Η Αρχή Ανταγωνισμού της Βαρκελώνης ανοίγει πειθαρχικό φάκελο εναντίον της Elite Taxi για φερόμενο μποϊκοτάζ της Uber

Η Καταλανική Αρχή Ανταγωνισμού διερευνά πιθανές «επιθετικές πρακτικές ή πράξεις εκφοβισμού μού» ώστε οι οδηγοί ταξί στη μητροπολιτική περιοχή να μην συνεργάζονται με την πολυεθνική
Η Καταλανική Αρχή Ανταγωνισμού (Acco) κίνησε πειθαρχική διαδικασία εναντίον δύο ενώσεων οδηγών ταξί της Βαρκελώνης, οι οποίες θα διερευνηθούν για φερόμενο μποϊκοτάζ στην τρίτη προσπάθεια της Uber να δραστηριοποιηθεί στην καταλανική πρωτεύουσα. Πρόκειται για την Elite Taxi και το Taxi Project 2.0. Σύμφωνα με την Αρχή Ανταγωνισμού, η στάση τους απέναντι στην είσοδο της πολυεθνικής, που προσπαθεί να λειτουργήσει ως πλατφόρμα ταξί, «θα μπορούσε να συνιστά αντιανταγωνιστική συμπεριφορά » που περιλαμβάνει « επιθετικές πρακτικές και πράξεις εκφοβισμού , ενθαρρύνοντας τους συνεργαζόμενους οδηγούς ταξί και άλλους οδηγούς ταξί στη Μητροπολιτική Περιοχή της Βαρκελώνης (AMB) να μην εγγραφούν στην Uber ή να διαγραφούν από την υπηρεσία».
Η Susanna Grau , υπεύθυνη για την έρευνα, επισημαίνει ότι διερευνάται μια περίοδος 18 μηνών κατά την οποία θα προσπαθήσουν να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση. Όμως το γεγονός ότι ο φάκελος έχει ανοίξει, υποστηρίζει, δείχνει ότι τουλάχιστον «υπάρχουν ενδείξεις» πρακτικών που αντιβαίνουν στον ελεύθερο ανταγωνισμό . Σε αυτό τον ενάμιση χρόνο θα προσπαθήσουν να συλλέξουν όλες τις πληροφορίες και από τα δύο μέρη, καθώς και από τη Διοίκηση, και εάν η Uber έχει τελικά δίκιο θα υπάρχουν κυρώσεις. Εάν η παράβαση είναι σοβαρή, θα είναι το 5% του κύκλου εργασιών των αναφερόμενων σωματείων. Αν είναι πολύ σοβαρό, το ποσοστό ανεβαίνει στο 10%. Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο θα πλήρωναν οι φορείς και όχι οι εταίροι. Ό,τι χρήματα συγκεντρώθηκαν θα πήγαιναν στα ταμεία της Generalitat (κυβέρνηση της Καταλανίας) και όχι στην Uber. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει η πολυεθνική, με μια ευνοϊκή απόφαση της Acco, είναι να κινήσει αστικές διαδικασίες στα δικαστήρια για να διεκδικήσει αποζημίωση . Η Elite, από την πλευρά της, εάν η απόφαση είναι εναντίον της, θα μπορούσε να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας .
Ο Álvarez για λογαριασμό της Elite Taxi κάνει λόγο για «ελευθερία της έκφρασης» και τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν συνελεύσεις για να αποφασίσουν ποια βήματα πρέπει να ακολουθηθούν από εδώ και στο εξής. \” Κάθε ταξιτζής επιλέγει ελεύθερα με ποιον θέλει να συνεργαστεί και αν η Uber, μετά από επτά χρόνια παρενόχλησης συναδέλφων σε όλο τον κόσμο, λέει τώρα ότι τέσσερις ταξιτζήδες τους σταματούν, ας έρθει ένας δικαστής να το κρίνει .\” Εν ολίγοις: « Δεν πρόκειται να μας κλείσουν το στόμα ».
Στη δήλωσή της, η Acco, η οποία τον Φεβρουάριο του 2019 τοποθετήθηκε ενάντια στο κυβερνητικό διάταγμα που ρύθμιζε τα VTC, εξηγεί ότι το άνοιγμα του φακέλου «σε καμία περίπτωση δεν προδικάζει την τελική απόφαση ». Το έργο της, όπως υποστηρίζει, περιορίζεται στην «εξήγηση των θεμελιωδών πτυχών του θέματος και δεν συνεπάγεται τη λήψη θέσης » εκ μέρους της. «Ούτε για τα γεγονότα που αναφέρονται, ούτε για την ευθύνη των φερόμενων ως παραβατών οντοτήτων », καταλήγει η ανακοίνωση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...