1600 οδηγοί στο Ηνωμένο Βασίλειο ζητούν αποζημίωση και ταξινόμηση ως εργαζόμενοι στην εφαρμογή Bolt

Δικηγόροι που ενεργούν για περισσότερους από 1.600 οδηγούς λένε ότι έχουν χαρακτηριστεί εσφαλμένα ως αυτοαπασχολούμενοι.
Περισσότεροι από 1.600 οδηγοί στο Ηνωμένο Βασίλειο που εργάζονται για την εφαρμογή Bolt ζητούν αποζημίωση για άδειες και πληρωμές κατώτατου μισθού, καθώς υποστηρίζουν ότι έχουν χαρακτηριστεί εσφαλμένα ως αυτοαπασχολούμενοι.
Πέρυσι το ανώτατο δικαστήριο ενέκρινε μια απόφαση σύμφωνα με την οποία οι οδηγοί για την υπηρεσία Uber πρέπει να χαρακτηρίζονται ως εργαζόμενοι , με πρόσβαση στον κατώτατο μισθό, αμειβόμενες αργίες και συντάξεις. Η Uber έκτοτε έχει πληρώσει περισσότερες από 150 εκατομμύρια λίρες ως αποζημίωση στους οδηγούς της και άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο πληρώνει τους οδηγούς.
Ένας οδηγός της Bolt με έδρα το Λονδίνο, είπε: «Το να αποκτήσω τα δικαιώματα των εργαζομένων θα έκανε μεγάλη διαφορά για μένα, ειδικά όταν η τιμή των πάντων αυξάνεται. Είναι αγχωτικό να ανησυχώ για το αν θα κερδίσω αρκετά χρήματα για να πληρώσω όλους τους λογαριασμούς μου κάθε μήνα».
Η Bolt, η οποία εδρεύει στην Εσθονία, συνεργάζεται με 65.000 οδηγούς στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 19 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Λονδίνου, του Μπέρμιγχαμ και του Μάντσεστερ.
Ο Άλεξ Μάρσαλ, πρόεδρος του IWGB (Συνδικάτο Ανεξάρτητων Εργαζομένων της Μεγάλης Βρετανίας), το οποίο υποστηρίζει τον ισχυρισμό, είπε ότι οι εργαζόμενοι «δεν αντέχουν στις αθέμιτες πρακτικές απασχόλησης που τους αφήνουν χωρίς ασφαλές εισόδημα».
Οι οδηγοί που εργάζονται για την Bolt εκτιμούν την ευελιξία, αλλά προς το παρόν στερούνται βασικά δικαιώματα και προστασία. Όπως έκανε η Uber στο παρελθόν, η Bolt χρησιμοποιεί την άδικη εσφαλμένη ταξινόμηση των εργαζομένων ως δικαιολογία για να αναγκάζει τους οδηγούς να εργάζονται χωρίς αποδοχές διακοπών, εγγυημένες ελάχιστες αποδοχές και άλλα δικαιώματα».
Η Charlotte Pettman, δικηγόρος στην ομάδα απασχόλησης στο Leigh Day, η οποία είναι επικεφαλής της νομικής ομάδας, δήλωσε: «Η Leigh Day είναι πεπεισμένη ότι οι οδηγοί Bolt θα πρέπει να λάβουν την ιδιότητα του εργαζόμενου και τα δικαιώματα που αυτό παρέχει. Ήδη, το ανώτατο δικαστήριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει αποφανθεί υπέρ των οδηγών της Uber στις διεκδικήσεις τους για τα δικαιώματα των εργαζομένων.
«Αυτό θα πρέπει να είναι μια σαφής προειδοποίηση για άλλες εταιρείες, με παρόμοια επιχειρηματικά μοντέλα, ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να αλλάζουν απότομα τους οδηγούς τους».
Η Μπολτ είπε ότι η εταιρεία «συμμορφώνεται με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς που αφορούν την επιχείρησή μας». Ένας εκπρόσωπος είπε: «Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου αφορούσε το μοντέλο λειτουργίας της Uber το 2016, το οποίο είναι διαφορετικό από το δικό μας.
«Το μοντέλο λειτουργίας της Bolt σημαίνει ότι οι οδηγοί λαμβάνουν υψηλότερα κέρδη ανά διαδρομή και επωφελούνται από τη συνολική ευελιξία. Η εκτεταμένη αφοσίωση του οδηγού μας δείχνει ξανά και ξανά ότι αυτό το μοντέλο είναι αυτό που θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών μας.
«Λειτουργούμε σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά για να προσελκύσουμε οδηγούς, επομένως είναι προς το συμφέρον μας να λειτουργήσουμε ένα μοντέλο που λειτουργεί καλύτερα για αυτούς, αν δεν το κάνουμε, θα πάνε αλλού».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...