμα τοπικών μεταφορών και δημόσιων υπηρεσιών του κόμματος Fratelli d’Italia στο Μιλάνο, είναι οδηγός ταξί και καταγγέλλει ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια: «Συχνά απειλούμαστε ή μας επιτίθενται άτομα υπό την επήρεια ναρκωτικών ή μεθυσμένοι. Έχουν σημειωθεί επιθέσεις με μαχαίρια ή, στη χειρότερη περίπτωση, ακόμη και με όπλα. Η κατάσταση είναι εντελώς ανεξέλεγκτη σε ορισμένες περιοχές της νυχτερινής ζωής και πλέον η πρόσβαση σε αυτές είναι σχεδόν ανέφικτη».

Σύμφωνα με τον Φαμπρίτσιο ντε Πασκουάλε, τοπικό επικεφαλής του κόμματος Forza Italia, είναι απαραίτητο να βελτιωθεί η ασφάλεια για τα ταξί επειδή ο τρόπος χρήσης τους έχει αλλάξει πολύ, ειδικά τη νύχτα. «Ο Δήμος θα πρέπει να φροντίσει ώστε την Παρασκευή το βράδυ και το Σάββατο το βράδυ να κυκλοφορούν περισσότερα ταξί, αλλά είναι σαφές ότι για να επιτευχθεί αυτό η διοίκηση πρέπει να συνεργαστεί με τους οδηγούς ταξί και τις ενώσεις τους για να τους παράσχει περισσότερη ασφάλεια, διαφορετικά κανείς δεν θα θέλει να κάνει νυχτερινή βάρδια. Το πρόβλημα υπάρχει: είναι απίστευτο ότι μια “έξυπνη πόλη”, όπως ισχυρίζεται ότι είναι το Μιλάνο, δεν παρέχει όλες τις δυνατές τεχνολογίες για την ασφάλεια των οδηγών ταξί. Αυτό είναι ένα θέμα που η διοίκηση προσποιείται ότι δεν βλέπει, αλλά υπάρχει. Η νυχτερινή ζωή είναι ένα από τα αξιοθέατα της πόλης που σίγουρα δεν μπορεί να κλείσει, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι εγγυημένη η ασφάλεια και η τάξη», είπε.

Η Σίλβια Σαρντόνε, ευρωβουλευτής της Λέγκας και δημοτική σύμβουλος στο Μιλάνο, τόνισε ότι «το Μιλάνο τη νύχτα, αλλά όχι μόνο, είναι τώρα το Μπρονξ, ειδικά σε ορισμένα προάστια. Και ο Δήμος του Μιλάνου, αντί να εγγυάται την ασφάλεια στους πολίτες και τους οδηγούς ταξί, αφήνεται στο έλεος των γεγονότων. Οι οδηγοί ταξί αξίζουν σεβασμό και πολύ καλύτερες συνθήκες εργασίας, καθώς εκτελούν δημόσια υπηρεσία. Θα καταθέσω ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα της εγκληματικότητας για να συνειδητοποιήσει η διοίκηση τα προβλήματα και να αποφασίσει επιτέλους να παρέμβει».

Η δικηγόρος Κιάρα Βαλτσεπίνα, δημοτική σύμβουλος του Fratelli d\’Italia και νεοεκλεγείσα στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, εξήγησε επίσης ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και αφορά όχι μόνο τους οδηγούς ταξί αλλά όλους τους οδηγούς στις δημόσιες συγκοινωνίες. «Το θέμα είναι ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον συνειδητοποίηση του προβλήματος από την πλευρά της τοπικής διοίκησης, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει. Αντίθετα, όταν θίγουμε θέματα ασφαλείας, παίρνουμε την απάντηση ότι δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα στο Μιλάνο. Ο κίνδυνος είναι η κατάσταση να κλιμακωθεί». Για την ίδια, η λύση είναι η εφαρμογή των κυρώσεων, η άμεση  παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ο έλεγχος των προβληματικών περιοχών και η αστυνομική επιτήρηση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...