Έντονη έλλειψη ταξί και ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων στο Λονδίνο

Είναι η έλλειψη νέων οδηγών ή υπάρχουν περισσότεροι λόγοι όπως η πολιτική μεταφορών, το Brexit και η κρίση του κορωνοϊού που κάνουν τα ταξί και τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα να σπανίζουν αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο;

Στην Αγγλία, τα μέτρα για τον κορωνοϊό δεν είναι πολύ αυστηρά σε σύγκριση με τη Σκωτία και την Ουαλία. Ως αποτέλεσμα αυτού και της έλλειψης οδηγών και των υψηλών τιμών στην Uber & Co., υπάρχει ελπίδα (και δουλειά) για το εμπόριο ταξί στο Λονδίνο ξανά. Ωστόσο, όχι μόνο οι παράλογες πολιτικές κυκλοφορίας του Λονδίνου που ευνοούν τους πεζούς και τους ποδηλάτες, αλλά και ο δραματικά χαμηλός αριθμός επίδοξων οδηγών ταξί δημιουργούν σημαντικά προβλήματα για τη βιομηχανία ταξί. Οι οδηγοί ταξί που νοικιάζουν τα οχήματά τους –συχνά σε εβδομαδιαία βάση– βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με μια νέα δυσκολία. Λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, προσφέρονται λιγότερα ενοικιαζόμενα ταξί.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Λονδρέζοι έπρεπε να περιμένουν πολύ περισσότερο από πριν για ένα ταξί ή ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο (Uber, Bolt, Ola κ.λπ.). Παρά την πρόσφατη προτροπή για εργασία από το σπίτι λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων που προκαλούνται από τον ιό, η ζήτηση για ταξί και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Λόγω της έλλειψης οδηγών, ειδικά τα ταξίδια Uber έχουν εκτοξευθεί στα ύψη λόγω της «υψηλής τιμολόγησης». Πολλά (μικρά) ταξίδια ακυρώνονται από τους οδηγούς της Uber την τελευταία στιγμή κατά την ώρα αιχμής. Στο Twitter, πολλοί πελάτες της Uber παραπονιούνται για το ραγδαία αυξανόμενο κόστος ταξιδιού. Για παράδειγμα, μια 20λεπτη διαδρομή με Uber η οποία στοιχίζει περίπου 25 £ ξαφνικά και απροσδόκητα κόστισε 104 £.

Τώρα ακόμη και ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan ασχολείται με το θέμα. Πιστεύει ότι είναι πολύ περισσότερο το Brexit, η πανδημία του κορωνοϊού και η φυγή των οδηγών ταξί και ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων σε άλλους τομείς όπως οι εμπορευματικές μεταφορές και οι υπηρεσίες ταχυμεταφορών που προκαλούν σοβαρή έλλειψη ταξί και ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων στη βρετανική πρωτεύουσα. Η ζήτηση για ταξί και ενοικίαση αυτοκινήτων στο Λονδίνο ξεπερνά την προσφορά», είπε ο Khan. «Αυτή η έλλειψη υπάρχει παρά το γεγονός ότι το Λονδίνο έχει περισσότερους από 101.000 εγγεγραμμένους οδηγούς ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και περισσότερους από 20.000 οδηγούς ταξί. Ο πάροχος αδειών Transport for London (TfL) με ενημερώνει ότι ο αριθμός των ανανεώσεων αδειών παραμένει υψηλός και πολλές αιτήσεις για νέες άδειες ενοικίασης αυτοκινήτων βρίσκονται υπό επεξεργασία».

Σύμφωνα με τον Khan, βασιζόμενος στα δεδομένα του TfL, «περίπου το 50% των οδηγών ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων απασχολούνται τακτικά, σε σύγκριση με περισσότερο από το 70%πριν από την πανδημία. Το TfL συνεργάζεται με εκπροσώπους από τους τομείς ενοικίασης αυτοκινήτων και ταξί σε μια μελέτη για την καλύτερη κατανόηση αυτού του περίπλοκου ζητήματος των μεταφορών.

\"\"
General overall view of a Black Taxi in London on Friday, Feb 17, 2017. (IOS via AP Images)

Συναγερμός έχει χτυπήσει τον τελευταίο καιρό στη βιομηχανία ταξί του Λονδίνου, καθώς ο αριθμός των αιτούντων για το περίφημο «Knowledge of London» έχει πέσει σε δραματικά χαμηλό επίπεδο,  552 (από σχεδόν 1.000 το 2019). Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20.027 οδηγοί ταξί στη μητρόπολη. Από αυτούς, 17.910 έχουν άδεια « για όλο το Λονδίνο», το λεγόμενο Green Badge. Αλλά είναι επίσης γεγονός ότι λιγότεροι από 13.000 οδηγοί είναι πραγματικά ενεργοί αυτή τη στιγμή.

Από το 1865, όποιος επιθυμεί να γίνει οδηγός ταξί στο Λονδίνο, πρέπει να γνωρίζει καλά το Λονδίνο σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το σταθμό Charing Cross. Για να γίνει αυτό, δεκάδες χιλιάδες ονόματα δρόμων και αξιοθέατα από το «Μπλε Βιβλίο» με 320 «παραπομπές» ή διαδρομές πρέπει να απομνημονευθούν. Για ορισμένους οδηγούς ταξί εκτός Λονδίνου, αυτή η «γνώση» είναι μια κάπως αρχαϊκή δοκιμασία που οδηγεί στην επιτυχία μόνο μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια μάθησης. Εδώ βρίσκεται ο λόγος που ο αριθμός των οδηγών ταξί στο Λονδίνο δεν μπορεί να αυξηθεί από τη μια μέρα στην άλλη.

Ο κλάδος βρίσκεται σε αντίθεση σχετικά με πιθανές προσαρμογές στο «Knowledge of London». Πολλοί οδηγοί ταξί του Λονδίνου υπερηφανεύονται για τις εξαιρετικές τοπικές τους γνώσεις και το «Green Badge» και θεωρούν ότι η βιομηχανία ταξί του Λονδίνου είναι η καλύτερη στον κόσμο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...