Η ΕΕ καταθέτει μεθαύριο το προσχέδιο οδηγίας που χαρακτηρίζει τους εργαζόμενους των ψηφιακών πλατφορμών υπαλλήλους και όχι ανεξάρτητους συνεργάτες

Θα προσπαθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να προστατεύσει τους εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες; Εταιρείες όπως η Uber, η Cabify, η Bolt ή η Free Now ανησυχούν ότι η μελλοντική ευρωπαϊκή νομοθεσία για αυτό το θέμα θα προστατεύσει τους εργαζόμενους και θα τους χαρακτηρίσει ως υπαλλήλους καταργώντας τον όρο  «ψεύτικοι ελεύθεροι επαγγελματίες». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να πιέζει για την αναγνώριση της ιδιότητας του υπαλλήλου στην επερχόμενη προτεινόμενη οδηγία. Ωστόσο, κάθε χώρα πρέπει στη συνέχεια να μεταφέρει το κείμενο στη νομοθεσία της και να το προσαρμόσει, αλλά χωρίς αμφιβολία, μια τέτοια οδηγία ανοίγει το δρόμο. Η οδηγία  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ισχύει για όλες τις εταιρείες που παρακολουθούν την απόδοση των εργαζομένων τους σε ψηφιακές πλατφόρμες, καθορίζοντας αμοιβή, ελέγχοντας την επικοινωνία με πελάτες ή προτείνοντας μελλοντικές θέσεις εργασίας με βάση προηγούμενες επιδόσεις. Αυτή η πρόταση θα επηρεάσει εταιρείες όπως η Uber, η Deliveroo, η Bolt, η Cabify και η Free Now.

Οι εργαζόμενοι θα επωφεληθούν από ένα «τεκμήριο απασχόλησης». Η πρόταση, η οποία θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει επίσης ότι ορισμένοι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να θεωρούνται «αυτοαπασχολούμενοι», αλλά δεν διευκρινίζει ποιοι. Η Επιτροπή ζητά επίσης περισσότερη διαφάνεια στους αλγόριθμους που χρησιμοποιούνται από αυτές τις εφαρμογές, καθώς και στα δεδομένα που αποθηκεύονται για τους εργαζόμενους.

Το προσχέδιο έχει αρχική ημερομηνία δημιουργίας στα μέσα Οκτωβρίου και υπόκειται σε αλλαγές προτού η Επιτροπή δημοσιεύσει την επίσημη πρότασή της στις 8 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, αξιωματούχοι που γνωρίζουν τον τομέα της κινητικότητας έχουν ήδη επισημάνει ότι τα σχέδια της Επιτροπής περιλαμβάνουν τεκμήριο μισθωτής εργασίας. Ένας από τους στόχους είναι να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι ταξινομούνται σωστά και προστατεύονται με επαρκή κοινωνικά δικαιώματα.

Οι ψηφιακές πλατφόρμες των οποίων το οικονομικό μοντέλο βασίζεται σε αυτούς τους ανεξάρτητους οδηγούς,  μάχονται ενάντια στα σχέδια της Επιτροπής. Στην πραγματικότητα, η Uber, η Free Now και η Bolt έχουν δημιουργήσει την πλατφόρμα MOVE EU στις Βρυξέλλες   για την καταπολέμηση των κανονισμών μέσω λόμπι.

Η Καλιφόρνια, στην οποία γεννήθηκε η ιδέα αυτών των πλατφορμών, υιοθέτησε έναν νόμο που επέβαλε επαναπροσδιορισμό των εργασιακών σχέσεων. Ο νόμος αυτός καταργήθηκε, αφού οι εταιρείες αυτές επένδυσαν 181 εκατομμύρια δολάρια για να προωθήσουν ένα δημοψήφισμα, αν και αργότερα, η γνωστή Πρόταση 22  κηρύχθηκε αντισυνταγματική .

Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεξάγονται διάφορες νομικές μάχες σε αρκετές  χώρες. Στη Γαλλία, πολλές αποφάσεις επαναπροσδιορίζουν τη σχέση μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων και των πλατφορμών ως σύμβαση εργασίας. Στην Ιταλία, η εισαγγελία του Μιλάνου αποφάσισε ότι οι διανομείς φαγητού πρέπει να θεωρούνται μισθωτοί και όχι αυτοαπασχολούμενοι. Και στην Ισπανία έχει ήδη τεθεί σε ισχύ ο γνωστός νόμος Rider, γι\’ αυτό και η  Deliveroo έφυγε από τη χώρα αυτόν τον μήνα , καθώς δεν μπορεί να συνεχίσει να παραβιάζει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...