Η Χάγη αποκλείει υδρογονοκίνητα ταξί από τους διαγωνισμούς για σχολική μεταφορά και κοινωνικά ταξίδια

Ο διαγωνισμός για τη διάθεση των λεγόμενων κοινωνικών ταξιδιών στη Χάγη έχει αναστατώσει τη βιομηχανία ταξί και τους προμηθευτές υδρογόνου. Η σύμβαση, η οποία ξεκινά το 2023, αποκλείει τη μεταφορά με υδρογονοκίνητα οχήματα.
Οι τοπικοί προμηθευτές υδρογόνου – η BP Kerkhof και η OrangeGas – προσέφυγαν στα δικαστήρια για να ακυρώσουν την απόφαση. Στις 12 Ιανουαρίου το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της πόλης στην υπόθεση που ασκήθηκε κατά του δήμου της Χάγης. Η απόφαση προκάλεσε οργή και δυσαρέσκεια στους υποστηρικτές της πράσινης κινητικότητας, ειδικά αφού η νέα κυβέρνηση στην Ολλανδία έχει ήδη επενδύσει πολλά στη νέα οικονομία υδρογόνου. Για πολλές εταιρείες ταξί έχει αποδειχθεί ότι η χρήση οχημάτων με υδρογόνο είναι πιο πρακτική από τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία – ειδικά για κοινωνικά ταξίδια. Στην Ολλανδία, τα κοινωνικά ταξίδια είναι μεταφορά για ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία και τα παιδιά σχολικής ηλικίας, το κόστος των οποίων καλύπτεται από το κράτος.
Ο αποκλεισμός πλήττει σκληρά και τμήματα του εμπορίου ταξί. Για παράδειγμα, η εταιρεία ταξί Noot Personenvervoer επένδυσε σε 35 ταξί Toyota Mirai πριν από σχεδόν τρία χρόνια . Μέχρι την έναρξη της νέας σύμβασης την 1η Αυγούστου 2023, τα οχήματα θα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ηλικιωμένων, αναπήρων και παιδιών σχολικής ηλικίας στη Χάγη. Στον νέο διαγωνισμό για σύμβαση 6 ή 8 ετών, ο δήμος της Χάγης απέκλεισε τη χρήση υδρογόνου αυτή τη φορά επειδή φέρεται ότι δεν είναι πολύ… «πράσινο» υδρογόνο. Αυτό διαψεύδεται κατηγορηματικά από τους τοπικούς προμηθευτές.
Στο δικαστήριο συζητήθηκε εάν ο δήμος μπορεί να απαιτήσει τα κοινωνικά ταξίδια να γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία και έτσι να εξαιρούνται τα υδρογονοκίνητα οχήματα και αν αυτό συνιστά παράνομη πράξη σε βάρος του ενάγοντα. Το καλοκαίρι του 2021, η Χάγη προκήρυξε αυτόν τον διαγωνισμό για την περίοδο 2023-2028. Ο δήμος στόχευε σε κυκλοφορία χωρίς εκπομπές ρύπων που βασίζεται μόνο σε ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία.

\"\"
Ο δικαστής ακολούθησε το σκεπτικό της πόλης και δήλωσε στην προκαταρκτική του απόφαση ότι η Χάγη μπορεί κάλλιστα να κάνει διάκριση μεταξύ ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία και υδρογόνου σε αυτόν τον διαγωνισμό. Σύμφωνα με τον δικαστή, οι δύο πηγές ενέργειας δεν είναι ισοδύναμες. Η Χάγη είχε τονίσει ότι η παραγωγή υδρογόνου συγκεκριμένα κάθε άλλο παρά «πράσινη» είναι.
Σε αντίθεση με τα ταξί υδρογόνου χωρίς εκπομπές ρύπων, η οδήγηση με ηλεκτρική ενέργεια είναι πιο βιώσιμη, σύμφωνα με τον δήμο. Οι υποστηρικτές του H2 εξεπλάγησαν από την απόφαση της πόλης να αποκλείσει εντελώς το υδρογόνο από τον διαγωνισμό. Τα επιχειρήματα της κοινότητας είναι λανθασμένα ως προς το περιεχόμενο και ακατανόητα.
Ο Βέλγος ειδικός στο υδρογόνο Mark Pecqueur, λέκτορας στο μάθημα μηχανικής αυτοκινήτων στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών στο Mechelen, Thomas More εκπλήσσεται από την προσέγγιση της Χάγης: «Αλλά ναι, όλοι κάνουν λάθη.» Όπως το βλέπω εγώ, ό,τι έγινε με το ντίζελ θα γίνει με το υδρογόνο. Ποιος θα πίστευε ότι το ντίζελ θα ήταν βασικό καύσιμο για επιβατικά αυτοκίνητα μέχρι να βγει η VW στην αγορά με το Golf τη δεκαετία του 1970. Μια δεκαετία αργότερα πουλούσαν περισσότερα αυτοκίνητα ντίζελ παρά βενζινοκίνητες εκδόσεις».


«Και όσον αφορά την πράσινη πτυχή: «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα παράγουμε το ανανεώσιμο υδρογόνο εδώ στην Ευρώπη. Οι πραγματικά μεγάλες ποσότητες ανανεώσιμου υδρογόνου θα προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Ποιος νοιάζεται λοιπόν για τις επιστροφές αρκεί να είναι μηδενικές εκπομπές!».
Ο διαγωνισμός «Εναρμόνιση των κοινωνικών ταξιδιών» που ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου 2021 στοχεύει στην εναρμόνιση των διαφορετικών ροών κυκλοφορίας στον κοινωνικό τομέα στη Χάγη, συμπεριλαμβανομένων των σχολικών μεταφορών. Η προγραμματισμένη συμφωνία έχει διάρκεια έξι ετών, με δυνατότητα δύο παρατάσεων ενός έτους η καθεμία. Η προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας είναι η 1η Αυγούστου 2023.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...